Koupil jsem tu asi před rokem od někoho z vás pelyněk údajně z Pontalier, konečně jsem se dokopal ho proměnit na pelyňkovou tinkturu (80% obilný lih, 10 dní macerace), a výsledek je skvělý - chuťově i na pohled:
Kdysi za mlada jsem vyrobil nějaký pelyňkový apod. macerát. Už si přesně nevzpomenu na konkrétní Rp., ale bylo to v té době inspirováno absintem a mými tehdejšími a všeobecnými vědomostmi o něm.
Hezké a úsporné to bylo.Během celodenního sběru divokých plodů se toho vypila jen jedna 0,7l láhev. Ve čtyřech lidech. Řidiči stačila jen jedna štamprlička a už nám vůbec nezáviděl.
Při zpáteční cestě v jedné hospodě byla pak velká poptávka po nějakých sladkých likérech typu přeslazené griotky, nějakých sladkých zákuscích apod.
Vůbec se mi ta úspornost nelíbila. Ba právě naopak.
*
Od té doby byl nadlouho pro mě absint zakázané slovo a na pelyňek a podobné hořčiny jsem si dával pozor.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Hořké to samozřejmě je, jak peklo samo, ale není to na pití, užívám to jako lék při žaludečních problémech, vždycky maximálně tak jedna lžíce do něčeho jiného. Pelyňková tinktura není můj výmysl, část jsem toho už rozdal.