Stránka 1 z 1

Eddie

Napsal: úte 14. říj 2014 2:28:03
od eddie
Zdravím všechny příznivce Absinthu,
jmenuji se Honza, je mi 24 let a pocházím z největší vesnice na Moravě :-) , kde žiji skoro celý život (až na asi rok a půl, kdy jsem chtěl poznat kouzlo vinařské vesnice pod Pálavou).

K absinthu jsem se dostal díky brněnskému baru Naproti, kam mě několikrát vzali kamarádi, které učaroval způsob podávání pravého absinthu. Po zkušenostech z asi 18 let, kdy jsem párkrát pil český "absinth", jsem vůbec nevěděl, co od tohoto nápoje očekávat. Jeho chuť se mi hodně zalíbila, bylo to úplně něco jiného, než ten líh řízlej barvícíma aditivama. :-) V Naproti jsem tedy začal pomalu ochutnávat víc absinthů a ikdyž každý chutná opravdu jinak, tak jsou snad všechny co jsem ochutnal opravdu dobré.
Mezi mé oblíbené patří St. Antoine, La Clandestine, Berthe de Joux a Jade 1901.

A včera mi dorazila fontánka a jelikož jsem měl cestu do Řečkovic, tak jsem si v Maneu koupil lahev St. Antoine, dal do mražáku naplněné sáčky na led a teď jen čekám na vhodnou příležitost připravit si A doma.

Kromě absinthu mám rád dobré pivo. Rád si vychutnám jak český ležák, tak i belgická piva s ovocným nádechem, pšeničná piva nebo třeba bavorské speciály z nakuřovaného chmele. Docela mě štve, že ve většině hospod se čepují produkty velkochemiček jako je Starobrno, Staropramen, Gambrinus a dalších pivovarů, které vaří pivo metodou HGB (uvaří silné pivo a naředí ho vodou aby alkoholově odpovídalo stupňovitosti 10-11°).

Toto forum jsem nejdřív jen četl, ale protože mě absinth, jeho historie a rituály hodně zaujaly, tak jsem se rozhodl zaregistrovat, abych o tom mohl i pokecat a třeba se někdy s někým odtud aji sejít nad skleničkou zelené víly :-)

Re: Eddie

Napsal: úte 14. říj 2014 7:32:49
od Adigal
Ahoj a vítej na fóru. Čti, diskutuj, poznávej, a to hlavně s chutí!

Naproti bar je asi jednou z nejdůležitějších událostí v historii absintové rekonvalescence v ČR :D

a trochu OT:
PROČ je vlastně HGB metoda vaření piva špatná? Nemluvím teď o kvalitě surovin, ale o samotné metodě. Například destiláty se běžně "nařeďují" na správnou voltáž a není to nic špatného... proč by to mělo být špatně u piva?

Re: Eddie

Napsal: úte 14. říj 2014 9:37:45
od Habu
Čau Eddie,

Banda z Naproti koná převelice záslužnou osvětu, všechna čest.

A s tou nákloností k pivu se tady taky chytneš. :evil:

Re: Eddie

Napsal: úte 14. říj 2014 9:57:21
od Froggg
Vítám nového člena. A jsem zároveň rád, že začíná fungovat osvěta, nejen v oblasti absintu, ale i alkoholu obecně.

Co se týká toho piva, tak jezdím po pivovarech napříč ČR a v každém menším pivovaru, kde šlo hlavně o kvalitu, měli potřebu, vyjádřit se k velkopivovarům a technologiím jako CKT nebo HGB. Někdy to bylo spíše mezi řádky, jindy adresně a útočně. Každopádně z toho, co o pivu vím, soudím, že HGB je problém hlavně kvůli různým procesům kvašení. A myslím si, že i chuťově je díky tomu pak rozdíl mezi 10° a 12° pivy, kde byla užita metoda HGB, menší. To co mi nejvíc chybí proti pivům, kde se různě stupňovitá piva vaří zvlášť, je hutnost. Další problém může být u nedostatku CO2 z přirozeného procesu při užití metody HGB, což povede k tomu, že pivo bude syceno dodatečně. Také jsem si všiml, že u HGB piv je spotřebitel ochotnější sáhnout k logice, kdy si řekne, že rozdíl mezi 10° a 12° není zas až tak velký, za to cenový rozdíl už pro něj významným je a proto upřednostňuje 10° piva. Bohužel vše vyplývá z osobního nereprezentativního pozorování, takže Franta od druhého stolu to může vidět jinak :)

Co se týká využití CKT, tak se o tom už dnes mluví také jako o pivním kurvítku v rámci urychlení výroby a zvýšení zisků pivovaru. Na druhou stranu si myslím, že tato technologie může i velice dobře posloužit (což si nemyslím o HGB, tam to pomůže tak snížit daně). Když k tomu přistoupím subjektivě, a jsem si vědom, že do toho vstupuje i mnoho jiných faktorů, tak mi víc chutná pivo z pivovaru Regent, který užívá CKT, než pivo z pivovaru Primátor, který disponuje klasickou spilkou. Přirozenost spilky je mi ale nějak pocitově bližší. Ale zas i CKT se využívá v různých pivovarech různě a pro různé fáze výroby.

Re: Eddie

Napsal: úte 14. říj 2014 18:16:32
od eddie
Děkuji za přivítání a byl bych rád, kdyby podobná osvěta zasáhla více lidí. Myslím si, že je to běh na dlouhou trať, ale už teď je vidět třeba v Brně vzestup pivovaru Lucky Bastard a vlastně celkově mini a mikro pivovary rostou u nás jako houby po dešti. Nebo třeba vznik stránky Nepijubřečky.cz, která šíří poučení napříč celým alkosvětem :-) Osvěta v Naproti je opravdu záslužná, jen je škoda, že takových podniků neni po republice víc :-(

Adigal, Froggg k metodě HGB u piva: Proč je tato metoda špatná? Kvašení u vícestupňových piv probíhá jinak, než u nízkostupňových, tudíž jsou tato piva "plnější". Když se ale naředí vodou, nestane se z např. šestnáctistupňového piva desetistupňové, jen se mu sníží obsah alkoholu a pivo je pak vodovější, ztratí plnost a je " o ničem". Kromě vody se do těchto piv musí ještě přidat oxid uhličitý, jak píše Froggg. Aspoň tahle mi byl vysvětlen nedostatek metody HGB sládkem v pivovaru v Dalešicích. Další věcí, proč jsou piva vařená metodou HGB nedobrá je podle mě ta již řečená nekvalita vstupních surovin. A docela by mě zajímalo, proč ředění vodou má na destiláty jiný vliv, než na pivo. Nad tím jsem teda zatím nepátral, ale napadlo mě to taky :-)

Re: Eddie

Napsal: úte 14. říj 2014 21:11:20
od Froggg
Ono to je tím, že udělat 40% nebo 50% destilát je úplně něco jinýho, než udělat 10° nebo 12° pivo, u piva to právě není jen o alkoholu. Mezi 10° a 12° pivem není rozdíl jen v obsahu alkoholu, resp. vody. Ale to už je popsáno výše.

Re: Eddie

Napsal: čtv 16. říj 2014 4:53:28
od Rafael
Ahoj Eddie, zdravím do "vesničky" a Nazdraví. :drink :drink :beer :beer

( Martine, ozvi se! Největší absinthová vesnice na Moravě a ani v blízkém i dalekém okolí přece není Brno, ale Boršice, ne?)

*
Nejsem žádný odborník na pivo, ale ředění, snížování lihovitosti, destilátů bych do té pivní debaty nemíchal.
Spíš se v té souvislosti nabízí problematika jejích řezání lihem - Jelínek &....
*
Ale v některých případech to opodstatnění má. Některé destiláty jsou tak aromatické a "hutné", např. jalovčinky, bez apod., že se zřezat musí. Nebo tak drahé...
Tak si myslím, že i u piva, pokud se HGB použije s citem a rozumem nemusí být výsledkem přímo patok.
A tanky, pokud jsou správně používané bych už ze snižující se kvality piva nepodezíral vůbec.