Borovička

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Borovička

Příspěvek od Habu »

Jakožto pilný uživatel twitteru jsem zaregistroval zprávu od Martina, že začal pálit vlastní borovičku... a já dostal chuť. 8-)

Měl už někdo?

Ham ňam.

EDIT: ...jo, Martin asi koštoval, že, takže na toho se má otázka nevztahuje, resp. se rozšiřuje na "Jaká je?" :)
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Martin »

Borovičku ještě tuším nikdo z vás neměl ;) Ale jsem zvědav na vaše reakce!

Původně jsem chtěl pálit gin (vzpomínáte?), ale Borovička je v gastru asi tak 100x populárnější a žádanější.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Habu »

Gin je suchej! :twisted:

Jedinou borovičku, kterou jsem kdy měl, byla ze supermarketu před několika lety, takže předpokládám, že brak.

Mimochodem ta zlatá slivka je výborná!
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Wajt
* Zkušený piják *
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 13. srp 2009 11:16:26
Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Wajt »

Borovičku z Martinovy produkce bych rád okusil.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Habu »

Martine, výborné! :)

Závan šišek (hehe... x-)) z otevřené láhve ve mně vzbudil příjemné očekávání. Ať žije jalovec! Moc dobré, mám nový oblíbený alkohol. Doufám, že produkce bude pokračovat.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Martin »

Díky. Borovička už je nastálo součást rodiny ;)
Uživatelský avatar
Tuvy
* Zkušený piják *
Příspěvky: 757
Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Tuvy »

Tak se mi lahvinka konečně dostala.
Jsem po těch drahých ginech asi rozmlsaný, věřím, že v tatrách po kolena ve sněhu bude z placatky chutnat bezvadně, ale v teple útulného pokoje mi přijde příliš "hrubá". Asi příliš ostrý líh, vyvolává ve mě až dojmy všelijakých mediciálních až chemických pachutí (jde o velmi jemné tóny na hranici halucinací - nejsem si jist). Jinak má výbornou jalovcovou chuť, dokonce až trochu nakyslou, jako by se prošla kolem nějakých citrusů. Ty jsou ostatně cítit i v první fázi aftertaste, poté co se stáhne přímá lihová chuť. Zbytek aftertaste, dosahujícího i několika minut, je velmi příjemný a svěží. Celkově jsem velmi spokojen, zajímá mne jaký bude další vývoj tohoto pitiva, protože myslím, že jako se vším bude postupné zlepšování probíhat.
Nechám asi lahev den stát otevřenou a předpokládám, že svůj názor doplním o zkušenosti z "vysoko"horských tůr na začátku listopadu.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Martin »

Díky za poznatky. Líh na výrobu borovičky je ten samý co u absintu. Stejně jako u absintu dochází k průtahové destilaci, která už tak špičkovní a jemný líh zjemní jako dětskou prdelku.

Všechy chutě a vůně pochází ze dvou druhů jalovce, červeného a modrého.
Uživatelský avatar
Tornado
* Zkušený piják *
Příspěvky: 765
Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Tornado »

Včera jsem poprvé ochutnal tu od mistra Žufánka a velmi mě to zaujalo (v kladném smyslu). Je to moje první zkušenost s borovičkou nebo z toho co jsem slyšel, tak většinou borovička jako dobré pití zmiňována není. A přeci jen: life's too short to dance with ugly women.

Jen mám teď trochu nejasno v technologii výroby. Mám za to, že borovička byla původně dělána jako destilát z kvasu jalovce. Ten se ale pro malou výtěžnost ředil (řezal) lihem a následně vodou pro požadovanou sílu. Postup zmiňovaný mistrem Žufánkem mi připadá totožný jako výroba ginu, jen bez přidání dalších bylinek. Dokáže mi někdo vysvětlit, jaký je tedy rozdíl mezi ginem a borovičkou?

Díky Ondřej
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Borovička

Příspěvek od Martin »

Je to přesně tak, jak píšeš. Borovička je v podstatě hipsterský gin. Tj. gin pouze s jalovcem. V UK prodávají jednu srbskou borovičku jako single origin gin, za 36 liber. Najdu odkaz.

U nás se borovička vyrábí stejně jako absint a gin. Jalovec se naloží do velejemného lihu, nechá se to XX hodin vymacerovat a pak se zdestiluje.

Hlavní rozdíl je v technologii výroby. Při destilaci ginu končím, když lihovitost klesne pod 83 %. Borovička se táhne dál, cirka do 49 %. U borovičky jsou tedy mnohem menší ztráty a tím je levnější.
Odpovědět