Joesinthe HWD

Recenze pravých destilovaných absintů, bylinných macerátů snažících se býti absintem a bohužel i chemických sloučenin nemajících se jménem absint nic společného.
Odpovědět
Recenze
Recenze
Oblíbený absinthe: Preban

Joesinthe HWD

Příspěvek od Recenze »

Obrázek

Recenzent
        Habu

Datum
        2025-12-22

Absinthe
       Joesinthe HWD

Verze
        Rouge

Typ
        destilát

Šarže
        25.6.2025

Barva
        8 /10
Komentář
        Přestože etiketa deklaruje rouge neboli červený absint, tak barevně jde spíše o oranžovo-hnědý odstín s titěrným náznakem růžové. Barva je sice čistá, ale kvůli té zvláštně hraniční barvě musím nějaký ten bod ubrat.

Louche
        9 /10
Komentář
        Začátek je takřka tabulkový, resp. zákal začíná ode dna, jen to poté pokračuje trochu řidčeji. O to překvapivější je následná olejová vrstva, která se na hladině drží pěkně dlouho. Každopádně finální zákal je více než dostatečný. A pokud jde o barvu, tak ta nenápadná růžová z nezakaleného absintu se louche efektem pěkně vybarvila. Finální barva Joesinthu HWD je kombinace růžové a oranžové. Čímž se nakonec podobá těm nejstarším absintům. Barevně si to vlastně říká o svou vlastní kategorii – vintage.

Aroma
        19 /20
Komentář
        Ách, ano! Opravdu můj vlhký sen! Ten pelyněk je naprosto slastný. Silný, jasný, všudypřítomný. A zde zároveň zabalený do pomerančových tónů, což z tohoto absintu dělá naprostou aromatickou bombu. Tuna pelyňku s pomerančové kůře a vedle opatrný anýz. Kolem a kolem jde vlastně o jednoduchou rovnici, ale kombinačně si to spolu povídá jedna báseň. Jeden jediný bod tomu chybí to plného počtu a tím je slabší komplexnost, resp. až extrémní jednoduchost, neboli přímý tah na branku. Jsem zvědav, jak toto bude vonět za pár let, jestli to éterické pomerančové tóny zmizí, jako např. u Totálně Vytroubeného absintu.

Hutnost
        10 /10
Komentář
        Plný počet, smetana!

Chuť
        17 /20
Komentář
        Ano, tento absint nic neskrývá. Co cítíte v aromatu, to také dostanete v chuti. Ale pořádnej pravej hák od Artemisie Absinthium! Pelyněk. Všude. Na začátku, veprostřed, na konci, v dojezdu. Pravda v dojezdu se ještě objevují i ty pomerančové tóny, plus něco málo zemitosti. Jde navíc o velice silný pelyněk, jehož zdroj pochází od jedné známé francouzské absintové palírny, která se zaměřuje právě na pelyňkové bomby. Pomerančová kůra se nakonec drží na patře po polknutí nejdéle, ale honem honem, šup šup do druhého doušku! Pelyňkovým maniakům bude po tomto vytékat ze všech tělesných otvorů duha. Překvapivě se ale ve druhém doušku více objevují ty pomerančové tóny. Nicméně opět přemíra jednoduchosti. Pelyněk - pomeranč, pelyněk pomeranč. Všichni, kteří čekají komplexitu, zapláčou. Já, pelyňkový feťák, zde stojím před těžkou objektivní volbou, jelikož mé pelyňkové touhy jsou z velké míry pokryty, jenže absintová jemnost, bylinková barvitost, to tam bohužel chybí. Budu muset udělat nějaký průměr mezi subjektivní preferencí a objektivním hodnocení. HWD je super pankáč, jen u konzervativnějších absintistů může trochu narazit, stejně jako pankáč ve skutečném světě.

Celkový dojem
        9 /10
Komentář
        Závěrem, já jsem nadmíru spokojený. Pije se to samo, voní to hezky a obsah láhve velice rychle mizí. Nejde sice o ten nejlepší absint, co jsem kdy měl, ale je to pelyňková bomba s malým pomerančovým twistem, takže za mě dobré! Aktuálně jde o ten nejpelynkovější český absint vůbec. Haleluja!

Celkové skóre na základě hodnocení: 89.1 %

<< x >>

Odpovědět