Pastis
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
Mezi námi, v Lidlu bych si nekoupil ani rohlík a to jako opravdu. Hnusí se mi jejich nekompromisní honba za nejlevnějšími cenami a odírání producentů na samou dřeň.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
Martine, že tys nějak hacknul google!
Příspěvěk s Pastis Duc De Coeur byl napsán dnes... resp. před chvílí a hle, jaké jsou první odkazy při zadání hesla Pastis Duc De Coeur.
K věci, tenhle pastis jsem neměl. Neznám pozadí prodeje v Lidlu, ale může jít o nárazový produkt. Etiketu jsem už někde viděl, takže nevím, jestli jde o výrobek "exkluzivně" pro Lidl.
K věci, tenhle pastis jsem neměl. Neznám pozadí prodeje v Lidlu, ale může jít o nárazový produkt. Etiketu jsem už někde viděl, takže nevím, jestli jde o výrobek "exkluzivně" pro Lidl.
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
Něco málo o Lidlu.
- Blackhawk
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 528
- Registrován: stř 29. pro 2010 19:14:05
- Oblíbený absinthe: Jade
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
Duc de Coeur dela vyrobky pro "francouzske" dny v Lidlu.Habu píše:Martine, že tys nějak hacknul google!Příspěvěk s Pastis Duc De Coeur byl napsán dnes... resp. před chvílí a hle, jaké jsou první odkazy při zadání hesla Pastis Duc De Coeur.
![]()
K věci, tenhle pastis jsem neměl. Neznám pozadí prodeje v Lidlu, ale může jít o nárazový produkt. Etiketu jsem už někde viděl, takže nevím, jestli jde o výrobek "exkluzivně" pro Lidl.
- Slovi
- Vymývač
- Příspěvky: 1237
- Registrován: úte 14. dub 2009 16:32:07
- Oblíbený absinthe: alcool de vin
- Bydliště: czech republic
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
To kácení stromů je pravda. Týká se to i Kralup n/Vlt., kde bydlím. Bylo tu tehdy kolem toho hodně povyku, protože skutečně pokáceli poměrně značný počet (kolem 50?) starých a zdravých! borovic úplně zbytečně. Jen tak mimochodem, žádná náhradní výsadba neproběhla. Původní prostor nahradilo parkoviště a trávník a zůstalo tomu tak doteď... spor vyzněl (klasicky) do ztracena...
Cry aloud / bold and proud / of where I've been / but here I am / where I end."
- kamamura
- Věrný stoupenec zelené víly
- Příspěvky: 426
- Registrován: sob 03. dub 2010 18:28:17
- Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
Hmm... tak se musím přiznat, že jsem asi konvertoval k Pastisu. Vždycky jsem měl raději sladší chutě, a zbožňoval jsem lékořici, a ačkoliv absinthe piju občas pořád, Pastis začíná vyhrávat.
Nejlepší, co jsem za cca 700 korun koupil v Praze v Karlíně v jednom francouzském obchodě bylo tohle:
http://www.absinthefrance.fr/index.php/ ... illee.html
Opravdová bylinná lahůdka, která si s ničím nezadá s absinthe.
Chutnal mi i Pernod Ricard, silně lékořicový a hutný, ale celou láhev nemůžu nikde sehnat. Narazil jsem i na levný pastis typu Rum Božkov, rozhodně nebrat (už si nepamatuju značku, ale bylo to příšerné).
Co vaše zkušenosti, víte o místech, kde se dá v Praze koupit?
Nejlepší, co jsem za cca 700 korun koupil v Praze v Karlíně v jednom francouzském obchodě bylo tohle:
http://www.absinthefrance.fr/index.php/ ... illee.html
Opravdová bylinná lahůdka, která si s ničím nezadá s absinthe.
Chutnal mi i Pernod Ricard, silně lékořicový a hutný, ale celou láhev nemůžu nikde sehnat. Narazil jsem i na levný pastis typu Rum Božkov, rozhodně nebrat (už si nepamatuju značku, ale bylo to příšerné).
Co vaše zkušenosti, víte o místech, kde se dá v Praze koupit?
- Sudlice
- Pokročilý absintista
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 24. bře 2011 14:09:51
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
V Kutné Hoře v cocktail baru Barborská je v současnosti k mání Pernod Paris, jak jsou na tom s absintem se chystám zjistit při příští návštěvě, ale řekla bych, že to nejspíš žádná sláva nebude.
Pastis podávají většinou s ledem, já si dávám bez ledu a louchuju ho jako absint vychlazenou vodou.
http://barborska.wz.cz/uvod.htm
Pastis podávají většinou s ledem, já si dávám bez ledu a louchuju ho jako absint vychlazenou vodou.
http://barborska.wz.cz/uvod.htm
Re: Pastis
Otázka spíše pro Martina neuvažuješ o zavedení pastisu na náladě?
- Dwarf
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 699
- Registrován: úte 14. dub 2009 19:26:22
- Oblíbený absinthe: L'Ancienne, Mead Base
- Bydliště: Bratislava - SLOVENSKÁ REPUBLIKA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
o absinte to nieje ale vcelku zaujímave čítanie o stavu veci, a myslim,že takto je to aj nepravým absintomMartin píše:Něco málo o Lidlu.
http://www.aktuality.sk/clanok/196483/p ... -nevideli/
"Umenie je život - život je umenie! ..Nech nás Zelená víla povznesie z hlbín každodennej ničotnosti"
- Wory
- Zelený pionýr
- Příspěvky: 19
- Registrován: čtv 20. pro 2012 17:04:34
- Oblíbený absinthe: St.Antoine , La Grenouille
- Bydliště: Valašsko
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pastis
Převzato z časopisu Epocha : (17/2013 - 217.vydání)
Otevřete lahev a naplníte část sklenice tekutým jantarem.Přidáte vodu.Na jantarovém nebi se objeví drobné obláčky, které rychle mění svou mohutnou oblačnosta, a než je sklenice plná, rozplyne se do mléčné mlhy.Nakonec přihodíte kostky ledu.Dokonáno jest - a nebe se otevřelo.Pastis
Král Absint je mrtev,ať žije král Pastis
Pastis (Francie)
Počátek 20.století.Halasné spolky příznivců střídmosti s tichou podporou vinařské lobby bojují proti absintu.
Zelená víla pro jedny, zelený zabiják pro druhé.Jen ve Francii se ho roku 1906 vypije přes 30 000 000 litrů.
S podporou tisku,který se rozepisuje o šílenství pijáků absintu, se postupně daří prosadit zákon zakazující jeho výrobu a prodej.
Vyrábí navzdory policejním pokutám
V roce 1915 má absint téměř na 100 let odzvoněno a vinaři slaví.Zrada se však ukrýva v jejich středu.
Mladý Francouz Paul Ricard (1909-1997), syn obchodníka s vínem, sbírá a recepty na anýzové nápoje.Zkouší,míchá,
experimentuje,vylaďuje a vytvoří anýzový aperitiv bez pelyňku, který „zlomil vaz“ absintu.
Chodí s ním od jednoho podniku ke druhému, nechává ochutnat a získává si zákazníky.Čelí pokutám četníků, intenzivně „lobbuje“ a nakonec dosáhne úspěchu.
Ve čtvrtek 7.dubna 1932 dopadá úředníkovo razítko na dekret a umožňuje mu výrobu a prodej Le Vrai pastis de Marseille (Opravdový pastis z Marseille).
Základem přísně střežené receptury je směs badyánu neboli hvězdicového anýzu, lékořice a aromatických provensálských bylin.
Bez pastisu ani den
Pastis (po provensálsku Směs) je oficiálně na světě a postupně se stává doslova národním nápojem.
„Ve Francii, zejména tady v Provence, si život bez sklenice toho opojně aromatického, mléčně zabarveného pití neumím vůbec představit“ usmívá se starousedlík Serge Chanèac.
Pije se před jídlem i po jídle, při siestě i při pétanque, při žízni i bez ní. Má sladkou, výrazně „pendrekovou“ chuť, 40 procent alkoholu a ředí se chladnou čistou vodou v poměru až 5 : 1.
Francie vypije 140 000 000 litrů ročně
Ricard je první úspěšný výrobce a obchodník s anýzovkou, není však pochopitelně jediný. Nejváženější konkurencí se mu stává bývalý výrobce absintu Pernod. V
álka mezi nimi se táhne až do roku 1974, kdy se dohodnou na fúzi a pokračují jako Pernod-Ricard.
Postupně se uchytí i další výrobci - Bardoin, Boyer, Janot.
Objevují se nové druhy anýzovek, nabízejících chuti zrozené ze stovek pečlivě vytvořených směsí.
Dnes se pastisu jen ve Francii prodává téměř 140 000 000 litrů ročně.
Otevřete lahev a naplníte část sklenice tekutým jantarem.Přidáte vodu.Na jantarovém nebi se objeví drobné obláčky, které rychle mění svou mohutnou oblačnosta, a než je sklenice plná, rozplyne se do mléčné mlhy.Nakonec přihodíte kostky ledu.Dokonáno jest - a nebe se otevřelo.Pastis
Král Absint je mrtev,ať žije král Pastis
Pastis (Francie)
Počátek 20.století.Halasné spolky příznivců střídmosti s tichou podporou vinařské lobby bojují proti absintu.
Zelená víla pro jedny, zelený zabiják pro druhé.Jen ve Francii se ho roku 1906 vypije přes 30 000 000 litrů.
S podporou tisku,který se rozepisuje o šílenství pijáků absintu, se postupně daří prosadit zákon zakazující jeho výrobu a prodej.
Vyrábí navzdory policejním pokutám
V roce 1915 má absint téměř na 100 let odzvoněno a vinaři slaví.Zrada se však ukrýva v jejich středu.
Mladý Francouz Paul Ricard (1909-1997), syn obchodníka s vínem, sbírá a recepty na anýzové nápoje.Zkouší,míchá,
experimentuje,vylaďuje a vytvoří anýzový aperitiv bez pelyňku, který „zlomil vaz“ absintu.
Chodí s ním od jednoho podniku ke druhému, nechává ochutnat a získává si zákazníky.Čelí pokutám četníků, intenzivně „lobbuje“ a nakonec dosáhne úspěchu.
Ve čtvrtek 7.dubna 1932 dopadá úředníkovo razítko na dekret a umožňuje mu výrobu a prodej Le Vrai pastis de Marseille (Opravdový pastis z Marseille).
Základem přísně střežené receptury je směs badyánu neboli hvězdicového anýzu, lékořice a aromatických provensálských bylin.
Bez pastisu ani den
Pastis (po provensálsku Směs) je oficiálně na světě a postupně se stává doslova národním nápojem.
„Ve Francii, zejména tady v Provence, si život bez sklenice toho opojně aromatického, mléčně zabarveného pití neumím vůbec představit“ usmívá se starousedlík Serge Chanèac.
Pije se před jídlem i po jídle, při siestě i při pétanque, při žízni i bez ní. Má sladkou, výrazně „pendrekovou“ chuť, 40 procent alkoholu a ředí se chladnou čistou vodou v poměru až 5 : 1.
Francie vypije 140 000 000 litrů ročně
Ricard je první úspěšný výrobce a obchodník s anýzovkou, není však pochopitelně jediný. Nejváženější konkurencí se mu stává bývalý výrobce absintu Pernod. V
álka mezi nimi se táhne až do roku 1974, kdy se dohodnou na fúzi a pokračují jako Pernod-Ricard.
Postupně se uchytí i další výrobci - Bardoin, Boyer, Janot.
Objevují se nové druhy anýzovek, nabízejících chuti zrozené ze stovek pečlivě vytvořených směsí.
Dnes se pastisu jen ve Francii prodává téměř 140 000 000 litrů ročně.