Recenzent
Navlan
Datum
2026-01-10
Absinthe
Utgardloki
Verze
Blanche
Typ
destilát
Šarže
2025
Barva
10 /10
Komentář
Dokonale křišťálově čirý
Louche
7 /10
Komentář
Absinthe se začíná kalit velmi pozvolna, až přibližně při poměru 1:1, začíná jemnými obláčky na dně sklenice, louche pomalu houstne a olejová vrstva která se ustálila na povrchu je dost silná a vytrácí se velmi pozvolna. Výsledek je příjemné hustý, není mléčně hustý ale spíše připomíná hustou podzimní mlhu.
Aroma
18 /20
Komentář
Tahle sranda je příjemně specifická, přímo z lahve jde cítit něco co bych se nebál popsat jako lískové oříšky, ty doprovází lehká fenyklová sladkost a jemný pelyněk, rozhodně to ale není úplně pelyňková bomba což mě osobně nevadí. Po nalití do sklenice se aroma krásně rozvine takže oříšky lehce ustoupí a rovinou se více bylinky a sladkost, více se rozvíjí pelyněk a lehké kořenité aroma. Při ředění se vůně rozvíjí a přijde mi že vystupuje trochu badyánu, pelyněk lehce ustoupí do pozadí a vůně spíše připomíná jarní louku po dešti. Po napití a vydechnutí přes nos tak nejvíce vystupuje pelyněk a jemná květinovost.
Hutnost
9 /10
Komentář
Pocitově je v puse velmi příjemný, působí sice lehce bodově ale k dokonalosti tu za mě chybí jen velmi málo. Než silný příval po napití působí spíše jako kvalitní čaj
Chuť
18 /20
Komentář
Tohle je celkem atyp co se chuti týká. Výrazná oříškovost doprovázená květinami je cítit v celém chuťovém profilu a přijde mi že ona chuť lískových ořechů zahlazuje ostatní chutě. Ale ono to díky tomu krásně funguje. Při napití jde příjemné cítit sladkost, pelyněk, fenykl a lehce anýz, celé překryté jemně olejovitou chutí ořechů které všechno zastřešují. Po polknutí se oříškovost pozvolna vytrácí a a projevuje se pelyněk který na stranách jazyka způsobuje jemné brnění. Dojezd poté přechází v pomalu rozkvétající louku s lehkým dojezdem který mi připomíná med. Dojezd je rovněž velmi příjemný a pokračuje v hlavní chuti která jen velmi pozvolna slábne. Tohle mi sedlo téměř perfektně, je odlišný ale všechno skvěle funguje a jen díky tomu dávám tak vysoké hodnocení.
Celkový dojem
9 /10
Komentář
Tohle bych rozhodně neoznačil za běžný absinthe, ale všechno spolu funguje i když bych tohle rozhodně nečekal. Není sice dokonalý ale dojem udělal nadstandartně dobrý
Celkové skóre na základě hodnocení: 88.8 %