Našel absint svého moderního vrcholu?

Seznam pravých absintů, nové absinty na trhu, uživatelské hodnocení, vzorky a vše kolem.
Odpovědět
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Našel absint svého moderního vrcholu?

Příspěvek od Martin »

Nedávno jsem vedl dva zajímavé rozhovory. První s místním paličem Princem na jeho brněnské degustaci. Řekl mi něco, nad čím jsem se zamyslel a myslím na to už týden.

Princ jednoduše zjistil, že ty jeho skvělé absinty dělá tak pro maximálně 50 lidí v republice. Nikoho dalšího to nezajímá. A tak se Princ ptal, jestli to má vůbec význam dělat. Snaha získat co nejkvalitnější byliny, pronajmout celou palírnu, všechna ta práce kolem, a nakonec to prodá jen pár die hard fans z tohoto fóra. Flippeři a překupníci celkově už totiž přestali skupovat alkohol a na limitované edice už nikdo nikoho neutáhne. První šarže zmizely rychlostí blesku, aktuální je stále skladem.

Druhý rozhovor jsem dělal pro jeden časopis asi tak měsíc nazpět. Končí tímto odstavcem:
I přes Žufánkovu snahu o obrodu absintu nelze očekávat, že sláva a obliba tohoto nápoje opět výrazněji vzroste. Ani sám lihovarník nevidí jeho budoucnost přespříliš optimisticky: „Věřím, že jsme peaku již dosáhli. Absint už nikdy nebude tak populární jako ve Francii 19. století. Jeho budoucnost tak vidím v aktuálním stavu, kdy vznikají opravdu hezké absinty z různých palíren, u nichž můžeme ochutnat rozdíly ve zdroji a kvalitě bylin a destilační technologii. Ale absint jako takový ukázal svoji sílu právě v tom 19. století a od té doby vidíme pouze jeho ozvěnu. Ozvěnu z minulosti.“
Sám, jakožto bez falešné skromnosti průkopník, který nastartoval celou absintovou scénu v Česku vidím to, že spotřeba klesá. Dramaticky klesá. Ale i všude v zahraničí. Dříve jsme vyváželi do Německa každý měsíc. Teď pošleme pár lahví ročně.

Je to vidět i tady.

Všimněte si recenzí.

Dělá je pouze jeden člověk. Habu.

A Habu má poměrně sofistikovanou hubu naštelovanou pouze na pelyněk. Takže jeho sítem projde jen úzký profil komerčních absintů. Ale tím, že je jediný recenzent, dokáže znechutit ostatním koupit absint, který by jim naopak sedl. Protože zcela chybí názory ostatních. Těm ostatním je to totiž jedno. Nezajímají se. Absint pro ně skončil. Nepovažují to za důležité. Zmínění hodné.

Ale to není to, o čem je toto zamyšlení.

Jde o to, že když se něco neprodává, tak se to nevyrábí.

Dnešní doba přeje nealkoholickým nápojům. Zažíváme nejsilnější výstav nealko piva v historii, lidé si žádají nealko víno, nealko gin, nealko rum, nealko všechno. Jak do této doby zapadá absint? Nijak. Letos prodáme nejmíň lahví absintu v historii. 3x méně než obvykle. Co se dříve prodalo za 4 měsíce se teď prodá za celý rok.

Jak jsem říkal Alíkovi v Naproti – v této situaci vozit matolinu z Francie abych z ní udělal brandy a tu použil jako základ pro Nedubied? Neexistuje. Nakupovat Pontarlier pelyněk za 85 euro kilo, abych udělal pelyňkou bombu pro Habua a pár pelyňkových úchylů? Neexistuje.

Je to bohužel jednoduchá rovnice.

Proto jsem se už před rokem rozhodl, že Dubied nebudu destilovat co dva roky, ale třeba co 10 let. Dožiju se dvou ročníků.

Když takové věci řešíme my, které živí ovocné pálenky, tak co takový Princ? Bude ho ještě bavit dělat 200 lahví Exaltée a podobných speciálů?

Je docela dost možné, že jsme všichni zažili moderní absintový vrchol a nikdo z nás si toho nevšiml.

Dělat tak náročný produkt jakým je absint, kdy kvalita byliny z daného roku rozhodne o celém produktu a pak mít 50 zákazníků?

To nejde.
Slovi
Vymývač
Oblíbený absinthe: alcool de vin
Kontaktovat uživatele:

Re: Našel absint svého moderního vrcholu?

Příspěvek od Slovi »

Zajimavy zamysleni, neco na tom bude.

Stran recenzi apod. a mozna i aktivity na foru, tam vidim dve veci: jednak jsme tady za ty roky prakticky vycerpali hodne temat a tocit se v kruhu nema uplne vyznam + cast z nas se presunula na ruzny primy (i skupinovy) messenger kanaly, kde probiha majoritni debata, casto i nabidky vzorku a bezprostredni hodnoceni s diskuzi proc... a historicky sem psalo recenze stejne jen par stejnych lidi. Takze to urcity recenzijni bias tu bylo od zacatku - jen na zacatku tech absintu bylo zaroven i vyrazne min, takze prakticky vsichni jsme byli sto ochutnat vse. Dnes jich je vlastne docela hodne a od vice tvurcu.

Druha vec, a to je i muj pripad, kdyz jsme zacinali a byl to takovej absintovej hype, tak nam bylo o 17 let min nez dnes, vesmes vetsina zacinala/koncila studia a ten focus byl hodne dedikovanej (z toho vyjimam Habua, kterej je doted stejnej uchyl a magor jakym byl na zacatku, ba naopak s vekem to je mozna jeste vetsi kanour). Dneska kazdej resime byznys, praci, rodiny, jiny "zabavy"... a treba ja si koupil cilene lahev absintu uz hodne davno. Novy veci resim ad hoc skrz vzorky a spis prubezne upijim ze zasob (je to dano i faktem, ze soucany chute absintu se, zda se mi, posunuly a ty stary mi sedej vic).

Nicmene...

...chapu, ze dnes uz absint neni ta sberatelska rarita, kdy prekupnici skupovali cokoliv co melo znacku Made by Zufanek, teda ceny nejsou tak sponovany a serie se nevyprodavaji instantne. A kapitalismus je svine, kde neni poptavka, neni nabidka - to je logicky. Podle me ale vetsina z vas, ktery jste se do tvorby absintu pustili, ty motivace byly vic ze zajmu a fascinace tim chlastem, nez z vidiny udelat diru do trhu a trhnout majland. A myslim si, ze vas to, vc. Prince, jen tak neopusti, je to de facto spis monetizovatelnej konicek. A i kdyz lahvi bude min a budou drazsi nez ted, svy kupce si najdou a stejne se postupne rozprodaji.

Jinak dnesni generaci to ma uz proste jinak - vidim to i ve vlastni branzi. Jsem ted tam kde jsem, a kdysi to byla parta nadrzenejch hovad, co tvrde dreli a ojeli co neuteklo, chlast tekl proudem a picoviny byly na dennim poradku. Dneska stara garda postupne odesla a prisla nova, furt to jsou kanouri, ale uz hodne kultivovani (v ramci okruhu o jakem se bavime, stale hodne vybocujici z mantinelu bezny populace) a clovek tak nejak vnitrne jak zazil i tu gardu starou cejti, ze uz to neni ono. Neni to spatne ani dobre, je to proste jina era a clovek vzpomina na ty good o' times.

Edit: zaroven koukam na svuj signature, kterej sem tu kdysi dal a... v kontextu tyhle debaty se mi zda takovej... pasentni.

Edit2: i kdyby ta era definitivne skoncila, vlastne je uspesna, protoze vlastne skoro uplne dokazala vytesnat absinth sracky z pultu.
"Warrior struggling / to remain relevant / warrior struggling / to remain consequential.
Cry aloud / bold and proud / of where I've been / but here I am / where I end."
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

Podepisuji vše!

Ten úpadek zájmu o absint a absintovou komunitu má několik rovin.

1. Staří odcházejí
Ne každý koníček vydrží s každým věčně. Dobrý příklad byl třeba dwarf. Několik prvních setkání to byla absolutní stálice. Nevynechal jedinou pařbu. Pak objevil taje maratónských běhů naboso a od té doby zmizel. Naprosto.

Jak zmínil Slovi, lidi si v průběhu života nacházejí nové zábavy. Osobně jsem to sledoval na své Vzorkárně. To byl dobrý zdejší barometr aktivity. Bylo tu několik lidí, kteří, přestože jinak neaktivní, se o vzorky vždycky přihlásili. Jenže během posledního roku zmizeli do jednoho. Co se s nimi stalo, nevím.

2. Alkohol je špatný, áno...
Démonizace alkoholu, resp. aktuálně IN trend "zdraví především" a "chlast fuj" má také svůj podíl. Vidím to všude. V práci, ale třeba i na Brutal Assaultu, kde jsme se stabilně potkávali s chlastometry, kteří letos najedou "Já už nepiju!" Možná šok, ale trendy ve společnosti jsou silné a je to kurevsky vidět, viz Martinův post o nealko drincích.

3. Mladí jsou jinde
Starý dobrý internet je pryč. A co si budem, absintový boom vděčí hodně internetu. Nejen tady, ale i na mezinárodní scéně, viz Feeverte, Louched Lounge, Absinth Bibel, atp. Tahle zájmová fóra jsou mimo dosah mladé generace. Pokud bychom se snažili držet krok, tak je např. třeba komunitu tříbit směrem k mobilům, což je důvod, proč se snažím naši phpBB verzi aktualizovat, abychom mohli naroubovat mobilní verzi, která by byla na mobilech snesitelná. Vašek z Brna to (a dost možná jen podvědomě) ví. Navíc žije v tom mobilním světě. A taky jeden z důvodů, proč sem nechodí. Tapatalk skončil a aktuální verze phpBB je na mobilních internetových prohlížečích nepoužitelná.

4. EU legislativa
Nechci vypadat jako nějakej volič SPD, ale ta regule EU kolem spotřební daně a alkoholu zasadila absintu na evropské scéně těžkej pravej hák. V kombinaci s Covidem si dovoluji tvrdit, že jde prakticky o KO. A americké tarify je jen křeč, kvůli které se boxér absint na evropském trhu už nepostaví. Hlavními prodejci v EU byli Němci. Po chujovině se spotřební daní se USA staly posledním záchranným kruhem. Který teď dostal díru a potopil se. Jak Alandia, tak Absinthe.de brzy skončí. Říkám to na rovinu. Skončí. Chudák Wolfgang, který nedávno začal se svou značkou WK Spirits. Paul mi řekl, že od uvedení jeho rumů na trh, se z absinthe.de neprodala ani jedna láhev. ANI. JEDNA. LÁHEV.

---

Malý princ má kurevskej pech. Kdyby se objevil před, dejme tomu, 10 lety, byl by taky jinde. Jeho absinty jsou špičkové, ale kupuje/zajímá se o to hrstka lidí.

Někteří tvrdí, že za X let se tvrdý alkohol už nebude vůbec pít. Já myslím, že to je přehnané, nicméně podobný sestupný trend je vidět i v komunitě whiskařů a rumařů. Zvláště u rumařů! Ceny Caroni rumů padají na podprodejní ceny! U whisky to zatím jen stagnuje, ale i tam brzy dojde na sešup. Předzvěst jsou problémy palíren, o čemž se teď píše častěji a častěji. Dokonce i Macallan hlásí problémy a to už je co říct.

Pokud jde o absint, tak absolutně ano - vrchol už byl. Alespoň v naší době. Zatím.

Taky bych byl rád, kdyby recenzentů bylo víc. Ale jak zmíněno výše, lidi odchází a nových je málo. A ano, ten review-engine by chtělo aktualizovat, ale to jde svým způsobem ruku v ruce s aktualizací fóra na takovou úroveň, abychom byli aspoň částečně schopni pádlovat v aktuálním proudu. Želbohu, přiznávám, i já na tom nejsem s časem nejlíp. Ty tam jsou ty doby, kdy jsem měl hodiny čas starat se o stránky, fórum a absintovou osvětu celkově. Sice se to začíná lepšit, ale ten vlak najednou jede nějak strašně rychle a je docela dřina se rozběhnout tak, abych na něj naskočil.

Ale nevzdávám to. Ač čím dál tím větší nihilista, nevzdávám to. Mám absint a ty zrůdy kolem, rád. :broken
- Moderní absinthe chutná moderně.
stego
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stego »

Ja s tým moderným vrcholom nesúhlasím. Je to možné, ale nemusí to tak byť.
S čím súhlasím je, že fóra dožívajú, sme starý a nemáme na to toľko času ako predtým, špeciálne mafia je takmer uzavretá spoločnosť od čias ŠtB, mladý pijú menej, hype na collectables upadol(mám pocit, že nie len chlast, ale aj hodinky, autá,...proste tlačiarne robíš málo brrrr na hype), eu regulácie a USA tarify sú hell a absinthe kupuje aj tak iba zopár ľudí
Ale...
Absinthe kupuje len zopár ľudí celosvetovo. Na absinthove festivaly, pokiaľ si Alik nezoberie vlastný autobus, chodí stále rovnaké množstvo tých istých ľudí.
Mimo Pontarlier som asi nestretol frantika, čo by si myslel, že absinthe je legálny. V ČR je situácia lepšia, ale stále väčšina ho mala pred 20 rokmi a si myslí, že absinthe sa páli a shotuje. Nemecko to isté. A to sme na tom dobre. V Španielsku som našiel jeden poloprázdny bar v Barcelone, kde mali absinthe ako spomienku na dobu, kedy tam chlastal Hemingway, zvyšok malo zelené a červené patoky. A potom je ešte zopár ostrovčekov pozitívnej deviacie v USA a Japonsku, nejaké výnimky inde a prázdno https://www.worldtrip.guide/absinthe" onclick="window.open(this.href);return false;.
Napriek súčasnému úpadku spotreby máme asi najväčší výber absitnhov a najviac destilerov v ČR, FR a možno aj CH v modernej dobe. Koľko ich prežije uvidíme.
A pritom Francúzi už raz v histórii dokázali, že absinthe môže byť mainstream nápoj. Naproti to dokázalo aj v modernej dobe. Keď behám po koncertoch a festivaloch a sharujem absinthe, tak väčšine to chutí. Aj keď asi relatívne málo ľudí s toho si ho aj kúpilo. Grécko a Kolumbia je schopná chlastat nekvalitné anyzovky vo veľkom. A popravde najbližšie belle epoque chlastaniu je asi Istanbul. Kde bežné detci chlascu na ulici Raki a tie lepšie by som vkľude postavil vedľa nejakého generickeho Le bleu Švajčiara.

Sent from my 2407FPN8EG using Tapatalk
stego
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stego »

Možno som len optimistický, ale podľa mňa ak by bolo v každom európskom pol miliónovom meste jedno funkčné Naproti, tak neviete zohnať kvalitný pelynek, aj keby spotreba chlastu padla na polovicu.
Absinthe je stále niche produkt a nepotrebujeme novú belle epoque, stačí aby bol o trochu menej niche a konzumácia môže ísť násobne hore.

Sent from my 2407FPN8EG using Tapatalk
malý_princ
Zelený pionýr
Oblíbený absinthe: zatím Amave blanche
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malý_princ »

Já, ostatně jako vždy oceňuji Stegův optimismus a Habuův nihilismus. :mrgreen:

Ale bohužel musím souhlasit s Kmotrem. Jde to do kytek a vrchol je za námi a jestli bude další to se podle mě nikdo z nás nedozví. Diagnostiku proč to jde do kytek si vyřknout netroufnu, ale jako takový poslední hřebíček do rakve vidím ony zmíněné tarify na dovoz zboží do USA. Co si budeme americký trh je velký a něco se tam udalo a troufnu si říct, že například jistý, nejmenovaný Ital na tom dost fungoval. Plus ta naše skvělá EU legislativa, zkrátka smrtelné kombo pro každý niche alko produkt.

Dva roky zpátky jsem s Habuem debatoval ve Francii u poslední sklenky Nr5 nad tím, že mi to celé přijde jako soumrak absintu. Úsměvná vzpomínka. :mrgreen:

PS: Mrzí mě, že jsem nezažil tzv. "good old days", dobu kdy se tu společně ladil sv. Antoníček a na mezinárodních srazech se slézali nerozhádaní lihovarníci, kteří byli plní optimismu po legalizaci absintu.
Navlan
Zelený pionýr
Oblíbený absinthe: Jade nouvelle orleáns
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Navlan »

Naneštěstí musím souhlasit, ten trend klesající spotřeby alkoholu je naneštěstí celosvětový pokud vím.
Bohůmžel jsem moc mladý abych si pamatoval ten pravý rozkvět absintové scény a doufám z celého srdce že výhled není až tak chmurný jako by se mohlo zdát. Co se recenzí týče tak rád bych nějakou napsal jen mi přijde zbytečné psát ji na něco co už recenzoval Habu protože má mnohem vytrénovanější chuť než já, a čtu každou jednu recenzi. A protože sem teď končil školu a nastupoval do práce pro stát tak ani peníze na kvalitní pití moc nebyly, doufám že budu mít slušné prémie abych si mohl nakoupit.

Tak či tak Malému princi držím palce a doufám že se to ještě rozhýbe.
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dworzaaa »

Je to tak.. Pozoruju to i na sobe - davno jsou pryc doby, kdy jsem koupil alespon po 1-2 kusech od kazdy lahve, co se objevila na trhu. Jestli ted koupim 1-2 lahve za rok, tak je to hodne. A je to i proto, ze nemam spotrebu. Sam doma, ani se zenou nepiju vubec zadnej alkohol a kdyz uz mi dorazi nejaka navsteva, tak si spis otevreme vino nebo pivo. To uz to musi bejt jo vecirek, abychom sahli po necem tvrdsim. A cim jsem starsi, tak tim min takovy vecirky poradam..
Omnia mea mecum porto.
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Tak když už nepije ani Dworzaaa, tak to tu asi můžeme zabalit...
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

Ale chlastá, jen takový to family life creeping in... ;)
- Moderní absinthe chutná moderně.
Odpovědět