Archivace destilátů

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Uživatelský avatar
Tornado
* Zkušený piják *
Příspěvky: 765
Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Kontaktovat uživatele:

Archivace destilátů

Příspěvek od Tornado »

Zdravím,
měl bych dotaz ohledně vhodnosti různých druhů destilátů k archivaci. Mám na mysli samozřejmě kvalitní produkci. U absinthu, whisky, rumu a slivovice asi není pochyb, že při dobrém uskladnění časem na kvalitě neztrácí, spíše naopak.
Otázka je, jak je na tom třeba gin. Na http://deslik.blogspot.cz/2012/06/gin.htm" onclick="window.open(this.href);return false; jsem našel: Obecně nejsou lihoviny na bázi jalovce vhodné ke staření. Vadí jim světlo a oxidace. Rozkladem v lihu špatně rozpustných terpenů získá destilát pryskyřičnatou pachuť. Má s tím někdo praktické zkušenosti? Co třeba Martin Žufánek, podělí se o své znalosti a zkušenosti?
A také by mě zajímali i ostatní ovocné destiláty (meruňkovice, hruškovice, višňovice, calvados, atd..)
Předem díky
Ondřej
Uživatelský avatar
Tuvy
* Zkušený piják *
Příspěvky: 757
Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od Tuvy »

Za mě calvados určitě ano, XO produkce je klasika.

Višňovice ani nahodou, za pár let vyvoní (nezkoušel jsem voskovat), hruškovice a meruňka upadají pomaleji, ale taky IMHO nezrají do krásy.

Dřevěný sud předává své aroma, myslím ale, že se hodí tak možná k hrušce.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
HNS
* Zkušený piják *
Příspěvky: 557
Registrován: pát 22. črc 2016 23:11:22
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od HNS »

Zajímavá otázka a celkem mne zajímá, co na to zkušení palírníci. Je mi jasné, že to bude o tom, co, v čem a jak dlouho, případně, zda vůbec a také to bude věc názoru :chuckle

Co vím pouze v tomto o ginu, tak stařený se nechává jen pár měsíců.

Calvados, sherry atd. mají o poznání širší věkový rozptyl a tak dále a tak dále. Hromada pálenek leží, aby se chuť hezky zaoblila. Dřevo je hold dřevo a sláva sudům a jejím výsledkům :muscle .
Vlci maj každou chvíli pocit, že jim odzvonilo, že už nemaj proč nabírat dech…ale pak se srnky znovu rozeběhnou.
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od Martin »

Dobrý dotaz.

Gin není moc vhodný na archivaci. Jeho kouzlo je v čerstvých aromatech. Spousta z obsažených olejů je křehká a prchlavá a tak není nač čekat. Gin je také jeden z mála destilátů, který se může krásně pít pár dnů po destilaci.

Z ovocných destilátů je na tom nejlíp slivovice. Proto celé generace našich dědů a otců vždy archivovaly pouze slivovici. Hruškovice a meruňkovice ztrácí aroma a nejlíp si je člověk vychutná tak do 5 let od vypálení. Pil jsem 15letou hruškovici a vůbec nebylo poznat, že to kdysi byla hruškovice. Jen vodka.
Uživatelský avatar
Tuvy
* Zkušený piják *
Příspěvky: 757
Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od Tuvy »

Martin píše:Dobrý dotaz.

Gin není moc vhodný na archivaci. Jeho kouzlo je v čerstvých aromatech. Spousta z obsažených olejů je křehká a prchlavá a tak není nač čekat. Gin je také jeden z mála destilátů, který se může krásně pít pár dnů po destilaci.

Z ovocných destilátů je na tom nejlíp slivovice. Proto celé generace našich dědů a otců vždy archivovaly pouze slivovici. Hruškovice a meruňkovice ztrácí aroma a nejlíp si je člověk vychutná tak do 5 let od vypálení. Pil jsem 15letou hruškovici a vůbec nebylo poznat, že to kdysi byla hruškovice. Jen vodka.
V tom je hrozně schizofrenní právě višňovice - je naprosto skvělá a proto to táhne si ji schovat a ne jen tak vypít, ale když se nevypije, prostě zmizí; a zbyde líh...
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Uživatelský avatar
Tornado
* Zkušený piják *
Příspěvky: 765
Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od Tornado »

Díky za odpovědi. O hruškovici jsem již kdysi slyšel, že víc jak 5 let ji nemá smysl držet. O to víc mě zarazilo, že někteří výrobci nabízejí "archivní hruškovici",např:vinoteka.dios.cz/baron-hildprandt-hruskovice-1996-ltd-edition-bohemian-pear-brandy-50-vol-0-70-l-eanDE005630-skup20Zn1ak2.php
Ta cena mi to přijde docela mimo a celkově jako vyhozené peníze. Každopádně člověk nemůže věřit všemu co kde zaslechne a je lepší si to ověřit u odborníků.

Před pár dny se mi do rukou dostala neotevřená Žufánkova borovička 0,7l ještě ve staré láhvi. Etiketa uvádí L 0408C11 P 220212. Ze zvědavosti jsem ji otevřel a ochutnal. Nemůžu říct, že by to bylo špatný, ale oproti letošní várce (ta je super) to není úplně ono. Přijde mi taková trochu hrubší a méně výrazná v chuti. Může to být právě stářím nebo v tom hraje také roli tehdy použitý jalovec? Nebo obojí? Každopádně teď již vím, že můj oblíbený gin nemá smysl kupovat do archivu, ale raději volit čerstvé zboží.
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od Rafael »

Teoreticky by lihoviny uskladněné ve skle, se zapečetěným uzávěrem, v chladu a v temnu měly vydržet "věčně". Ale ve většině případů tak není.
Z čeho jsem byl velmi překvapen až šokován bylo, že ovocné likéry a ratafie o síle 40-50% se cca po patnácti létech úplně rozpadly. Stala se z nich nahnědlá vločkovitá břečka. To mně dost na*ralo a ještě víc investice do spoustu 2,3 a pětilitrových demižonků. Od těch dob jsem na archivace zanevřel. Nestojí to za tu práci.
A jsem rád, že tehdy byly pro mně dřevěné soudky nedostupné....
*
Martine, jaké máš ty zkušenosti? Jak dlouho ti vydržela třeba višňovka nebo něco podobného?
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od Martin »

Ta Borovička z roku 2011 je jiná (a horší než letošní) proto, že jsem v ní použil český a slovenský jalovec. Chtěl jsem mít něco lokálního. Jenže pak jsem objevil kouzlo makedonského jalovce a od té doby nechci žádný jiný. Makedonský jsem používal výhradně v OMG a do Borovičky se dostal až letos.

Jalovčinka (plod jalovce) sice není žádné ovoce, ale šiška, ale i tak potřebuje slunce. Jalovec z našeho podnebí je trpčí a má jinou chuťovou charakteristiku. Ten makedonský je sladký, dá se jíst normálně večer u televize. Nevýhoda je cena. Je cca 5x dražší než CZ a SK. Proto jsem ho používal jen v ginu a do levné borovičky se dostal až letos. Proto budu koncem roku Borovičku zdražovat.

U nás archivujeme pouze slivovici a absint. Slivovici pro další prodej a naše děcka, absint pouze pro mě a (snad) moje děcka. Nic dalšího tak dobře nezraje a nic dalšího se nevyplatí archivovat. Tedy ještě tak vínovice, ale to není tak tradiční destilát.

Višňovky, hruškovice, meruňkovice, to všechno vypijte a hezky si užijte dokud je to hezky aromatické. Zrání tomu neprospívá a je jalové.
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od Rafael »

' Boření mýtů typu:
Čím starší tím lepší a kvalitnější a ještě dovedené k dokonalosti dozráváním v sudech...?
*
Nestačí jen pár měsíců až rok k té harmonizaci a "pitelnosti"?
Má to už pak nějaký smysl mimo marketingu a snobství pro "normální" konzumenty?
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: archivace destilátů

Příspěvek od Habu »

To je ale hezké téma! O té degradaci destilátů z jiného ovoce než švestky jsem nevěděl. :shock:

Díky za info!
- Moderní absinthe chutná moderně.
Odpovědět