Absintové bylinky

Vše, co by mohlo zajímat abstinenty či absintové labužníky
Odpovědět
davar
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Berthe-Doubs M.-Jade-St.Antoin
Kontaktovat uživatele:

Re: Absintové bylinky

Příspěvek od davar »

zdroj je stejny - od Tibra. Ale vypadal take tak susse, jako ten tvuj.

dnes jsem napsal do te pestitelske stanice, snad to poslou. v tom seznamu bylinek je pro absinthe opravdu jen a.absinta + pontica + veronica. ale yzop se da bezne koupit, balicek seminek za 10 kacek a medunka je k sehnani vsude.
keltos
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od keltos »

davar píše:zdroj je stejny - od Tibra. Ale vypadal take tak susse, jako ten tvuj.

dnes jsem napsal do te pestitelske stanice, snad to poslou. v tom seznamu bylinek je pro absinthe opravdu jen a.absinta + pontica + veronica. ale yzop se da bezne koupit, balicek seminek za 10 kacek a medunka je k sehnani vsude.
právě, hledal jsem jen ty hůř dostupný :)
davar
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Fenykl

Příspěvek od davar »

Kvalitní bylinky dělají kvalitní absinthe

Pro absinthe jsou klíčové tři bylinky: pelyněk, anýz a fenykl.

Sledoval jsem kvalitu tří běžně koupených fenyklů:
VITANA (Globus, 25g cca 12,-)
Rosa Canina (prodejna bylinek,100g cca 20,-)
Avokádo (Globus,25g cca 15,-)
-------------------------------
VITANA-plody mají světlou barvu s nádechem do zelena. Ve vůni ale je mírně cítit něco, co tam nepatří. Není to ani tak žluklost, jako spíše jiná vůně, která nepatří fenyklu.
RosaCanina-některé šarže jsou tmavší (do hněda), ale tahle byla krásně světlá a nazelenalá. Vůně poměrně čistá, bez stop po žluknutí.
AVOKÁDO-pěkně zelené plody, vůně jemnější než RosaCanina, příjemná, trochu mátovitá.
--------------------------------
Na obrázku je vzhled lihových roztoků (96%EtOH, 24 hod/25°C). VITANA má velmi slabý odstín a vůně je výrazně "pendreková", na rozdíl od ostatních. Avokádo má pěkně zelený odstín, bohužel na fotce to není příliš vidět.
--------------------------------
Mé podezření na "kvalitu" koření z Vitany se potvrdilo při GC analýze extraktů. Je to ten spodní obrázek. Pík v čase 25.9 min je anethol - je samozřejmě žádoucí, aby ho bylo v koření co nejvíce. Zajímavý je pík ve 22.5 min - mnou měřené absinty (Antoníček3, Angelique 68%, Suiss Verte, Pernod Fils 1910) jej mají jen velmi malý.
Takže červená linie Vitana koření ukazuje obrovské množství nežádoucího balastu (degradace, žluknutí??) který bude mít zásadní dopad na chuť. Naopak ostatní dva druhy tento pík mají shodně velmi malý. Rosa Canina má větší pík anetholu ve srovnání s Avokádem (zelená vs. modrá linie). Cenově je Rosa Canina jasný vítěz, i když vůně Avokáda i chuť extraktu je velmi zajímavá.
--------------------------

Jak je vidět, i bylinky jsou dobré a špatné, podobně jako absinthe. Bylo by fajn se podělit i o poznatky, které bylinky kupovat a kterým se velkým obloukem vyhnout.

P.S. sorry za chromatogram v JPG, ale alespon je to unosne velikosti.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Špičkovní analýza Davare! Já se zase chystám ukázat rozdíl mezi dostupným pelyňkem na trhu, snad ještě dnes to nafotím. Minulý týden jsem totiž navštívil bylinářství a to co tam prodávají je docela hodně špatné.
davar
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davar »

To je dobry napad, hodim sem to, co vyrostlo na zahradce v porovnani s tim, co nazyvaji pontica a yzop.... rozdil je patrny na prvni pohled.
Martin
° Capo di tutti capi °
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Vydal jsem se minulý týden do běžného bylinářství abych omrkl kvalitu absintových bylin prodávaných v ČR. Koupil jsem po 100g těch, které měli skladem a ty dnes porovnal s tím, co jsem použil u třetího Antoine.
Prodavače jsem se ptal, jestli je možné brát od více dodavatelů různé kvality. Odpovědí mi bylo že ne, že se v ČR o velkoprodej bylin starají jen asi dva velcí dodavatelé a kvalita je stejná.

Foceno je za stejných světelných podmínek v rozmezí asi 10 minut při stejném vyvážení barev (pouze u AA standard quality jsem omylem přepl vyvážení a výsledek má teplejší odstín). Fotky nemají název standard proto, že by byla standardní kvalita, ale protože jsou běžně dostupné. Kvalita je slabá ve všech případech.

Pelyněk pravý: kupovaný pelyněk je s prominutím řezaný na sračku včetně stonku, takže nepoznáte co byl původně list. Stonek sice není na škodu, zcela běžně se maceruje (obsahuje nejvíc "slavného" thujonu), ale řezat by si to měl až zpracovatel na místě ať ví, jak to vypadalo předtím. Největším problémem je díky nařezání množství prachu obsaženém v drti a "přesušenost". Barva není na fotce díky změně vyvážení barev, opravdu je to tak hnědé a nevábné.

Pelyněk pontický: oproti předchozímu je kvalita lepší. Není to tak nasekané a jdou poznat listy. Opět nasekaný stonek což už není tak žádoucí. Směs je zelenější a zdravější.

Yzop: kupovaný je opět sekaný včetně stonku a všeho, co rostlo kolem :( Počítám že bych tam našel i DNA krtka či hraboše. Podle malého množství kvítků to sbírají ve špatnou dobu. Do barvící části je tato kvalita nevhodná.

Sumárum, z běžně dostupných bylin neuděláte dobrý absint. Jediné řešení je domácí pěstování z kvalitních semen.
Tuvy
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tuvy »

Martine, kolik toho vlastně tak potřebuješ? Já jen jestli se tu bavíme o kilech nebo o metrácích, protože pár kilo bylin ti přeci vypěstuje kdekdo na jakékoliv zahrádce a kvalita takových čerstvých bylin pak musí přeci být nesrovnatelná s tímhle hnusem.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Martin
° Capo di tutti capi °
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

To bych byl právě hrozně rád, vykoupím vše! Moje spotřeba se pohybuje v kilech. Z bylin, které můžete pěstovat doma potřebuju nejvíc pelyněk pravý (do 100 kilo ročně), p. pontický, fenykl, yzop, meduňku a rozrazil (nať s květy). Plánuju vysázet vlastní políčko hned na jaře, ale díky práci to nemám šanci moc stíhat :(
keltos
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od keltos »

Tak to mi ho vyndej, takovej rozdíl je opravdu znát na první pohled :shock: No jo, chce to vlastní byliny nebo dobrej zahraniční zdroj, přes to vlak nejede.. díky za ukázku
davar
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davar »

Martine, skvela ukazka jak to ma i nema vypadat. Bohuzel mas pravdu v tom, ze se clovek musi stat zemedelcem, aby mel kvalitu. Na druhou stranu, o to vice si clovek vazi vysledku, kdyz mu vse projde rukama, ze?
Posilam take fotku vypestku ze zahradky, shora dolu je to pontica a yzop. Ktery je kupovany a ktery pestovany netreba uvadet. To, co fotka nepostihne je nadherna vune, ktera jde z domacich bylin. Kdyz vezmu cca pul cajove lzicky kupovaneho yzopu a promnu v prstech, neni citit prakticky nic. Staci to same udelat s jednou jehlickou domaciho yzopu a je to palba do nosu...
Jeste zdroje: yzop je RosaCanina-tady mne kvalita zklamala, na rozdil od jejich fenyklu. Pontika je od firmy Naturalis - lokalni domaci prodejna bylinek v Brne, nakupuji neznamo kde.
Odpovědět