St. Antoine
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
Nechci mít standardní a stejnou chuť každý rok. Ono to ani nejde, byliny jsou každý rok jiné a tak i každý ročník je jiný. Jako u vína. Navíc se snažím pořád vylepšovat. Letos byla zvláštní péče kladena na barvící krok, změnil jsem trochu postup, teploty a čas.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
Jsem se musel zeptat, bylo to ve mně jako "v koze". Snad nevadí.
*
Devět let je asi na nějakou standardizaci u takového náročného výrobku hodně málo...
Ale co časem?
*
Ať se daří tobě i St. Antoinovi:-)))
*
Devět let je asi na nějakou standardizaci u takového náročného výrobku hodně málo...
Ale co časem?
*
Ať se daří tobě i St. Antoinovi:-)))
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
Díky! Od toho je tu fórum, mluvím o všem a na cokoliv se můžete zeptat. Nejsem tajemný jak mniši v Chartreuse 
Kdyby měl být jakýkoliv přírodní likér či destilát každý rok stejný, tak je to jako míchat kolu z postmixu. Jsou sice velcí producenti jako Becherovka či Jägermeister, kteří si to hlídají, mají velké laboratoře a podle obsahu aromatických olejů v bylinách daného roku lehce upravují poměry a zdroje tak, aby byla chuť pořád stejná. Jsou tací, kteří blendují starší zásoby s novými, aby se zachovávala standardní chuť. Ale pak jsou tací, kteří na to kašlou a nechají přírodu dělat to, v čem je dobrá.
V podstatě od vzniku fóra a St. Antoine se řeší rozdíly mezi ročníky. Přelomová byla kupříkladu třetí šarže, pátá šarže, sedmá šarže atd. Pokaždé něco jiného.
Kdyby měl být jakýkoliv přírodní likér či destilát každý rok stejný, tak je to jako míchat kolu z postmixu. Jsou sice velcí producenti jako Becherovka či Jägermeister, kteří si to hlídají, mají velké laboratoře a podle obsahu aromatických olejů v bylinách daného roku lehce upravují poměry a zdroje tak, aby byla chuť pořád stejná. Jsou tací, kteří blendují starší zásoby s novými, aby se zachovávala standardní chuť. Ale pak jsou tací, kteří na to kašlou a nechají přírodu dělat to, v čem je dobrá.
V podstatě od vzniku fóra a St. Antoine se řeší rozdíly mezi ročníky. Přelomová byla kupříkladu třetí šarže, pátá šarže, sedmá šarže atd. Pokaždé něco jiného.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
Trochu si dovolím nesouhlásit. Asi to je spíš naopak:
Jägermeister nevím jak se časem vyvíjel. Ale když jsem se kdysi k němu časem, až dorazil na český trh dostal, byl jsem z něho hodně zklamaný. Zkusil jsem to pak ještě párkrát a bylo to ještě horší. Dle mé chutě je pitelný jen pro někoho a to jen díky reklamám a jeho původu....
*
Becherovka, to vím i když nejsem žádný degustátor, jen starý pijan který ji kdysi, kdysi, měl hodně rád. Ale už delší dobu se ji vyhýbám. Přijde mi, že její výroba se racionalizuje a zefektivňuje a Johan Becher se z toho musí určitě obrácet v hrobě...
A u mně klesla skoro na úroveň Tuzemáku. A vlastně i v mém okolí.
Nevím jestli je to dobré a trefné přirovnání, ale asi jako "většina českých europiv"....
Jägermeister nevím jak se časem vyvíjel. Ale když jsem se kdysi k němu časem, až dorazil na český trh dostal, byl jsem z něho hodně zklamaný. Zkusil jsem to pak ještě párkrát a bylo to ještě horší. Dle mé chutě je pitelný jen pro někoho a to jen díky reklamám a jeho původu....
*
Becherovka, to vím i když nejsem žádný degustátor, jen starý pijan který ji kdysi, kdysi, měl hodně rád. Ale už delší dobu se ji vyhýbám. Přijde mi, že její výroba se racionalizuje a zefektivňuje a Johan Becher se z toho musí určitě obrácet v hrobě...
A u mně klesla skoro na úroveň Tuzemáku. A vlastně i v mém okolí.
Nevím jestli je to dobré a trefné přirovnání, ale asi jako "většina českých europiv"....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
Je to možné. Já je vyjmenoval jen proto, že to byly první dvě velké likérky, co mě při psaní odpovědi napadly
Jagera jsem pil naposled snad na střední škole.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
Třeba píšu blbosti, ale můj názor je:Martin píše:Je to možné. Já je vyjmenoval jen proto, že to byly první dvě velké likérky, co mě při psaní odpovědi napadlyJagera jsem pil naposled snad na střední škole.
Myslel jsem to tak, že u těch velkých a zavedených značek a výrobců už dávno neprodává kvalita. Nemají to ani vůbec zapotřebí, nic je k tomu nenutí...
Prodává značka a reklama. Lidé takovým věcem věří už víc než své vlastní chuti. A taky dostupnost v marketech kde jsou takových výrobků plné regály. Často i v akcích. Tak proč by někde celkem pracně sháněli nějakou "předraženou" kvalitu, když si můžou do nákupních košů naházet eurokvalitu ohánějící se všude dlouholetou tradicí, tradičními způsoby výroby atd., atd.
Tzn., že výroba se jen stále více racionalizuje, takže šidí kde se jen dá, aby se dosáhlo co nejnižší ceny. A jejích laboratoře jen zajišťují aby výrobek zůstal pitelný a aspoň "trochu" připomínal své poctivě vyráběné předchůdce.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Froggg
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 586
- Registrován: úte 20. pro 2011 22:34:44
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
On by často i spotřebitel bejval hledal kvalitnější pitivo, kdyby ovšem věděl, že něco kvalitnějšího existuje a že to co pije není vůbec kvalitní... Ono totiž i nekvalitní může chutnat. Natož, když to chutná všem okolo a považují to za dobré, navíc není s čím srovnat. Takže podle mě by dost pomohla osvěta. A samozřejmě to taky souvisí s kupní silou. Pohrával jsem si teď chvilku s myšlenkou otevření vlastního provozu, pač mi přebejvá nějakej prostor, kterej je na hospodu jak dělanej. Chtěl bych ale určitě prodávat kvalitní pitivo a s tím bych mohl v lokalitě narazit, pač tam prostě kupní síla není, stejně tak ani povědomí o kvalitním pitivu. V létě by bylo dobře, jezdí dost turistů, pořádají se tam festivaly, ale přes zbytek roku by mohla být bída. Takže jsem to nakonec zavrhl...
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
Kdo chce, kvalitu, časem si ji najde. Způsobů je víc...Froggg píše:On by často i spotřebitel bejval hledal kvalitnější pitivo, kdyby ovšem věděl, že něco kvalitnějšího existuje a že to co pije není vůbec kvalitní... Ono totiž i nekvalitní může chutnat. Natož, když to chutná všem okolo a považují to za dobré, navíc není s čím srovnat. Takže podle mě by dost pomohla osvěta. A samozřejmě to taky souvisí s kupní silou. Pohrával jsem si...
*
Já si zas kdysi pohrával s myšlenkou o založení pěstitelské pálenice. Trochu jiné, s úplně jiným přístupem. S legislativou bych problém neměl, ale i tak po zběžné úvaze mně to velmi rychle přešlo. Rychle bych určitě zkrachoval. Většina lidí preferuje jen cenu a množství.
*
Ještě se v tom kontextu musím zmínit o té "velkoprůmyslové euro výrobě":
Omlouvám se Antoníčkovi, že je to v jeho tématu, ale trochu to s ním myslím souvisí.
*
Ne, že bych takové novinové články bral moc vážně, ale o leččemž přece jen vypovídají...
Zvlášť když můžu porovnávat a vůči reklamám apod. jsem mimořádně imunní!
http://ekonomika.idnes.cz/becherovka-op ... oakcie_spi" onclick="window.open(this.href);return false;
*
Nevím, neměl jsem možnost ochutnat, ale nebyla třeba lepší, původnější..??
Ale taky mohla být ještě více "zrenovována".
http://ihned.cz/HNonline/ekonomika/c1-2 ... -v-predaji" onclick="window.open(this.href);return false;
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
Aktualizace z výroby:
Letošní destilace byla opravdu divoká. Poprvé po dlouhých letech jsem v jednom roce pálil dvě šarže stejného absintu. Až během destilace letošního ročníku jsem totiž zjistil, že anýz vypadá sice jako anýz, chutná jako anýz, voní jako anýz, ale nemá tolik anetholu, jako jsem zvyklý a jaký požaduju. Určitě jste si sami všimli, že se letošní ročník nezakaluje tak, jak by měl.
To byl důvod, proč jsem přerušil pálení, vrátil dodavateli celý zbytek anýzu a v nejvyšší panice objednal ten nejdražší a nejkvalitnější anýz na trhu, španělský. Dodávka trvala měsíc, ale už je tady a už týden ho destiluju. Všechno je stejné jako dosavadní litry, jen díky novému zdroji se to zakaluje jako v nejlepších letech. A voní naprosto božsky.
Tato nová šarže, pořád ročník 2015, se bude prodávat cca od října, listopadu, řádně to oznámím.
Od začátku fóra vás informuju o každém detailu a tak chci, abyste věděli i toto. Ve sklenici to vypadá takto, video natočím později:
http://cl.ly/image/3a1Y1u2W3Q1R" onclick="window.open(this.href);return false;
Letošní destilace byla opravdu divoká. Poprvé po dlouhých letech jsem v jednom roce pálil dvě šarže stejného absintu. Až během destilace letošního ročníku jsem totiž zjistil, že anýz vypadá sice jako anýz, chutná jako anýz, voní jako anýz, ale nemá tolik anetholu, jako jsem zvyklý a jaký požaduju. Určitě jste si sami všimli, že se letošní ročník nezakaluje tak, jak by měl.
To byl důvod, proč jsem přerušil pálení, vrátil dodavateli celý zbytek anýzu a v nejvyšší panice objednal ten nejdražší a nejkvalitnější anýz na trhu, španělský. Dodávka trvala měsíc, ale už je tady a už týden ho destiluju. Všechno je stejné jako dosavadní litry, jen díky novému zdroji se to zakaluje jako v nejlepších letech. A voní naprosto božsky.
Tato nová šarže, pořád ročník 2015, se bude prodávat cca od října, listopadu, řádně to oznámím.
Od začátku fóra vás informuju o každém detailu a tak chci, abyste věděli i toto. Ve sklenici to vypadá takto, video natočím později:
http://cl.ly/image/3a1Y1u2W3Q1R" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wagi
- *** Absinthe guru ***
- Příspěvky: 1318
- Registrován: úte 14. dub 2009 17:43:39
- Oblíbený absinthe: Duplais, Jade PF 1901
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine
dost dobré, na tohle se velmi těším
