Recenzent
Habu
Datum
2026-07-31
Absinthe
Eau de Mère (Artemisia)
Verze
Blanche
Typ
destilát
Šarže
28316
Barva
10 /10
Komentář
Blanche ze Švýcarské palírny Artemisia - cokoliv jiného než 10/10 by naprosto nepřístupné.
Louche
9 /10
Komentář
Ten typ absintu, kdy si myslíte, že louche už začal, ale ne, to jen první dopadající kapky dostávají mléčný nádech jen krátce, aby najednou z ničeho nic zase zmizely. Takřka identické s verzí od Prince d'Absinthe, včetně té extrémní hutnosti. 9/10 z toho důvodu, že (stejně jako u předešlé verze) louche nezačíná ode dna, i když jde spíše o subjektivní hodnocení.
Aroma
16 /20
Komentář
Fíha! Intenzivní, resp. o něco intenzivnější než PdA verze. Ale to bude asi jediný "hmatatelný" rozdíl. Další odchylka je opět spíše subjektivní, neboť tento absint se více kloní k té klasické rovině la bleue absintů z Vel-de-Travers. Budu muset vyzkoušet slepý test, jestli ve vůni poznám rozdíl. Aromaticky opět luxusní anýz-fenykl plus v tomto případě o něco mírnější "twist".
Hutnost
10 /10
Komentář
Duh!
Chuť
14 /20
Komentář
Hmmmm, velice zajímavé... začátek je anýz, hodně anýzu... ale dokonce až mírně hašlerkového anýzu, nad čímž trochu zvedám obočí. V tomto případě si odvažuji tvrdit, že PdA verze je o ždibec lepší. Alespoň v prvním doušku. Na druhou stranu je tato varianta o něco jemnější, méně trpká. Druhý doušek dokonce ještě jemnější, ale zároveň nastupuje i zvláštní bylinkový odstín, který není trpký, ale rovnou mírně nahořklý. Už se nemůžu dočkat na side-by-side pokus, protože v chuti je podle mě lepší PdA. Tato verze mi přijde, jakoby se zelená (bílá) víla tvůrci (CAB), který je hodně konzervativní (mluví o sobě jako o puristovi), tak nějak vzpírala a nechtěla se podlomit jinému receptu, než na který je v palírně Artemisia v Couvetu zvyklá.
Celkový dojem
7 /10
Komentář
Jsem rád, že jsem už z počátku hodně držel hodnocení předchozí verze od Prince d'Absinthe, viz https://absinthemafia.com/viewtopic.php?t=1308. Jde samozřejmě o velice dobrý absint a jsem si jist, že při slepé degustaci by preference mezi oběma kousky byly někde 50/50. Jsou to hodně podobné absinty a je naprosto pochopitelné, že někdo bude preferovat verzi od Claude-Alaina Bugnona. Já, nyní, s odstupem, raději tu od Petra Šlechty. Nicméně je možné, že po určité době, až oba absinty trochu zestárnou, budou preference zase někde jinde.
Celkové skóre na základě hodnocení: 77.9 %