Stránka 1 z 2
Alpské maceráty z genepi
Napsal: ned 13. úno 2011 16:59:02
od Wajt
Včera jsem se vrátil z francouzských Alp. Pochopitelně jsem se všude možně pídil po absinthu, ale bohužel jsem na nic kloudného nenarazil, vyjma sračky za 13euro jménem Absinthe des Alpes
http://www.feeverte.net/guide/country/f ... lpes/#more Výjimkou byla cesta oblastí okolo Pontariler, kde jsem našel absinthy od Paula Devoille dokonce na beznínové pumpě

Ceny bohužel totálně nadsazené, jak už je na benzínkách zvykem.
Nicméně měl jsem možnost ochutnat místní oblíbené maceráty z Arthemisia Genepi. Obdobně jako u českých macerátů, je běžné zanechávat v lahvi stonek. Genepi však není tak hořký jako A.A., chuť byla povětšinou lahodná. Narozdíl od macerovaných absinthů má genepi macerát cca 35-40%. Osobně mi některé druhy dost chutnaly. Pokud na něj někde narazíte, doporučuji zkusit. Takhle nějak si představuji dobře udělaný macerát.
Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: ned 13. úno 2011 18:29:10
od Dwarf
A ako sa tie maceraty volali, alebo ako ich oznacuju?
Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: ned 13. úno 2011 23:13:13
od Wajt
Prostě Genepi

Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: ned 13. úno 2011 23:16:59
od Dwarf
ok, to co si spomenul aj obsahuje wiki a foto s bylinkou vo vnutri nesmie chybat
Inak zaujimave z tych zdrojov ze pani Marie-Claude Delahay o tom napisal aj knizku
http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9n%C3%A9pi
Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: úte 30. zář 2014 21:13:18
od Rafael
Něco o genepi.
http://fleuralpine.pagesperso-orange.fr/prod.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.genepi05.fr/la-kultura-of-genepi/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: úte 30. zář 2014 22:49:46
od Martin
Genepi likér si pro svoji vlastní potřebu děláme taky, ročně zvládnu asi 10 litrů. Spousta z vás ho už při různých příležitostech chutnala, je to zatraceně líbezné pití. A kdo ne, tak se musíte stavit přímo u nás, nikde jinde není

Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: stř 01. říj 2014 21:17:32
od Rafael
Martine, macerát čistě jen z genepi nebo nějakou směs?
*
A celkem mně podle názvu zaujal pelyněk z Kašmíru:
Artemisia amygdalina, (Wormwood Almond, Wermut Almond, Полынь Миндаль).
Taky má pěkný vzrůst. Ale nic bližšího jsem o něm nezjistil, jen to, že je kritický ohrožený. Tak nechci zakládat nové téma.
Ale ten název...

Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: stř 01. říj 2014 22:11:13
od Martin
Jen genepi, artemisia umbelliformis. A maceruju čistě jen květy. Doslazeno třtinovým cukrem.
Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: čtv 02. říj 2014 14:05:24
od Rafael
Martin píše:Jen genepi, artemisia umbelliformis. A maceruju čistě jen květy. Doslazeno třtinovým cukrem.
Jsem myslel, vzhledem k množství, že tam nějaká nať bude...
Barva asi tmavě žlutá, díky sušení, žádný brčál, že?
Teda, to musí být

)))))
Re: Alpské maceráty z genepi
Napsal: čtv 02. říj 2014 14:22:01
od davar
Rafael píše:Martin píše:Jen genepi, artemisia umbelliformis. A maceruju čistě jen květy. Doslazeno třtinovým cukrem.
Jsem myslel, vzhledem k množství, že tam nějaká nať bude...
Barva asi tmavě žlutá, díky sušení, žádný brčál, že?
Teda, to musí být

)))))
Drink je to uzasny a vzhledem k tomu, jak je (u nas) tezke pestovat
A. Umbelliformis taky docela vzacny. V mem pripade tam davam nejen kvety, ale i kousek nate od kvetu, jinak by nebylo z ceho delat...kyticka je to velmi mala a kvet je kulicka tak 5 mm. Voni uzasne, nejen kvet, ale i nat. Pokud se sejdeme na CSAS v Brne, vezmu trochu 2 roky zalezeleho Genepi...
