Stránka 1 z 2

Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: pát 22. zář 2017 15:01:08
od Rafael
Nevím jestli je zpráva o rakovinotvornosti Tuzemáku novinářská kachna nebo jen nafouknutá bublina. To se ukáže časem.
Ale mě napadla jistá analogie se zákazem absintu. Taky ve své době velmi rozšířeným alkoholickým nápojem.
(Můžeme si o Tuzemáku myslet cokoliv, ale faktem je, že se jedná o jednu z nejoblibenějších a nejprodávanějších lihovin na trhu. Podobně jako svého času v některých zemích absint.)
Tak bych rád věděl co to má znamenat, ale snad ne to, co si myslím...
*
Jed od léku odlišuje pouze podávané množství.
Paracelsus

Přílišná oddanost ideálům končí, když v rámci boje proti alkoholismu zastřelíš dítě se sáčkem rumových pralinek.
Karel Kryl

Být Tuzemák jedinou lihovinou, stal bych se doživotním zapřísáhlým abstinentem!
Rafael

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: pát 22. zář 2017 17:30:51
od drahousek
Ale oni se nebaví o rakovinotvornosti Tuzemáku! Který zdroj to uvádí? :) Jo, a takhle fungujou média, fake news a podobně..., tichá pošta a po 40 lidech z toho vypadne něco úplně jinýho :)
Oni přece zpochybňují jednu ingredienci. Respektive nějaký barvivo či esenci - že to někdo dává do lihu mně vstávají chlupy na hlavě :) Navíc, zatím neřešili jak velké množství je nebezpečné.
Je nakonec možný, že při nepřekročení "denní doporučené dávky" :) to nemá na funkci vůbec vliv :)

Nevidím v tom tragédii, třeba to povede k vylepšení Tuzemácké receptury :) Například nejenom likérka drak tam přidávala i různý další dobroty, jako "vodu" do ostřikovačů a podobně :)

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: pát 22. zář 2017 22:51:57
od Rafael
Nechtěl bych rozvádět jak dlouho se v německy mluvících zemích vyrábějí umělé rumy. A jaké úsilí to stálo a jak dlouho to trvalo než se dostaly do nynější podoby. Sto let?
(Sebastian Stroh byl v Monarchii vyráběn asi už od roku 1832...)
*
A najednou po 185 létech nějaký evropský institut, EU akademici zjistí, že základní složka tohoto za studena míchaného nápoje je údajně karcinogenní...

Po jejích tažením proti etylkarbamátům, ale hlavně jejím českým přisluhovačům kteří byli "papežštější než papež" už dnes ani pes neštěkne. Tak doufám, že i tak jejích extempore s tím mravečnanem taky tak dopadne.
Že zvítězí zdravý rozum!
*
P.S. už jen čekám kdy nějací novodobí "vědci" zjistí a laické veřejnosti zveřejní vznik a nebezpečnost karcinogenních látek při přípravě karamelu, "pálení cukru" - nejrozšířenějšího to potravinářského barviva...

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: sob 23. zář 2017 8:51:30
od zzaraza
:head Vyhledavani pomoci PUBMED pomoci vsech pro me znamych nazvu mravencanu ethylnateho neposkytlo zadne vysleldky v souvislosti s rakovinou.

Stejne zadne vysledky na Google Scholar, at all.

BTW heslo "television AND cancer" poskytlo cca 12 tis. vysledku, any doubts? :hand

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: sob 23. zář 2017 22:22:56
od Habu
Stejně jako zzaraza, nenašel jsem (i na německy psaných zdrojích) aniprt. Smrdí to jen další novinářskou kachnou na základě "jedna pani povidala". Navíc jde o téma, které se v českých pseudomédiích chytá - EU nám něco zakazuje, to zase bude uřvánků v diskuzích a penízky z reklamních bannerů potečou proudem.

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: úte 26. zář 2017 19:40:04
od drahousek
Pokud to tedy eventuelně je pravda, no ono co dneska není karcinogenní :) není to jen o tom množství? Jako že při požití litru koncentrovaný látky/24hod. tak umřu. Ale když je v litru rumu třeba nula nula prdlačky promile, tak to nevadí?

Na druhou stranu, to se fakt nedá ta ingredience nahradit něčím "méně umělým" ? Ani nevím, jestli to je umělý... fakt tomu nerozumim, jen to vnímám podobně jako aféru "pomazánkové máslo" či přímo Rum vs. Tuzemák ....

a vážně je ta samá ingredience ve Strohu? Nevim proč, asi těmi sto-dvěste lety jak říká Rafael, ale Stroh mně teda chutná mnohem víc než tuzemák :)

No a pokud v tom jsou i něměcký/rakouský rumy, tak je to asi cajk ne :)

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: pát 29. zář 2017 12:38:15
od zzaraza
:envy panove, ale prosim Vas...dyt je tak neduveryhodny zdroj jak pedowikie a i tam uz je spousta info a odkazu o tom nakolik je to priserni !!! jed...

a to nemluvim o MSDS** diskutovane latky

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: pát 29. zář 2017 12:40:04
od zzaraza
Ethanol jako takovy v pozivanych mnozstvich je mnohem nebezpecnejsi...sorry za offtopic :head

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: pát 29. zář 2017 16:00:56
od Rafael
zzaraza píše:Ethanol jako takovy v pozivanych mnozstvich je mnohem nebezpecnejsi...sorry za offtopic :head
Jo, je to tak. A kdo nevěří nechť si stáhne bezpečnostní list kvasného "potravinářského" lihu a dozajista bude zděšen o jaké sfinstvo se jedná.
A to jsem ještě nezmínil velmi nebezpečný a zákeřný dihydrogen monoxid mající na svědomí bezpočet lidských životů, materiálních škod apod.
A přitom v poslední době jeho obsah ve svých produktech většina výrobců Tuzemáků, ale i jiných komerčních lihovin neustále zvyšuje!
*
Více se o této nebezpečné a zákeřné látce můžete dočíst třeba tady:
https://technet.idnes.cz/nebezpecny-dih ... ternet_pka" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.

Napsal: čtv 23. lis 2017 14:01:35
od drahousek
Nějaký info k nastalé rumové afeře :)

https://www.stream.cz/adost/10019459-pr ... o-jsou-lzi" onclick="window.open(this.href);return false;

a tady test rumů:
https://www.stream.cz/adost/10019830-ve ... aku-a-rumu" onclick="window.open(this.href);return false;

No vidíte, nebude tak zle. Tuzemák do cukroví nám nezakážou. Jen předělají technologické procesy aby tam tý látky bylo co nejmíň. No a nám z too vyplívá, že opět bude v rumu nejvíc škodlivou látkou ten zpropadenej etanol :) :heart :heart