Stránka 6 z 7

Re: Pastis

Napsal: sob 21. kvě 2011 21:38:14
od Martin
Mezi námi, v Lidlu bych si nekoupil ani rohlík a to jako opravdu. Hnusí se mi jejich nekompromisní honba za nejlevnějšími cenami a odírání producentů na samou dřeň.

Re: Pastis

Napsal: sob 21. kvě 2011 21:55:48
od Habu
Martine, že tys nějak hacknul google! :twisted: Příspěvěk s Pastis Duc De Coeur byl napsán dnes... resp. před chvílí a hle, jaké jsou první odkazy při zadání hesla Pastis Duc De Coeur. :mrgreen:

K věci, tenhle pastis jsem neměl. Neznám pozadí prodeje v Lidlu, ale může jít o nárazový produkt. Etiketu jsem už někde viděl, takže nevím, jestli jde o výrobek "exkluzivně" pro Lidl.

Re: Pastis

Napsal: sob 21. kvě 2011 22:02:51
od Martin
Něco málo o Lidlu.

Re: Pastis

Napsal: sob 21. kvě 2011 22:13:27
od Blackhawk
Habu píše:Martine, že tys nějak hacknul google! :twisted: Příspěvěk s Pastis Duc De Coeur byl napsán dnes... resp. před chvílí a hle, jaké jsou první odkazy při zadání hesla Pastis Duc De Coeur. :mrgreen:

K věci, tenhle pastis jsem neměl. Neznám pozadí prodeje v Lidlu, ale může jít o nárazový produkt. Etiketu jsem už někde viděl, takže nevím, jestli jde o výrobek "exkluzivně" pro Lidl.
Duc de Coeur dela vyrobky pro "francouzske" dny v Lidlu.

Re: Pastis

Napsal: sob 21. kvě 2011 22:24:31
od Slovi
To kácení stromů je pravda. Týká se to i Kralup n/Vlt., kde bydlím. Bylo tu tehdy kolem toho hodně povyku, protože skutečně pokáceli poměrně značný počet (kolem 50?) starých a zdravých! borovic úplně zbytečně. Jen tak mimochodem, žádná náhradní výsadba neproběhla. Původní prostor nahradilo parkoviště a trávník a zůstalo tomu tak doteď... spor vyzněl (klasicky) do ztracena...

Re: Pastis

Napsal: stř 17. srp 2011 1:17:23
od kamamura
Hmm... tak se musím přiznat, že jsem asi konvertoval k Pastisu. Vždycky jsem měl raději sladší chutě, a zbožňoval jsem lékořici, a ačkoliv absinthe piju občas pořád, Pastis začíná vyhrávat.

Nejlepší, co jsem za cca 700 korun koupil v Praze v Karlíně v jednom francouzském obchodě bylo tohle:

http://www.absinthefrance.fr/index.php/ ... illee.html

Opravdová bylinná lahůdka, která si s ničím nezadá s absinthe.

Chutnal mi i Pernod Ricard, silně lékořicový a hutný, ale celou láhev nemůžu nikde sehnat. Narazil jsem i na levný pastis typu Rum Božkov, rozhodně nebrat (už si nepamatuju značku, ale bylo to příšerné).

Co vaše zkušenosti, víte o místech, kde se dá v Praze koupit?

Re: Pastis

Napsal: pon 31. říj 2011 23:05:15
od Sudlice
V Kutné Hoře v cocktail baru Barborská je v současnosti k mání Pernod Paris, jak jsou na tom s absintem se chystám zjistit při příští návštěvě, ale řekla bych, že to nejspíš žádná sláva nebude.
Pastis podávají většinou s ledem, já si dávám bez ledu a louchuju ho jako absint vychlazenou vodou.

http://barborska.wz.cz/uvod.htm

Re: Pastis

Napsal: stř 09. lis 2011 10:51:32
od sid78
Otázka spíše pro Martina neuvažuješ o zavedení pastisu na náladě?

Re: Pastis

Napsal: stř 09. lis 2011 11:40:24
od Dwarf
Martin píše:Něco málo o Lidlu.
o absinte to nieje ale vcelku zaujímave čítanie o stavu veci, a myslim,že takto je to aj nepravým absintom

http://www.aktuality.sk/clanok/196483/p ... -nevideli/

Re: Pastis

Napsal: pon 23. pro 2013 11:36:54
od Wory
Převzato z časopisu Epocha : (17/2013 - 217.vydání)

Otevřete lahev a naplníte část sklenice tekutým jantarem.Přidáte vodu.Na jantarovém nebi se objeví drobné obláčky, které rychle mění svou mohutnou oblačnosta, a než je sklenice plná, rozplyne se do mléčné mlhy.Nakonec přihodíte kostky ledu.Dokonáno jest - a nebe se otevřelo.Pastis

Král Absint je mrtev,ať žije král Pastis
Pastis (Francie)

Počátek 20.století.Halasné spolky příznivců střídmosti s tichou podporou vinařské lobby bojují proti absintu.
Zelená víla pro jedny, zelený zabiják pro druhé.Jen ve Francii se ho roku 1906 vypije přes 30 000 000 litrů.
S podporou tisku,který se rozepisuje o šílenství pijáků absintu, se postupně daří prosadit zákon zakazující jeho výrobu a prodej.

Vyrábí navzdory policejním pokutám

V roce 1915 má absint téměř na 100 let odzvoněno a vinaři slaví.Zrada se však ukrýva v jejich středu.
Mladý Francouz Paul Ricard (1909-1997), syn obchodníka s vínem, sbírá a recepty na anýzové nápoje.Zkouší,míchá,
experimentuje,vylaďuje a vytvoří anýzový aperitiv bez pelyňku, který „zlomil vaz“ absintu.
Chodí s ním od jednoho podniku ke druhému, nechává ochutnat a získává si zákazníky.Čelí pokutám četníků, intenzivně „lobbuje“ a nakonec dosáhne úspěchu.

Ve čtvrtek 7.dubna 1932 dopadá úředníkovo razítko na dekret a umožňuje mu výrobu a prodej Le Vrai pastis de Marseille (Opravdový pastis z Marseille).
Základem přísně střežené receptury je směs badyánu neboli hvězdicového anýzu, lékořice a aromatických provensálských bylin.

Bez pastisu ani den

Pastis (po provensálsku Směs) je oficiálně na světě a postupně se stává doslova národním nápojem.
„Ve Francii, zejména tady v Provence, si život bez sklenice toho opojně aromatického, mléčně zabarveného pití neumím vůbec představit“ usmívá se starousedlík Serge Chanèac.
Pije se před jídlem i po jídle, při siestě i při pétanque, při žízni i bez ní. Má sladkou, výrazně „pendrekovou“ chuť, 40 procent alkoholu a ředí se chladnou čistou vodou v poměru až 5 : 1.

Francie vypije 140 000 000 litrů ročně

Ricard je první úspěšný výrobce a obchodník s anýzovkou, není však pochopitelně jediný. Nejváženější konkurencí se mu stává bývalý výrobce absintu Pernod. V
álka mezi nimi se táhne až do roku 1974, kdy se dohodnou na fúzi a pokračují jako Pernod-Ricard.
Postupně se uchytí i další výrobci - Bardoin, Boyer, Janot.
Objevují se nové druhy anýzovek, nabízejících chuti zrozené ze stovek pečlivě vytvořených směsí.
Dnes se pastisu jen ve Francii prodává téměř 140 000 000 litrů ročně.