Za tenhle přístup bych fackoval na počkání..Tihle mamlasáci naprosto degradujou umění jako takové!Sudlice píše: Jedna moje přítelkyně se teď nedávno začala věnovat malbě (z většiny právě abstrakci), uspořádala výstavu a světe div se - lidi se jen hrnuli a většina pláten se prodala.
Přičemž ona sama v tom nic extra nevidí.
:
Lidová tvořivost absinthem poznamenaná.
- Absinther
- * Zkušený piják *
- Oblíbený absinthe: st.Antoine V, La Grenouille
- Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lidová tvořivost absinthem poznamenaná.
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?
- Ithi
- Aktivní pijan
- Oblíbený absinthe: La Grenouille, Mead Base
- Kontaktovat uživatele:
Moje řeč. To je to podobně zvrácený přístup, jako mají ti lidé, kteří nacpou své obrazy třeba do prodejny s nábytkem jako vhodný doplněk k vzorované sedací soupravě. ...Absinther píše:Za tenhle přístup bych fackoval na počkání..Tihle mamlasáci naprosto degradujou umění jako takové!
The Whole Universe Is Just An Splendid Illusion That Blinds The Human Eye
- Sudlice
- Pokročilý absintista
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Kontaktovat uživatele:
to Absinther a Ithi: Nepomlouvejte, pokud neznáte okolnosti !
Tahle paní v padesátých letech vystudovala výtvarnou školu a během profesní dráhy se věnovala scénografii, návrhům a tvorbě kostýmů, rekvizit a masek jak pro divadlo, tak pro film. Malbě se chtěla věnovat už několik dlouhých let, ale čas si na to to našla až teď v důchodu. Takže rozhodně nejde o žádnou rychlokvašku.
Tahle paní v padesátých letech vystudovala výtvarnou školu a během profesní dráhy se věnovala scénografii, návrhům a tvorbě kostýmů, rekvizit a masek jak pro divadlo, tak pro film. Malbě se chtěla věnovat už několik dlouhých let, ale čas si na to to našla až teď v důchodu. Takže rozhodně nejde o žádnou rychlokvašku.
- Absinther
- * Zkušený piják *
- Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
- Kontaktovat uživatele:
To nic nevysvětluje a její přístup to neospravedlňuje...Pokud je to tak jak jsi to napsala-tozn.že si maluje abstrakce ve kterých vlastně sama nic moc nevidí a sklízí za to uznání, tak je to jen malířský blábol ....Znám to z vlastní zkušenosti, osobně se mě to dotýká a krajně mě to vytáčí....Jsou lidi co nad svýma malbama(kresbama,knihama,sochama,fotkama......)tráví nejupřímnější chvíle života a dávají do toho všechnu svou vášeň -a pak příjde nějáký frajer, prskne barvy na obří plátno ve stylu rádobyPollock, dá tomu atraktivní jakože hlubokomyslný název a všichni mu to sežerou i s navijákem...Příjde vám to v pořádku?....Díky tomuhle přístupu se z umění stala naprostá šaškárna a jeho smysluplnost ve vztahu k veřejnosti je naprostá NULA.........Zrak"konzumenta"je soustavně klamán a rozlazován prací(věcma) lidí kalkulujících nebo naivně věřících,že umění může dělat kdokoliv(omyl).....Sudlice píše:to Absinther ...........
Přes některé věci prostě vlak nejede.... Vím,že to zní zle a až příliš podrážděně ale nemohu jinak.....Stejně jako lidi tady jsou nekompromisní a bojují(v jistém smyslu)proti propagaci a výrobě falešných Absintů-tak stejně je třeba už z dálky posílat do řiti všechnymožné oblbovače uměleckého světa-jinak se časem opravdu dočkáme totálního rozpadu uměleckých hodnot..
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?
- Sudlice
- Pokročilý absintista
- Kontaktovat uživatele:
Absinther: Umění obecně je v současnosti víc než cokoliv jiného hlavně individuální záležitost - slohová doba dávno pominula. A tak pokud se "tvůj" umělec lopotí doma nad jedním plátnem rok, výsledek je sic nádherný, ale pak třeba nemá možnost, prostředky, odvahu aby to ukázal veřejnosti, nebo když ano, tak na nějakém zapadlém místě, kde se o umění zajímá minimum lidí. Mezitím se někde ve velkém městě sebere sebevědomý patlal, párkrát cákne štětcem a "trhák" je na světě.... Možná, že je to úplně jinak, možná, že jsem tvůj příspěvek špatně pochopila, ale mám z něj pocit, že "tvůj ideální umělec" je z nějakého důvodu ublížen. Proč je ublížen? Protože jeho nejupřímnější umění osloví jen hrstku jemu spřízněných duší s podobným náhledem na svět. Naproti tomu patlal je neupřímný a bezmyšlenkovitý - jde mu asi hlavně o zviditelnění sebe sama a o zisk a to je přesně to, co odráží dnešní většinovou společnost - proto mu na to spusta lidí naletí.
Na tohle téma by se dalo rozprávět víc než celý večer, třebas nad zelenavou sklenicí.
Svou přítelkyni už tu ospravedlňovat nebudu, nemá to smysl. Ten můj příspěvek, v němž jsem ji zmínila prvně byl hodně odlehčen - pro obyčejnost, pro stručnost - byla to reakce s vtipem na Sloviho vtip. Ve druhém příspěvku jsem měla pocit, že musím být trochu konkrétnější a když to nepomohlo, pak další ospravedlňování nemá smysl. Neznáš ji, nemáš právo ji soudit. Jestli bude někdy pořádat další výstavu - hodím sem pozvánku a pak teprve můžeme o jejím umu či neumu polemizovat. Teď ne.
Na tohle téma by se dalo rozprávět víc než celý večer, třebas nad zelenavou sklenicí.
Svou přítelkyni už tu ospravedlňovat nebudu, nemá to smysl. Ten můj příspěvek, v němž jsem ji zmínila prvně byl hodně odlehčen - pro obyčejnost, pro stručnost - byla to reakce s vtipem na Sloviho vtip. Ve druhém příspěvku jsem měla pocit, že musím být trochu konkrétnější a když to nepomohlo, pak další ospravedlňování nemá smysl. Neznáš ji, nemáš právo ji soudit. Jestli bude někdy pořádat další výstavu - hodím sem pozvánku a pak teprve můžeme o jejím umu či neumu polemizovat. Teď ne.
- Absinther
- * Zkušený piják *
- Kontaktovat uživatele:
Jde mi o to,že jak jeden(můj"ideální umělec")tak druhý(neupřímný patlal) jsou zařazeni do jedné škatulky a s tím se ideální umělec nemůže vyrovnat..Nejde o dobu strávenou nad obrazem,nejde o odvahu,prostředky nebo jakousi slávu či co..-to je všechno úplně mimo-Jde o princip ...Ve chvíli,kdy se vychcánci dostávají z pohledu veřejnosti na stejnou úroveň jako opravdoví umělci-je něco špatně!
Umění ve své čisté formě je jedna z nejdůležitějších prvků společnosti -Tohle sprosté nebo naivní nabourávání a přetváření uměleckých hodnot prostě nemůže vést k ničemu jinému než k úpadku.....Když se všichni rozplývali nad Dalím,který jen nadhodil nápad "otroci" mu to namalovali a on to nakonec jen podepsal-byla to ještě sranda a svým způsobem to mělo i svou myšlenkovou hodnotu-když se ale dnes dějou podobné věci běžně,když se zaměňuje umění s reklamou-potažmo umění s řemeslem-jde o chaos ve kterém normální člověk nerozezná hodnotu od odpadu.
Pravda-Pro ideálního umělce se nic moc nemění-pro toho je nejdůležitější moment tvorby....Pro umění a následně pro společnost se ale mění vše,protože jsou postaveny na hodnotách,které se sice jmenují pořád stejně ale vyjadřují naprosto něco jiného(né li rovnou protiklad)..
Globálně s tím nejde dělat nic(vím to ,chápu to a třeba mě časem začne i bavit to pozorovat)-rozhodně se tu nesnažím o navržení jakéhosi souboru vlastností a kritérií,které musí splňovat umělec aby se jeho tvorba mohla nazývat uměleckou(to by jsme se dostali do stejného bodu ale jinou cestou)..Nesnažím se ani obhajovat nějáké starověké a skostnatělé smýšlení(naopak-jakýkoliv upřímný umělecký progres bourající jakékoliv pravidla radostně vítám)...Ale každý-podle svého svědomí v téhle věci-by měl umět poslat do prdele konkétní rádobyumělecké vychcánky ze svého okolí....
Umění ve své čisté formě je jedna z nejdůležitějších prvků společnosti -Tohle sprosté nebo naivní nabourávání a přetváření uměleckých hodnot prostě nemůže vést k ničemu jinému než k úpadku.....Když se všichni rozplývali nad Dalím,který jen nadhodil nápad "otroci" mu to namalovali a on to nakonec jen podepsal-byla to ještě sranda a svým způsobem to mělo i svou myšlenkovou hodnotu-když se ale dnes dějou podobné věci běžně,když se zaměňuje umění s reklamou-potažmo umění s řemeslem-jde o chaos ve kterém normální člověk nerozezná hodnotu od odpadu.
Pravda-Pro ideálního umělce se nic moc nemění-pro toho je nejdůležitější moment tvorby....Pro umění a následně pro společnost se ale mění vše,protože jsou postaveny na hodnotách,které se sice jmenují pořád stejně ale vyjadřují naprosto něco jiného(né li rovnou protiklad)..
Globálně s tím nejde dělat nic(vím to ,chápu to a třeba mě časem začne i bavit to pozorovat)-rozhodně se tu nesnažím o navržení jakéhosi souboru vlastností a kritérií,které musí splňovat umělec aby se jeho tvorba mohla nazývat uměleckou(to by jsme se dostali do stejného bodu ale jinou cestou)..Nesnažím se ani obhajovat nějáké starověké a skostnatělé smýšlení(naopak-jakýkoliv upřímný umělecký progres bourající jakékoliv pravidla radostně vítám)...Ale každý-podle svého svědomí v téhle věci-by měl umět poslat do prdele konkétní rádobyumělecké vychcánky ze svého okolí....
- Absinther
- * Zkušený piják *
- Kontaktovat uživatele:
2sudlice
Ohledně tvé přítelkyně=Neznám a vycházím jen z toho co jsi napsala...Já v tom vtip a nadsázku neviděl a podle toho jsem náležitě reágoval......Pokud tvoří z čistého srdce-pak(a jedině tehdy)se omlouvám.
Ohledně tvé přítelkyně=Neznám a vycházím jen z toho co jsi napsala...Já v tom vtip a nadsázku neviděl a podle toho jsem náležitě reágoval......Pokud tvoří z čistého srdce-pak(a jedině tehdy)se omlouvám.
- Sudlice
- Pokročilý absintista
- Kontaktovat uživatele:
DěkujuAbsinther píše:2sudlice
- Sudlice
- Pokročilý absintista
- Kontaktovat uživatele:
V tom máš samozřejmě pravdu. V dnešní společnosti převládá pocit, že umění může dělat úplně každý. (přihlásím se do pěvecké soutěže - hle, je ze mě zpěvák/koupím si nejlepší zrcadlovku na trhu - hle, je ze mě profesionální fotograf atd. atd.) Doba je plná technických vymožeností a to má, krom dobrého, taky špatný vliv. Tím pádem je plno braku kam se podíváš a teď se v tom vyznejme - hledejme v té omáčce falše kousek upřímnosti, ale dejme pozor, ať se v ní sami neutopíme....Absinther píše:Jde mi o to,že jak jeden(můj"ideální umělec")tak druhý(neupřímný patlal) jsou zařazeni do jedné škatulky a s tím se ideální umělec nemůže vyrovnat..Nejde o dobu strávenou nad obrazem,nejde o odvahu,prostředky nebo jakousi slávu či co..-to je všechno úplně mimo-Jde o princip ...Ve chvíli,kdy se vychcánci dostávají z pohledu veřejnosti na stejnou úroveň jako opravdoví umělci-je něco špatně!
Celá tahle diskuze mi připomněla jeden film: http://www.csfd.cz/film/272894-banksy-e ... -giftshop/
pokud jste neviděli, tak doporučuju
- Transilvanian
- Pokročilý absintista
- Kontaktovat uživatele:
Umenie môže robiť každý. Sme tvorivé bytosti, ale z väčšiny sa stávajú roboti a zombie. Nikto nerozhoduje o tom, čo umenie je a čo nie je.
V dnešnom svete dokonalosti sú napríklad chyby umením. V bezchybnom vzhlade mesta je špinavý žobrák majstrovským plátnom. Ide o výnimočnosť, originalitu.
Každý človek je umelec. Človek tvorí už len tým, že ráno vstane z postele. Všetko sa smie. Hranice nie sú. Kto ich vidí, je obmedzenec ...
V dnešnom svete dokonalosti sú napríklad chyby umením. V bezchybnom vzhlade mesta je špinavý žobrák majstrovským plátnom. Ide o výnimočnosť, originalitu.
Každý človek je umelec. Človek tvorí už len tým, že ráno vstane z postele. Všetko sa smie. Hranice nie sú. Kto ich vidí, je obmedzenec ...
Šílený překročím Lazára a bez bot a bez haleny se rozběhnu noční Paříží ...