Stránka 1 z 3

Sake

Napsal: ned 29. črc 2012 17:03:18
od Repry
Sehnat v ČR obchod nebo e-shop, kde by prodávali sake je celkem umění. Proto jsem rád, že jsem narazil na japonsky zaměřené http://www.susi.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; , kde se dá sake též pořídit. Včetně spousty dalších japonských specialit. Máte někdo s rýžovým vínem zkušenosti, případně znáte ještě další místa, kde se dá sehnat?

Re: Sake

Napsal: ned 29. črc 2012 17:09:11
od goxx
kupuji také na http://www.levnesushi.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Sake

Napsal: ned 29. črc 2012 17:12:50
od goxx
něco jiného: http://www.chili-shop24.de/shop/" onclick="window.open(this.href);return false; kde mě zboží i s dopravou přišlo o mnoho levněji než u nás bez dopravy :D

Re: Sake

Napsal: ned 29. črc 2012 17:35:25
od Dworzaaa
Pro sake mam slabost :) dokonce sem si i poridil specialni nadobicko na nej :sun
Kvuli vyssi cene vetsinou kupuju http://www.susi.cz/?patro=7&produkt=15708" onclick="window.open(this.href);return false; , ktery ac je levnejsi, mi moc chutna a da se obcas sehnat v kamennych obchodech...
Na sake je prima to, ze vetsine lidi to moc nejede a tak mi to aspon nikdo neupiji :D ...ikdyz mne to taky ze zacatku trvalo, nez sem si na nej navykl...je to asi jedinej alkohol, kterej sem schopnej pozrit teplej...

Re: Sake

Napsal: ned 29. črc 2012 17:42:37
od Repry
Můžeš tedy popsat svoje dojmy ze sake? Co se týká barvy, vůně a chutě. Nemám totiž žádnou zkušenost a ani si nedovedu moc představit zda lze co do chuti srovnávat s jinýma alkoholama.

Re: Sake

Napsal: ned 29. črc 2012 18:07:23
od Dworzaaa
Repry píše:Můžeš tedy popsat svoje dojmy ze sake? Co se týká barvy, vůně a chutě. Nemám totiž žádnou zkušenost a ani si nedovedu moc představit zda lze co do chuti srovnávat s jinýma alkoholama.
Sake by melo bejt prakticky ciry (muze bejt trochu jantarovy-nazlatly)..s vuni a chuti uz to neni tak snadny, protoze zalezi na tom, jestli pijes sake zahraty nebo vychlazeny..Bohuzel tu chut ani vuni nedokazu popsat, protoze je to tak specificka chut i vune, ze mne nenapadaji slova, ktery by to mohly priblizit :D Ale rozhodne to stoji za zkousku a ikdyz ti to treba ze zacatku nebude chutnat, tak se tim propijes a treba si to oblibis...navic to neni nijaka drasticka investice :) Je to vyborny piti treba jen tak na chillout, protoze kdyz si pripravis do konvicky nejakych 200ml, tak to z tech prtavych kalisku srkas treba pres hodinu nebo je to paradni k jidlu...

Ze zacatku te asi prekvapi to ze z toho je citit alkohol, coz neni prekvapivy, kdyz se to zahrejva skoro k bodu varu. Sake miva obvykle kolem 15% alkoholu a rozhodne o to nechces prijit, takze sake opravdu jen zahrat a urcite ne varit :)

Re: Sake

Napsal: stř 14. lis 2012 19:15:36
od Jenda
Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.

Re: Sake

Napsal: čtv 15. lis 2012 11:39:11
od davar
Jenda píše:Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.
Zajem je - urcite vyhrabej! Dik

Re: Sake

Napsal: čtv 15. lis 2012 11:41:45
od Habu
Jenda píše:Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.
Aby to ale nebylo podobné, jako prvorepublikový recept na absint. ;)

Re: Sake

Napsal: pát 19. čer 2015 14:58:19
od Rafael
davar píše:
Jenda píše:Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.
Zajem je - urcite vyhrabej! Dik
Nevím jestli by byla klasická asijská výroba z rýže pro někoho zajímavá. Tak jen pro zajímavost, co to vlastně je:

Asiaté ke štěpení škrobu používají Koji, resp. houbu Aspergillus oryzae, příp. podobné. Tedy ne slad nebo enzymatické přípravky jak je běžně v naších krajích
zvykem. Tento způsob přeměny škrobu na zkvasitelné cukry vnáší do produktu i své
specifické aroma a doprovodné látky.
Literatura o tom u nás není žádná, ani recepty.
Nicméně na:
http://homedistiller.org/grain/wash-grain2/rice" onclick="window.open(this.href);return false;
si o tom můžete přečíst víc. A je tam i odkaz na historickou asijskou knihu která se tomu odborně věnuje.
*
Pokud si dáte do vyhledávače výraz Koji, Saké či podobné, nejlépe ve formě asijských
znaků, dá se taky něco najít.
Pro začátek třeba:
http://sake-world.com/html/koji.html" onclick="window.open(this.href);return false;
*
Praktické zkušenosti pochybuji, že u nás někdo v tomto oboru má.
Snad jen kulináři v souvislosti s "amasake".
*
Ještě jsem narazil v češtině na:
http://www.prestigeweb.cz/index.php/gas ... ast-vyroba" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.jizni-svah.cz/2010/09/uvod-d ... m.html?m=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.farmarik.sk/p/309/koji-kin-1 ... -22-l-sake" onclick="window.open(this.href);return false;