Cider
- Froggg
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 586
- Registrován: úte 20. pro 2011 22:34:44
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cider
Nevíte někdo, kde v ČR sehnat toto http://www.westons-cider.co.uk/ciders/#henry-westons" onclick="window.open(this.href);return false; , případně kdo by to byl schopný a ochotný dotlačit? Kamarád měl z Anglie pár vzorků, konkrétně ten Vintage oak aged, hned na první ochutnání jsem věděl, že toho potřebuju basu 
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cider
Má první praktická zkušenost s Ciderem:
Cukernatost jablečného moštu byla 12°Bx.
Psal jsem o tom m.j. i tady:
https://zahrada.online/viewtopic.php?p=31360#p31360" onclick="window.open(this.href);return false;
Mošt nebyl nebyl před kvašením v 220l sudech nijak přicukřován a ani ředěn. Ani žádné kvasinky nebyly přidány
Kvašení studené, kvasírnu jsem nijak nevytápěl. Lenost a ekonomické důvody.
(Někdy tam i trochu mrzlo)
Ale do tepla, ke kachláku jsem umístil 25l demižónek s trochu zředěným a přicukřeným moštem jak se to všeobecně v domácím vinařství dělá.
Na cca 24°Bx.
A to víno mě vůbec nepřekvapilo. Nějak jsem to po starých pokusech tak čekal. Nebylo to vůbec dobré.
Jablka nejsou moc vhodná pro výrobu domácích vín. To už je fact lepší a pitelnější mošt.
*
A včera jsem vlezl do jednoho ze sudů. Krásný, jiskrnný a velmi chutný cider jsem tam objevil. Zbytková cukernatost 5°Bx naznačuje sice jen cca 3,5% alkoholu, ale mimořádně chutné to je.
Až mi začíná být líto to prohnat palírnou.
Ale jak se oteplí, ještě se to zakalí a znovu rozkvasí.
Cukernatost jablečného moštu byla 12°Bx.
Psal jsem o tom m.j. i tady:
https://zahrada.online/viewtopic.php?p=31360#p31360" onclick="window.open(this.href);return false;
Mošt nebyl nebyl před kvašením v 220l sudech nijak přicukřován a ani ředěn. Ani žádné kvasinky nebyly přidány
Kvašení studené, kvasírnu jsem nijak nevytápěl. Lenost a ekonomické důvody.
(Někdy tam i trochu mrzlo)
Ale do tepla, ke kachláku jsem umístil 25l demižónek s trochu zředěným a přicukřeným moštem jak se to všeobecně v domácím vinařství dělá.
Na cca 24°Bx.
A to víno mě vůbec nepřekvapilo. Nějak jsem to po starých pokusech tak čekal. Nebylo to vůbec dobré.
Jablka nejsou moc vhodná pro výrobu domácích vín. To už je fact lepší a pitelnější mošt.
*
A včera jsem vlezl do jednoho ze sudů. Krásný, jiskrnný a velmi chutný cider jsem tam objevil. Zbytková cukernatost 5°Bx naznačuje sice jen cca 3,5% alkoholu, ale mimořádně chutné to je.
Až mi začíná být líto to prohnat palírnou.
Ale jak se oteplí, ještě se to zakalí a znovu rozkvasí.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Tornado
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 765
- Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cider
A co ten cider zkusit dolihovat jablkovicí na nějakých 20%Rafael píše:Má první praktická zkušenost s Ciderem:
Cukernatost jablečného moštu byla 12°Bx.
Psal jsem o tom m.j. i tady:
https://zahrada.online/viewtopic.php?p=31360#p31360" onclick="window.open(this.href);return false;
Mošt nebyl nebyl před kvašením v 220l sudech nijak přicukřován a ani ředěn. Ani žádné kvasinky nebyly přidány
Kvašení studené, kvasírnu jsem nijak nevytápěl. Lenost a ekonomické důvody.
(Někdy tam i trochu mrzlo)
Ale do tepla, ke kachláku jsem umístil 25l demižónek s trochu zředěným a přicukřeným moštem jak se to všeobecně v domácím vinařství dělá.
Na cca 24°Bx.
A to víno mě vůbec nepřekvapilo. Nějak jsem to po starých pokusech tak čekal. Nebylo to vůbec dobré.
Jablka nejsou moc vhodná pro výrobu domácích vín. To už je fact lepší a pitelnější mošt.
*
A včera jsem vlezl do jednoho ze sudů. Krásný, jiskrnný a velmi chutný cider jsem tam objevil. Zbytková cukernatost 5°Bx naznačuje sice jen cca 3,5% alkoholu, ale mimořádně chutné to je.
Až mi začíná být líto to prohnat palírnou.
Ale jak se oteplí, ještě se to zakalí a znovu rozkvasí.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cider
To by určitě bez problémů šlo, ale už by to nebyl cider. Ztratilo by to, to kouzlo přírodního nízkoalkoholického nápoje.
*
Kdyby mi neodešla kotlina, opadal smalt, tak bych raději něco, 70l má objem, zapasterilizoval, "zavařil.
Díky tomu kohoutu se to za horka velmi dobře plní do láhví. A dá se to dělat venku a nějaké znečištění kuchyně nehrozí.
(Konzervoval jsem takto kdysi velké množství moštu). A vůbec, nerad něco dělám v malém a v kuchyni apod. v nějakém hrnci se mi se s tím nechce patlat...
Tak to beru jako jen "sezónní" nápoj. Něco jako burčák u vinařů. A jak se oteplí a dokvasí to, tak to půjde do palírny.
*
Kdyby mi neodešla kotlina, opadal smalt, tak bych raději něco, 70l má objem, zapasterilizoval, "zavařil.
Díky tomu kohoutu se to za horka velmi dobře plní do láhví. A dá se to dělat venku a nějaké znečištění kuchyně nehrozí.
(Konzervoval jsem takto kdysi velké množství moštu). A vůbec, nerad něco dělám v malém a v kuchyni apod. v nějakém hrnci se mi se s tím nechce patlat...
Tak to beru jako jen "sezónní" nápoj. Něco jako burčák u vinařů. A jak se oteplí a dokvasí to, tak to půjde do palírny.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cider
Tak cider už není. Zdestilováno před asi 14 dny.
Už se hodně oteplilo...
A hodně ho před tím ubylo. Nebudu raději ani psát kolik...
A byl lepší a chutnější než ta výsledná jablkovice.
Ale to je jen můj problém. Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná.
*
P.S. ještě se mi stala taková zajímavá věc co nikdy dřív. Mošt jsem důkladně cedil, ale i tak se v sudech vyvločkovala taková podivná mňaga v chuchvalcích.
Myslím si, že to mohlo způsobit teplo.
Ale na chuť ani čirost to vliv nemělo.
Kdysi jsem totiž cider uchovával, dozrával před destilaci ve studeném sklepě.
Už se hodně oteplilo...
A hodně ho před tím ubylo. Nebudu raději ani psát kolik...
A byl lepší a chutnější než ta výsledná jablkovice.
Ale to je jen můj problém. Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná.
*
P.S. ještě se mi stala taková zajímavá věc co nikdy dřív. Mošt jsem důkladně cedil, ale i tak se v sudech vyvločkovala taková podivná mňaga v chuchvalcích.
Myslím si, že to mohlo způsobit teplo.
Ale na chuť ani čirost to vliv nemělo.
Kdysi jsem totiž cider uchovával, dozrával před destilaci ve studeném sklepě.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cider
Ještě mě napadla s tím vyvločkováním jedna věc. Kdysi jak jsem dělal jablkovici po francouzském způsobu, tak cider šel do sklepa až po důkladném vyčeření...
*
A začal jsem s tím po šárkové pohromě. Vysadil jsem větší extenzivní jabloňový sad s moštovými odrůdami.
A skončil po velkém rozmachu pěstitelských pálenic. Lidé si je začali plést s kompostem a vozili tam všelijaký bordel.
Jablečná pálenka získala proto u nás velmi špatnou pověst....
Tak jsem s ní skončil.
Ale co s jablky?
Tak jsem je začal používat na likérový líh.
Mošt silně zředit vodou a cukerným, (likérnickým), sirupem.
A výsledný destilát, nebo lutr, ještě dočistit uhlím.
*
Ale i tak jsem to ještě zkusil. Hlavně díky vysoké ceně cukru, velké úrodě a taky jisté nostalgii.
*
A začal jsem s tím po šárkové pohromě. Vysadil jsem větší extenzivní jabloňový sad s moštovými odrůdami.
A skončil po velkém rozmachu pěstitelských pálenic. Lidé si je začali plést s kompostem a vozili tam všelijaký bordel.
Jablečná pálenka získala proto u nás velmi špatnou pověst....
Tak jsem s ní skončil.
Ale co s jablky?
Tak jsem je začal používat na likérový líh.
Mošt silně zředit vodou a cukerným, (likérnickým), sirupem.
A výsledný destilát, nebo lutr, ještě dočistit uhlím.
*
Ale i tak jsem to ještě zkusil. Hlavně díky vysoké ceně cukru, velké úrodě a taky jisté nostalgii.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- drahousek
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 508
- Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
- Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
- Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cider
Přesně.....takovej CalvadosinthTornado píše:Pokud děláš 2 destilace, tak mezi 1. a 2. můžeš přidat nějaké bylinky. Třeba pelyněk pravý....Rafael píše:Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná.