Rád bych se dozvěděl nějaké zajímavé informace o našem oblíbeném nápoji v historických souvislostech.
Ovšem začnu historií poměrně nedávnou a to dotazem určeným fundovaným hlavám
Dost často se píše, že kavárna Slavia za první republiky nabízela absinth, ovšem ví se o jakou šlo značku či země původu? Vždyť v té době byla výroba absinthu skoro všude zakázána, takže mě napadá buď Španělsko či tuzemská výroba (o které se debatí, jak jsem si všiml, v jiném topicu).
Něco z naší domácí knihovny Přírodní léčba a domáci lékař, autor Mudr. Jan Šimsa, nakladatelství F. Strnadel a spol. cca 1923 (dle googlu)
Popis absinthu!!!
Absinth, rozšířený hlavně ve Francii a Itálii, vyrábí se smíšením různých olejů (pelyňkového, anýzového, koriandrového, fenyklového, kozlíkového, mátového, izopového a j.) s lihem a směsi dodává se barvy přidáním listí petrželového a hluchých kopřiv. Působením pelyňkového oleje a alkoholu stává se tato lihovina dvojnásobně jedovatou a nebezpečnou.
Jenda píše:... ve Francii a Itálii, vyrábí se smíšením různých olejů (pelyňkového, anýzového, koriandrového, fenyklového, kozlíkového, mátového, izopového a j.) s lihem a směsi dodává se barvy přidáním listí petrželového a hluchých kopřiv...
Jenda píše:Něco z naší domácí knihovny Přírodní léčba a domáci lékař, autor Mudr. Jan Šimsa, nakladatelství F. Strnadel a spol. cca 1923 (dle googlu)
Popis absinthu!!!
Absinth, rozšířený hlavně ve Francii a Itálii, vyrábí se smíšením různých olejů (pelyňkového, anýzového, koriandrového, fenyklového, kozlíkového, mátového, izopového a j.) s lihem a směsi dodává se barvy přidáním listí petrželového a hluchých kopřiv. Působením pelyňkového oleje a alkoholu stává se tato lihovina dvojnásobně jedovatou a nebezpečnou.
Už se to tu myslím řešilo - výroba jednotlivých olejů a jejich následné míchání by bylo daleko nákladnější, než přímá výroba macerací a destilací celé směsi.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -