davar píše:Jenda píše:Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.
Zajem je - urcite vyhrabej! Dik
Nevím jestli by byla klasická asijská výroba z rýže pro někoho zajímavá. Tak jen pro zajímavost, co to vlastně je:
Asiaté ke štěpení škrobu používají Koji, resp. houbu Aspergillus oryzae, příp. podobné. Tedy ne slad nebo enzymatické přípravky jak je běžně v naších krajích
zvykem. Tento způsob přeměny škrobu na zkvasitelné cukry vnáší do produktu i své
specifické aroma a doprovodné látky.
Literatura o tom u nás není žádná, ani recepty.
Nicméně na:
http://homedistiller.org/grain/wash-grain2/rice" onclick="window.open(this.href);return false;
si o tom můžete přečíst víc. A je tam i odkaz na historickou asijskou knihu která se tomu odborně věnuje.
*
Pokud si dáte do vyhledávače výraz Koji, Saké či podobné, nejlépe ve formě asijských
znaků, dá se taky něco najít.
Pro začátek třeba:
http://sake-world.com/html/koji.html" onclick="window.open(this.href);return false;
*
Praktické zkušenosti pochybuji, že u nás někdo v tomto oboru má.
Snad jen kulináři v souvislosti s "amasake".
*
Ještě jsem narazil v češtině na:
http://www.prestigeweb.cz/index.php/gas ... ast-vyroba" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.jizni-svah.cz/2010/09/uvod-d ... m.html?m=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.farmarik.sk/p/309/koji-kin-1 ... -22-l-sake" onclick="window.open(this.href);return false;