Káva

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Slovi
Vymývač
Oblíbený absinthe: alcool de vin
Kontaktovat uživatele:

Káva

Příspěvek od Slovi »

KÁVIČKA

Prošel jsem fórum dvakrát, no téma jsem tu nikde nenašel, takže zakládám. Nějaké informace tu sice už padly (např. kvalitní obchody), ale koncentrované téma tu ještě nemáme. Tak tedy, kávičkaříte?

Téma otvírám proto, že se mi shodou okolností sešel doma french press a nově i mlýnek, takže jsme obstaral kávu a hurá experimentovat. Mým zdrojem kávy je náš rodinný známý, který se pražením a prodejem kávy (a kávovarů) zabývá tady ve městě (Kralupy), vizte jeho web http://www.longberry.cz" onclick="window.open(this.href);return false;. V budoucnu hodlám testovat ty jednodruhovky, no zátím mám k dispozici espresso směs gourmet, která je z 6 druhů arabik. Osobně jsem dycky pil klasického turka, zároveň mám rád, když mám aspoň deci kávy... ty jednohubky esspresa mi moc nechutnají, obvykle jsou na mě moc kyselé. Kávu piju čistou, bez cukru, bez mléka, jen tak.

Dneska jsem měl 2 pokusy. Jednou dva šálky pro mě a máti, podruhé už jen sám pro sebe (máti by už v 9 večer kávu na noc neustála).

#1 20g kávy, 20 sec. mletí, 3dcl vody, 4:00 louhování (chuť plná a silná, ke konci mírně nahořklá až kyselejší, přejemná vůně).
#2 10g kávy, 15 sec. mletí, 2dcl vody, 3:00 louhování (chuť slabší, ale přijatelná, voňavější, kyselost zmizela, je ale vodovější).
"Warrior struggling / to remain relevant / warrior struggling / to remain consequential.
Cry aloud / bold and proud / of where I've been / but here I am / where I end."
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Káva

Příspěvek od Habu »

Jo, do pořádné kávy se chceme s Emou taky dostat. Než jsem nastoupil do SAPu, tak jsem kávu měl asi tak 5x v životě. Pak jsem ochutnal espreso z našeho firemního kávovaru a přišel jsem tomu na chuť. Postupně zkouším espreso i jinde a zjišťuji, že ve většině podnicích dělaj nepitelnou břečku. Jediná výjimka byla na Rum festu od Ondřeje a jeho pojezdného kávovaru.

Jinak zatím jsme ve fázi vybírání mlýnku. :geek:

P.S.: Malá reklama za ochutnávku grátis, díky, Ondro! - http://coffeemakers.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Moderní absinthe chutná moderně.
goxx
Pokročilý absintista
Oblíbený absinthe: ten pravý :-)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od goxx »

nechcete se podívat na http://www.doubleshot.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; , já tam pravidelně nakupuju jednodruhovou kávu a pak spařuju ve french pressu.
Slovi
Vymývač
Oblíbený absinthe: alcool de vin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slovi »

Já mám zatím nějaký obyčejný z Tesca za tři stovky, ale docela mě láká zainvestovat a koupit si nějaký fajnový dřevěný ruční, aby to mělo nějaký ten rituální punc. Otázka ale je, jak moc dobře se dá (a měl by?) čistit a jak dobře namele, no... jestli jít do nějaké starožitnosti, nebo se spolehnout na moderní vnitřek a vintage design.

Edit: Pod "spařováním kávy" míníš co? Jedná se o totožnou činnost jakou provádím já ve fázi "louhování"? Tzn. zaleju kávu vodou, nemíchám, pouze zakryuju tu nádobku tím filtrem a poklopem a nechám tři minuty odstát než ji stlačim a naleju do šálku?
"Warrior struggling / to remain relevant / warrior struggling / to remain consequential.
Cry aloud / bold and proud / of where I've been / but here I am / where I end."
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Doubleshot! Nejlepší kafe, které tu koupíte. Jejich jednodruhové kávy jsou něco tak úžasného, že i ten kdo nepije kávu, začne. Zapomeňte na cukr a mléko, tohle se pije čisté.

Mám ruční mlýnek a frenchpress a jejich předplatné. Příprava kávy je podobný rituál, jako s absintem. Není to pro nedočkavce, co zalijí Standard horkou vodou a pijí to na turka se dvěma cukrama. Stejně jako u absintu, výborné kafe není hořké a není žádný důvod ho sladit.

Kdo jste v Praze, tak zajeďte třeba do Karlína do Mého šálku kávy a ochutnejte.

Pro zaměstnané lidi s nedostatkem času je výborné i kapslové Nespresso (pozor, neplést s Dolce Gusto a podobnýma supermarketovkama!).
wilkinsl
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wilkinsl »

Doubleshot si me taky ziskal. V praci piju od rana do vecera preso. Ale vikendovy salek Colombia Ramon Hoyos s doutnikem, je takovy muj kousek raje ;)
Despite all my rage I am still just a rat in a cage.
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dworzaaa »

Habu píše:Než jsem nastoupil do SAPu, tak jsem kávu měl asi tak 5x v životě.
:shock: Jak si do ty doby mohl vykonavat svoji profesi?! :shock:
Obrázek
Omnia mea mecum porto.
Blackhawk
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Jade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Blackhawk »

Koupil jsem z doubleshotu kavovar Technivorm Moccamaster a tu jejich skvelou kavu a reknu vam, ze jsem nic lepsiho nepil. Od te doby piju jen filtr.
Adigal
Věrný stoupenec zelené víly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adigal »

Už druhý rok ujíždím na předplatném doubleshotu. Předtím jsem kávu pil jen jako kofeinový stimpack. Od té doby je to rituál, který mě vždy ráno dobře naladí.

Používám teď Aeropress a Frenchpress. Záleží jak velkou kávu chci (0,25/0,5L). Až seženu dobrý čtvrtlitrový Frenchpress, tak nebudu používat nic jiného :)
wilkinsl
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wilkinsl »

Adigal píše: Používám teď Aeropress a Frenchpress.
Budu ted delat na doubleshotu objednavku a uvazuju i nad Aeropressem.
Jsi s tim spokojeny?
Despite all my rage I am still just a rat in a cage.
Odpovědět