Stránka 11 z 31
Re: Rum
Napsal: pon 11. pro 2017 20:32:12
od Froggg
No, jestli neděláš v Hradci, tak zřejmě ne
Ale jinak je celkem smutný, že ve (skoro) stotisícovým krajským městě jsou jen dva podniky, kam se dá zajít na lepší pití a z toho jeden se věnuje jen rumům...
Re: Rum
Napsal: pon 11. pro 2017 22:34:45
od kamamura
Froggg píše:No. 1 tam měli taky, ale po ochutnání No. 2 se mi do jedničky už nechtělo, tak nemůžu ani referovat. Mými oblíbenými rumy jsou už docela dlouho Zafra 21 a Pusser's British Navy 15 a na nich jsem se nějak usadil, jakmile se nově ochutnaný rum nevejde mezi ně, většinou nemám potřebu ho opakovat. Ale ten večer jsem ochutnal ještě jeden, a ačkoliv byl sladký, tak měl chuť zajímavou a ten bych si klidně znovu dal - Royal Danish Navy (A. H. Riise). Uvažuju, že ho pořídím pro návštěvy.
A. H. Riise je vyhlášený masakr, obsah cukru 96 g/l, což už se blíží cole, která má 108 g/l. Podle testu zde:
http://thefatrumpirate.com/hydrometer-tests-2" onclick="window.open(this.href);return false;
Docela mě dostalo, že místo deklarovaného obsahu alkoholu 40% ABV má tento "likér" jen 10%, což pokud je pravda, tak zavání podvodem.
Recenze zde:
http://thefatrumpirate.com/h-riise-roya ... h-navy-rum" onclick="window.open(this.href);return false;
Kdysi jsem ve svém "sladkém" období také láhev zkonzumoval, dnes už bych to nekoupil, obzvláště proto, že cena naprosto neodpovídá kvalitě obsahu.
Zde je jiný test, který uvádí 16% ABV alkoholu, a 82 g/l cukru.
http://www.drecon.dk/index.php/17-list-of-rum-measured" onclick="window.open(this.href);return false;
Zřejmě se tedy nejednalo vyloženě o chybu v měření.
Re: Rum
Napsal: pon 11. pro 2017 22:49:22
od Martin
Tvl, když se dívám na ty tabulky a vidím ty cukry, a nebo ty pekelné nepřesnosti v obsahu alkoholu, tak bych blil. Jaktože jim to tak prochází? Já mít na slivovici označenou jako 50 % 48 %, tak nás zavřou za delikt na spotřební dani.
Re: Rum
Napsal: pon 11. pro 2017 23:48:30
od Froggg
Té informaci o alkoholu se mi nechce ani věřit, teda spíš si to neumím představit, to je slušnej hnus. Ale klidně bych věřil, že to má pod 30 %, čistě na základě chuti. A že je to sladký, to je. Bohužel, návštěvy chtějí většinou sladkej rum, nevýraznou whisku atd. Co mě na A. H. Riise zaujalo, byly spíš ty další chutě, krom té sladkosti, prostě celkem nezvyklé. Ale jestli šulini v té marmeládě mají 3x míň alkoholu, tak ať se s tím dají vyfotit...
Re: Rum
Napsal: úte 12. pro 2017 0:46:05
od Tuvy
Martin píše:Tvl, když se dívám na ty tabulky a vidím ty cukry, a nebo ty pekelné nepřesnosti v obsahu alkoholu, tak bych blil. Jaktože jim to tak prochází? Já mít na slivovici označenou jako 50 % 48 %, tak nás zavřou za delikt na spotřební dani.
hele - já bych skoro řek, že budeš mít problém obráceně - když budeš skutečných 50% danit jako deklarovaných 48 %.
A to se nebavíme o obsahu Thujonu, že? Kdy by skutečný obsah 40mg/l místo deklarovaných 25 byl průser na evropské úrovni.
Re: Rum
Napsal: úte 12. pro 2017 12:39:03
od Rafael
Mi to přijde spíš o tom co se stane když se hustoměrem měří směs více než dvou látek. V tomto případě když se do směsi lihu a vody přidá cukr, který díky své daleko větší hustotě měření hrubě naruší.
(Čím více cukru tím menší % lihu hustoměr ukáže!)
Autor se zřejmě pokusil vytvořit "nějaké" korekční tabulky" které by tuto chybu zohlednily.
Re: Rum
Napsal: čtv 14. pro 2017 10:19:45
od HNS
Prohlíd sem si to neště v klidu, ale stejně...si ze mne děláte píču

Že je to něco sladký jak cecek, aby tomu dodali nějakou chuť, která není už na začátku ideální, se dá ještě v mezích pochopit. Taky si dám colu. Ale někde volume alkoholu opravdu ujíždí rychlíkem. A to i u lahví, které jsou poslední měsíce velmi ceněny a jejich cena raketově stoupla ( někdo tu má myslím kartonek dokonce doma

). Někdo se s tím nesral a nechal raději víc, třeba Kolumbijci
Ale vážně, zkuste mi to vysvětlit jako dementovi, já vždycky myslel, že se každý při výrobě snaží přesně trefit požadovanou hladinu alkoholu ( naředí to ) naprosto přesně a že to není tak složité. Složitější to asi bude u blendů, kdy je v popředí chuť a pokud trefíš "tu správnou" , necháš ji být. V to případě ale změříš směs a tu prostě napíšeš na etiketu nebo ne? Vlastně, vždycky měříš finální produkt a to napíšeš, ne? Nebo ty vole žiju na duhových polích?

Re: Rum
Napsal: čtv 14. pro 2017 12:59:07
od Tornado
AH Riise - něco shnilého je v království Dánském..

Potěšili mě Companie Des Indes, těm to sedí na chlup

Vůbec jsem netušil, že existuje Diplomatico Single Vintage 1997. Až doposud jsem měl za to, že začali od 2000

Re: Rum
Napsal: čtv 14. pro 2017 15:23:12
od Tuvy
Mi přijde, že jsou to hausnumera způsobené právě výše zmiňovanou chybou měření - tedy, že ten líh změřili prostě hustoměrem a opoměli, že na to má vliv i ten cukr (příp. další látky). Ale nestudoval jsem, jestli tam někde psali použitou metodologii.
Ostatně - kupte lahev A. H. Riise Davarovi, ať to přeměří a zbytek vypije - třeba bude souhlasit...
T.
Re: Rum
Napsal: ned 17. pro 2017 14:02:35
od Martin
Tornado: Jojo, existuje. Mají ho za lidovku na
https://www.alkohol.cz/produkty/diploma ... age-11261/" onclick="window.open(this.href);return false;