Stránka 3 z 13

Re: Kontušovka

Napsal: stř 30. pro 2009 19:07:44
od Wagi
Sem velmi navnaděn.

Re: Kontušovka

Napsal: čtv 31. pro 2009 6:28:43
od Tuvy
Martine, počítej s mou objednávkou, jakmile vypustíš vzorky.
Mezi stařešiny rodu (dědečky z obou stran) jsem se o "jeřabince, kontušovce, kmínce" rozpovídal (mimochodem jeden ze známých jednoho z dědečků si prý pro svou potřebu vyrábí jeřabinku a mám slíbený vzorek, uvidím, jak se to vyvine) - a hle, deděčci to nejen znají, ale také to pili. Budu tak moci nechat porovnat :D
T.

Re: Kontušovka

Napsal: pon 18. led 2010 21:45:55
od Habu
Tak jsem konečně okusil Martinovu Kontušovku a musím gratulovat; je SKVĚLÁ! :!:

...ač jsem nikdy před tím jinou Kontušovku nikdy neměl. :roll:

Re: Kontušovka

Napsal: úte 19. led 2010 19:18:17
od Wagi
Vzorky vypuštěny???:)

Re: Kontušovka

Napsal: úte 19. led 2010 19:22:01
od Martin
Ano, pár kusů už koluje po světě, můžete se hlásit další! Kontušovka je ještě hodně mladá a nefiltrovaná, ale obraz si uděláte. Ve firmě jsme spokojení už s aktuální podobou, za tři měsíce to bude nářez ;)

Re: Kontušovka

Napsal: úte 09. úno 2010 15:00:48
od Tuvy
Martinova kontušovka je aromatická bomba! Bohužel já osobně nevím, jak by kontušovka měla chutnat, takže můžu soudit jen podle toho jednoho vzorku. Je to sladký, ale zároveň ostrý (kmín a skořice?) likér s velmi specifickým složením koření. Určitě to není na popíjení v průběhu celého večera, ale panáček příležitostně určitě padne.

Re: Kontušovka

Napsal: úte 09. úno 2010 15:22:28
od Martin
Původní polská Kontušovka je složená z pouhých tří bylin (anýz, fenykl, koriandr), zatím co všechny prvorepublikové recepty zmiňují chutí a vůní víc.

Web tech-info.cz k tomu říká:
Kontuzsowka

Silná polská lihovina, mírně přislazená. Vyrábí se i u nás, v síle 40 až 60 % a s obsahem cukru 6 až 12 %.
Likér Kontušovka pochází pravděpodobně z Polska (Kontuzsowka), ale postupem doby zdomácněl i v našich krajích.

Tento bylinný likér byl dříve u nás ve značné oblibě a byl nabízen prakticky v každé hospodě.
Likér se vyráběl většinou z aromatických olejů smísených s pitným lihem.

K výrobě se používají esence nebo tresti různého složení. Nejčastěji obsahují anýz, fenykl, jalovčinky, mátu peprnou, koriandr, pelyněk, toto vše ve formě aromatických olejů neboli silic. Při výrobě se používá i nepatrné množství oleje citronového a růžového.

Švejkova Kontušovka je obchodní název pro likér, který u nás vyráběla likérka Seliko a.s. Olomouc Dolany. Tato likérka se při tvorbě názvu likéru nechala inspirovat knihou Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka a dala svému výrobku název Švejkova Kontušovka.

V současné době (leden 2010) již tento likér pravděpodobně nevyrábí žádná česká likérka.

Podle nejnovějších zpráv které máme k dispozici, připravuje výrobu tohoto žádaného likéru významná likérka na Moravě. Likér bude vyráběn výhradně z přírodních bylin.
Problémem je, že těch pár receptů co mám, je založených pouze na aromatech a silicích. Vycházel jsem tedy jen z toho, jak to má vonět a chutnat. Testováním jsem rozdělil poměry jednotlivých chutí a vůní a všechny silice z receptů nahradil bylinnými ekvivalenty. K původní trojici bylin jsem přidal i zmiňovaný kmín, mátu, pelyněk a další, o kterých nechci mluvit. Výsledek, který je hořký jako čert byl doslazen květovým medem.

Macerace probíhá nonstop od listopadu a někdy tento rok to nalahvujeme. Kdo máte vzorky, tak máte zároveň "distiller's proof" verzi. V láhvi bude o něco zředěnější verze (na výsledných 42%) a tím se sníží i aroma.

Re: Kontušovka

Napsal: ned 11. dub 2010 0:36:20
od Tibro
Martin píše:Kdo ví, v který den a měsíc jsem se narodil zná i datum premiéry
Čekáme.

Re: Kontušovka

Napsal: ned 11. dub 2010 1:17:53
od Tuvy
Martine, pravda pravda - dvaatřicítku máš už měsíc a kontušovka nikde...

Re: Kontušovka

Napsal: ned 11. dub 2010 9:25:43
od Martin
Kontušovky už mám dost na to, abychom mohli stáčet. Mezitím pořád maceruju další a dlaší litry. Problémem se ukázala býti flaška. Líbila se mi jedna krasavice, ale její cena byla ještě větší, než u absintové :(
Dejte mi tedy ještě měsíc, dva a dokončím to.