O několik let později...Jenda píše:Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.
...našels?
O několik let později...Jenda píše:Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.
Chtelo by to sem vlepit recept. Síran hořnatý samozřejmě neexistuje, takže asi síran hořečnatý, že by výživa pro kvasinky?Slovi píše: - v receptu se bavěj jěště o vitamínech pro kvasinky, kys. citronové a síranu hořnatém (davare?)
(Na cca 7,6l sake)davar píše:Chtelo by to sem vlepit recept.
Hm, na 19 % alkoholu si nešáhneš. A s tím běžným droždím se spíš nedostaneš ani k deseti % - ale uvidíš.Slovi píše:(Na cca 7,6l sake)davar píše:Chtelo by to sem vlepit recept.
1130 g koji-rýže
4540 g rýže
7600 ml voda
4,1 g kys. citronová
4 g výživa pro kvasinky
0,7 g síran hořečnatý
200 g kvasinky
(Nevím, proč jsem napsal "hořnatý", když v tabulce mám jasně "hořečnatý"...)
Edit. v jednom "guru" videu chlapík používal destilovanou vodu...? Je to vůbec zdravý?
Edit2. ten síran hořečnatý aka potravinářskou sůl (?) seženu běžně ve městě? Tesco apod.?
PS: Paralelně s tímhle "autentickým" receptem budu dělat 10l domácí verzi, kde plíseň koji nahradí klasicky cukr. A tak mě napadá (což už asi patří do sekce sklep), jak to je pak s následnou destilací sake? Nějaký dva demižony si určitě odložím k běžnýmu pití, ale zbytek by šel vypálit... při 19% alkoholu by z toho bylo kolik, 3 litry destilovanýho sake? Co z toho vlastně vznikne?
Edit3. recept na tu paralelní "domácí" várku (cca 10,5l rýžovýho vína):
10500 ml voda
4500 g cukr kryst.
2250 g rýže
3 ks citrón
5,20 g vitamín
5 g kvasnice
90 g droždí
Cpát ten síran i sem? A v těch domácích receptech vždy psali o strouhání kůry citrónu a nikdy o kys. citrónové. Hm?
ad plísně: Ano, PLÍSEŇ i KVASNICE mám z Farmarik.cz/sk.Rafael píše:Mohu se zeptat odkud máš ty ušlechtilé enzymatické plísně?
Pokud z farmariku, tak tam uváděli, že přidají i podrobný návod k výrobě a použití při jejích zakoupení...
Nejsem chemik, ani jsem nikdy nevyráběl pivo/víno, takže nečekám, že se mi podaří napoprvý udělat dobrý sake - zkoušet se to ale má, ne? Zvláště, když jsou jednotlivý ingredience k dispozici a technologie výroby nepředpokládá nějaký destilační kotle, vysoce specializovaný zařízení atd. Každopádně, nejsem si jistý, který mý dotazy ti přijdou hloupý/nechápavý - třeba jsem se jen blbě ptal, může se stát.Rafael píše:Ale podle toho co jsi napsal na takovou výrobu nemáš. Prosím, neuraž se, ale nepochopil si základní věci. Anebo já jsem nepochopil tvé dotazy... Třeba byly jen namířeny, ovlivněné špatnými zdroji.
V těch home receptech uvádějí droždí a/nebo kvasinky vinka. Já bych se do toho asi ani nepouštěl (do tý paralelní várky), ale zbydou mi nějaký kvasinky a budu mít navíc jeden 20l demižón, který bych neupotřebil + ty domácí recepty jsou technologicky mnohem míň komplikovaný než ten "hlavní" recept, který se pokusím zrealizovat. Výsledný čísla, který jsem tu psal vznikly de facto kombinací receptů ZDE a ZDE a znásobením tak, aby mi to vyšlo do toho mýho demižónu s místem pro nějakou expanzi při kvašení. Tady se teda nabízí otázka, jestli tam vůbec cpát to droždí, když mám k dispozici kvasinky pro cca 20l moštu, jestli to bude mít nějaký pozitivní efekt. Navíc, tuhle "domácí" várku vnímám jako prostě pokus - v nejhorším případě to bude slabý, kalný a bude z toho bolet hlava, tak z toho nebude nic - náklady jsou ale nula, nula prdlačka, takže mi to v zásadě vadit nebude a budu zas o něco chytřejší. Jinak z těch receptů jsem vyhodil právě ty rozinky, vanilkový cukry, kmíny, muškátový oříšky atd. Já to zas tak voňavý nechci - ať vynikne ta chuť rýže/škrobu.Tuvy píše:Hm, na 19 % alkoholu si nešáhneš. A s tím běžným droždím se spíš nedostaneš ani k deseti % - ale uvidíš.
Kvasil jsem takové věci na kolejích - aby mi kvasinky z droždí nepadaly moc na dno pod rýži, daly se na kousky čerstvého chleba, který jim dělal plováky.
Můj recept obsahoval ještě rozinky a pelyněk a nějaké další koření (fenykl nebo anýz tam taky byl), citrony byly na půlky (cílem nebylo ale Saké, ale cosi jako čízo). Jo, to bylo ještě před první šarží Antoníčka...
Ty jo, ty dřevěný čoko jsou úžasný (a drahý jak svině).HNS píše:Sice to není k receptu, ale třeba se vám to bude hodit k servisu, měl jsem to v ruce a je to překrásný, jen se to nedá sehnat u náshttp://www.takaski.com/product/akita-wo ... kuri-cups/" onclick="window.open(this.href);return false; Snad to ten náš Japonec nezapomene a doveze mi to z džapan. Jinak Japonci u nás nenakupují na susi. cz a podobných doménách, je to tam moc drahý a smějou se tomu, páč to má Tomio
Tomiovi se teda dost smějí, avšak se vší japonskou rezervovaností...Poptám se vám, kde je to nejvýhodnější, nám sake dodává Hiroto, který to má za ceny pro komunitu.
https://www.youtube.com/watch?v=f62Z8Ev9OXA" onclick="window.open(this.href);return false;