Vintage absinthe essence
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Pokud se někdo rozhodně udělat vzorky, tak jen dobře. Jinak zítra putuje první demižon do Naproti. Habu se zítra také staví, tak určitě poreferuje.
Jinak barvivo tam není žádné. Jen extrahovaný chlorofyl. Připravený absint má světlou barvu, stejnou jako např. preban Cusenier, který jsem kdysi přinesl na sraz.
Jinak barvivo tam není žádné. Jen extrahovaný chlorofyl. Připravený absint má světlou barvu, stejnou jako např. preban Cusenier, který jsem kdysi přinesl na sraz.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Já to s tím barvivem nemyslel nijak zle..Martin píše:Jinak barvivo tam není žádné. Jen extrahovaný chlorofyl. Připravený absint má světlou barvu, stejnou jako např. preban Cusenier, který jsem kdysi přinesl na sraz.
Jen mi obsah toho demižonku na fotce po přidání té esence do vínovice připadal krásně zbarvený:-))))
*
A co vím, nejen ze starých Rp., tak se likéry apod. vyráběné z esencí barví až dodatečně anebo zvlášť. Že tresti barvivo neobsahují.
*
Ale asi to měl W. J. Bush & Co vymýšleno líp.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
V pohodě, vím jak to bylo myšleno.
Ono to zabarví, ale jen lehce a spíš do zlatava než zelena. Samotná esence je temně zelená, ale po smíchání se ten chlorofyl rozpadne a táhne okamžitě k preban barvě suchého listu.
Ono to zabarví, ale jen lehce a spíš do zlatava než zelena. Samotná esence je temně zelená, ale po smíchání se ten chlorofyl rozpadne a táhne okamžitě k preban barvě suchého listu.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Tak mám doma dva demižony.
Jeden půjde do archívu, protože takováto rarita se neobjevuje tak často a Žufánkova vínovice dobře stárne.
Samotná esence se v podstatě tekutý pelyněk. Protože jde o produkt z Anglie, není aromatický profil pelyňku nějak extra zajímavý, ale na druhou stranu ne tak nudný, jako ten, co ho lze najít v českých lékárnách. Anýz je v esenci nádherně jemný a stará se o naprosto kulervoucí louche. Aroma esence ve vínovici mi připomíná Pernod Fils z Tarragony z ještě dobrých 30. let 20. stol. Až ze včerejší návštěvy Brna vystřízlivím, napíšu kompletní recenzi.
Samotná esence se v podstatě tekutý pelyněk. Protože jde o produkt z Anglie, není aromatický profil pelyňku nějak extra zajímavý, ale na druhou stranu ne tak nudný, jako ten, co ho lze najít v českých lékárnách. Anýz je v esenci nádherně jemný a stará se o naprosto kulervoucí louche. Aroma esence ve vínovici mi připomíná Pernod Fils z Tarragony z ještě dobrých 30. let 20. stol. Až ze včerejší návštěvy Brna vystřízlivím, napíšu kompletní recenzi.
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Recenzent
Habu
Datum
21/03/2016
Absinthe
W.J. Bush & Co - London absinthe essence
Verze
Verte
Typ
Oil Mix?
Šarže
1890
Barva
0 /10
Komentář
Barvu jsem nehodnotil, neboť jde o zelenou absintovou esenci, kterou si uživatel namíchá s čím je mu libo.
Louche
10 /10
Komentář
Tak předně, ve sklence se mi stalo něco, co jsem ještě nikdy neviděl. A to ještě předtím, než jsem začal kapat vodu!
Absint připravený z této absintové esence louchuje se vzduchem! Beze srandy! Při každé degustaci naliji absint do sklenky, se kterou vždy mírně třepu, abych rozvinul aromatické vlastnosti nápoje. Když sklenku položím na stůl, zbytky absintu pomalu vysychají na vnitřních stěnách sklenky. V "normálním" případě se tyto zbytky skutečně vypaří, nebo stečou dolů. Vínovice obohacená anglickou esencí z roku 1890 ale přinesla překvapení. Kapky absintu na vnitřní straně sklenky jsou zakalené!
Sklenku jsem před degustací neproplachoval, byla suchá, bez kapky vody. Byl jsem z toho tak vykolejený, že jsem tento fenomén zapomněl nafotit. Příště!
Samotný "normální" louche silně konkuruje louchovým gigantům 5. šarže St. Antoine nebo Désirée. Musím ještě podotknout, že louche efekt nenastupuje s první kapkou, jak poznamenali jiní. Louche nastupuje rychle, ale rozhodně ne s první kapkou.
Aroma
17 /20
Komentář
Nezakalený absint hezky voní po klasicky kvalitním pelyňku. Pelyňkové aroma zůstává i v zakaleném absintu. Tím ale tak trochu končí. Intenzita je dobrá, ale mohla by být silnější. Každopádně aroma je přesně to, co připomíná staré vintage absinty. Dobré vědět, že za tímto aromatickým profilem stojí samotné bylinky, nikoliv starý alkohol. Je velice těžké tuto zkušenost popsat, jemně sladké pelyňkové aroma.
Hutnost
10 /10
Komentář
Hutnost sama!
Chuť
16 /20
Komentář
S chutí to mám pořád takové rozpačité. Pelyněk je prakticky zadupán do země tunou anýzu a fenyklu. Což nabádá k tomu, že naší esencí lze připravit obyčejný pastis. Jenže chyba lávky. Pelyněk se dostavuje v dlouhém ocasu, který se dostavuje poměrně pozdě. Zmiňovaný anýz a fenykl je sice zastoupen v sakra velkém množství, nezpůsobuje ale to klasické ztrpčení v ústech. Takže vypadá to jako (zelený) pastis, chová se to jako pastis, ale chutná to jako vintage absint.
Celkový dojem
7 /10
Komentář
Velmi zajímavá záležitost, jež záleží na tom, s jakým alkoholem bude smíchaná. Svůj exemplář mám namíchaný s výbornou vínovicí, která je určena pro legendu L'Ancienne. Někteří to zkouší i se starým koňakem, což si dokáži taky dobře představit. Neskutečné, že to, nad čím dnes ohrnujeme nosy, bylo i před sto lety vyráběno kvalitněji. A "vedlejší efekty"? Nemám v sobě ani polovinu sklenky a čumím teď do monitoru, jakoby byl od mých očí vzdálen 1000 mil.
Habu
Datum
21/03/2016
Absinthe
W.J. Bush & Co - London absinthe essence
Verze
Verte
Typ
Oil Mix?
Šarže
1890
Barva
0 /10
Komentář
Barvu jsem nehodnotil, neboť jde o zelenou absintovou esenci, kterou si uživatel namíchá s čím je mu libo.
Louche
10 /10
Komentář
Tak předně, ve sklence se mi stalo něco, co jsem ještě nikdy neviděl. A to ještě předtím, než jsem začal kapat vodu!
Aroma
17 /20
Komentář
Nezakalený absint hezky voní po klasicky kvalitním pelyňku. Pelyňkové aroma zůstává i v zakaleném absintu. Tím ale tak trochu končí. Intenzita je dobrá, ale mohla by být silnější. Každopádně aroma je přesně to, co připomíná staré vintage absinty. Dobré vědět, že za tímto aromatickým profilem stojí samotné bylinky, nikoliv starý alkohol. Je velice těžké tuto zkušenost popsat, jemně sladké pelyňkové aroma.
Hutnost
10 /10
Komentář
Hutnost sama!
Chuť
16 /20
Komentář
S chutí to mám pořád takové rozpačité. Pelyněk je prakticky zadupán do země tunou anýzu a fenyklu. Což nabádá k tomu, že naší esencí lze připravit obyčejný pastis. Jenže chyba lávky. Pelyněk se dostavuje v dlouhém ocasu, který se dostavuje poměrně pozdě. Zmiňovaný anýz a fenykl je sice zastoupen v sakra velkém množství, nezpůsobuje ale to klasické ztrpčení v ústech. Takže vypadá to jako (zelený) pastis, chová se to jako pastis, ale chutná to jako vintage absint.
Celkový dojem
7 /10
Komentář
Velmi zajímavá záležitost, jež záleží na tom, s jakým alkoholem bude smíchaná. Svůj exemplář mám namíchaný s výbornou vínovicí, která je určena pro legendu L'Ancienne. Někteří to zkouší i se starým koňakem, což si dokáži taky dobře představit. Neskutečné, že to, nad čím dnes ohrnujeme nosy, bylo i před sto lety vyráběno kvalitněji. A "vedlejší efekty"? Nemám v sobě ani polovinu sklenky a čumím teď do monitoru, jakoby byl od mých očí vzdálen 1000 mil.
Naposledy upravil(a) Habu dne pon 21. bře 2016 20:37:29, celkem upraveno 1 x.
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Hektor
- Věrný stoupenec zelené víly
- Příspěvky: 293
- Registrován: sob 19. zář 2009 18:18:38
- Oblíbený absinthe: St. Antoine V, L'Ancienne
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Habu, díky za přínosnou recenzi!
Už se těším až bude mít Martin hotovo a začne rozesílat
Už se těším až bude mít Martin hotovo a začne rozesílat
"Jediným způsobem, jak zjistit meze možného, je odvážit se alespoň malý kousek za hranice nemožného".
Arthur Charles Clarke
Arthur Charles Clarke
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Těšil jsem se na tu recenzi jako malé štěně. A zhltnul jsem ji jako piškot.
Dík ! ! !
Dík ! ! !
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Mám připraveny 3 demižony z původní várky, další budou koncem příštího týdne. Kdo se chcete stavit osobně, tak můžete od zítřka. A kdo mi napíše zprávu s adresou, tomu napíšu platební údaje a ve středu posílám.
- Wagi
- *** Absinthe guru ***
- Příspěvky: 1318
- Registrován: úte 14. dub 2009 17:43:39
- Oblíbený absinthe: Duplais, Jade PF 1901
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Cau Martine, posli mi prosim te platebni udaje k demizonku 
-
zzaraza
- Pokročilý absintista
- Příspěvky: 226
- Registrován: pon 26. led 2015 17:44:45
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vintage absinthe essence
Glycerol? Tezke oleje z maceratu?Habu píše:Absint připravený z této absintové esence louchuje se vzduchem!/.../ Vínovice obohacená anglickou esencí z roku 1890 ale přinesla překvapení. Kapky absintu na vnitřní straně sklenky jsou zakalené!