Stránka 1 z 2
Borovička
Napsal: stř 14. zář 2011 20:29:03
od Habu
Jakožto pilný uživatel twitteru jsem zaregistroval zprávu od Martina, že začal pálit vlastní borovičku... a já dostal chuť.
Měl už někdo?
Ham ňam.
EDIT: ...jo, Martin asi koštoval, že, takže na toho se má otázka nevztahuje, resp. se rozšiřuje na "Jaká je?"

Re: Borovička
Napsal: stř 14. zář 2011 20:44:10
od Martin
Borovičku ještě tuším nikdo z vás neměl

Ale jsem zvědav na vaše reakce!
Původně jsem chtěl pálit gin (vzpomínáte?), ale Borovička je v gastru asi tak 100x populárnější a žádanější.
Re: Borovička
Napsal: stř 14. zář 2011 20:48:56
od Habu
Gin je suchej!
Jedinou borovičku, kterou jsem kdy měl, byla ze supermarketu před několika lety, takže předpokládám, že brak.
Mimochodem ta zlatá slivka je výborná!
Re: Borovička
Napsal: pát 16. zář 2011 16:57:43
od Wajt
Borovičku z Martinovy produkce bych rád okusil.
Re: Borovička
Napsal: úte 04. říj 2011 21:21:28
od Habu
Martine, výborné!
Závan šišek (hehe... x-)) z otevřené láhve ve mně vzbudil příjemné očekávání. Ať žije jalovec! Moc dobré, mám nový oblíbený alkohol. Doufám, že produkce bude pokračovat.
Re: Borovička
Napsal: úte 04. říj 2011 21:56:20
od Martin
Díky. Borovička už je nastálo součást rodiny

Re: Borovička
Napsal: stř 26. říj 2011 1:07:53
od Tuvy
Tak se mi lahvinka konečně dostala.
Jsem po těch drahých ginech asi rozmlsaný, věřím, že v tatrách po kolena ve sněhu bude z placatky chutnat bezvadně, ale v teple útulného pokoje mi přijde příliš "hrubá". Asi příliš ostrý líh, vyvolává ve mě až dojmy všelijakých mediciálních až chemických pachutí (jde o velmi jemné tóny na hranici halucinací - nejsem si jist). Jinak má výbornou jalovcovou chuť, dokonce až trochu nakyslou, jako by se prošla kolem nějakých citrusů. Ty jsou ostatně cítit i v první fázi aftertaste, poté co se stáhne přímá lihová chuť. Zbytek aftertaste, dosahujícího i několika minut, je velmi příjemný a svěží. Celkově jsem velmi spokojen, zajímá mne jaký bude další vývoj tohoto pitiva, protože myslím, že jako se vším bude postupné zlepšování probíhat.
Nechám asi lahev den stát otevřenou a předpokládám, že svůj názor doplním o zkušenosti z "vysoko"horských tůr na začátku listopadu.
Re: Borovička
Napsal: stř 26. říj 2011 8:06:06
od Martin
Díky za poznatky. Líh na výrobu borovičky je ten samý co u absintu. Stejně jako u absintu dochází k průtahové destilaci, která už tak špičkovní a jemný líh zjemní jako dětskou prdelku.
Všechy chutě a vůně pochází ze dvou druhů jalovce, červeného a modrého.
Re: Borovička
Napsal: pát 12. srp 2016 16:32:53
od Tornado
Včera jsem poprvé ochutnal tu od mistra Žufánka a velmi mě to zaujalo (v kladném smyslu). Je to moje první zkušenost s borovičkou nebo z toho co jsem slyšel, tak většinou borovička jako dobré pití zmiňována není. A přeci jen: life's too short to dance with ugly women.
Jen mám teď trochu nejasno v technologii výroby. Mám za to, že borovička byla původně dělána jako destilát z kvasu jalovce. Ten se ale pro malou výtěžnost ředil (řezal) lihem a následně vodou pro požadovanou sílu. Postup zmiňovaný mistrem Žufánkem mi připadá totožný jako výroba ginu, jen bez přidání dalších bylinek. Dokáže mi někdo vysvětlit, jaký je tedy rozdíl mezi ginem a borovičkou?
Díky Ondřej
Re: Borovička
Napsal: sob 13. srp 2016 16:00:39
od Martin
Je to přesně tak, jak píšeš. Borovička je v podstatě hipsterský gin. Tj. gin pouze s jalovcem. V UK prodávají jednu srbskou borovičku jako single origin gin, za 36 liber. Najdu odkaz.
U nás se borovička vyrábí stejně jako absint a gin. Jalovec se naloží do velejemného lihu, nechá se to XX hodin vymacerovat a pak se zdestiluje.
Hlavní rozdíl je v technologii výroby. Při destilaci ginu končím, když lihovitost klesne pod 83 %. Borovička se táhne dál, cirka do 49 %. U borovičky jsou tedy mnohem menší ztráty a tím je levnější.