Výběr zátek a dění v lahvi

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Navlan
Zelený pionýr
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 27. kvě 2021 9:47:28
Oblíbený absinthe: Jade nouvelle orleáns
Kontaktovat uživatele:

Výběr zátek a dění v lahvi

Příspěvek od Navlan »

Přeji hezký den.
Takovéto téma jsem nikde nenašel a celkem jej zde i jinde postrádám.Jediní kdo více řeší zátky jsou vinaři ale myslím že i na jiné drihy alkoholu, pokud mají potenciál zrát samy o sobě, může mít při dlouhodobné archivaci vliv zátka.

Já teď řeším to že si chci udělat malý archiv, primárně určený pro vlastní likéry, a řeším jakou zátku zvolit. Rozhoduji se mezi přírodním korkem a skleněnou zátkou. Nejsem si jistý jestli schopnost korkové zátky dýchat je pro likéry vhodná a obávám se že by mohlo dojít k znehodnocení obsahu nebo naopak je lepší láhev dokobale uzavřít a likér bude pracovat sám i bez kyslíku který by prošel zátkou?

Dokázal by někdo poradit popřípadě osvětlit mě i místním jaký vliv ná zátka na obsah lahve pro co je která vhodná?
Uživatelský avatar
Tornado
* Zkušený piják *
Příspěvky: 765
Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr zátek a dění v lahvi

Příspěvek od Tornado »

Navlan píše:Přeji hezký den.
Takovéto téma jsem nikde nenašel a celkem jej zde i jinde postrádám.Jediní kdo více řeší zátky jsou vinaři ale myslím že i na jiné drihy alkoholu, pokud mají potenciál zrát samy o sobě, může mít při dlouhodobné archivaci vliv zátka.

Já teď řeším to že si chci udělat malý archiv, primárně určený pro vlastní likéry, a řeším jakou zátku zvolit. Rozhoduji se mezi přírodním korkem a skleněnou zátkou. Nejsem si jistý jestli schopnost korkové zátky dýchat je pro likéry vhodná a obávám se že by mohlo dojít k znehodnocení obsahu nebo naopak je lepší láhev dokobale uzavřít a likér bude pracovat sám i bez kyslíku který by prošel zátkou?

Dokázal by někdo poradit popřípadě osvětlit mě i místním jaký vliv ná zátka na obsah lahve pro co je která vhodná?
Pokud jde o dlouhodobou archivaci destilátů, tak bych osobně volil zátkami Vinolok. Skladování samozřejmě nastojato.
Korek může vyschnout a způsobit "odpařování" destilátu. Ještě je šance láhev omotat parafilmem nebo zakápnout voskem.
Něco málo k archivaci:
https://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic.php?t=3591" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
pecplum
Pokročilý absintista
Příspěvky: 144
Registrován: sob 13. bře 2021 13:26:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr zátek a dění v lahvi

Příspěvek od pecplum »

Rozhodně bych volil něco jiného než korek, takhle dopadl korek z 90s, jen jsem se ho dotkl a takhle dopadl, hrdlo bylo omotané parafilmem, jen nevím jak dlouho
Obrázek
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr zátek a dění v lahvi

Příspěvek od Martin »

Korek ne, určitě ne. Byl vymyšlen pro vína, hlavně červená a to proto, aby víno v láhvi hezky dozrávalo a dýchalo. Což u destilátů a likérů není žádoucí. Zrají i tak, dýchat přes korek určitě nepotřebují. Vinolok je super.
Uživatelský avatar
Navlan
Zelený pionýr
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 27. kvě 2021 9:47:28
Oblíbený absinthe: Jade nouvelle orleáns
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr zátek a dění v lahvi

Příspěvek od Navlan »

Děkuji mnohokrát Panu Žufánkovi. Pokud se někdy uvidíme máte u mě sklenku
Odpovědět