Česká absintová historie

Vše, co by mohlo zajímat abstinenty či absintové labužníky
Odpovědět
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Česká absintová historie

Příspěvek od Habu »

Můj zájem o českou historii absinthu se rapidně zvýšil, když jsem začal hledat důkaz o tom, že Hills vyráběl absinthe (ať už pravý nebo bohémský) před 2. světovou válkou. Za použití googla jsem nalezl práci jistého Petra Pavla (kterého bychom měli někde dohledat) z roku 2005 z Ústavu historie a muzeologie na Filozoficko-přírodovědné fakultě v Opavě. V této bakalářské práci s názvem "Výrobna likérů firmy Siegfried Gessler v Krnově" lze najít heslo "absint" v jakémsi souhrnu výrobků, které tato firma mohla teoreticky vyrábět. Nicméně další zmínka o absintu dokument neobsahuje. Jde ale o dobrý start, kde hledat dále.

Mnohem zajímavější je elektronická databáze Kramerius v Národní knihovně. Spousta archivovaných dokumentů je bohužel široké veřejnosti nepřístupná, ale v prostorách knihovny by se člověk mohl dočíst spoustu věcí. Bohužel jsem člověk zaměstnání povinný, takže času na procházení archiváliemi mám poskrovnu. :cry: (vězte, že zaměstnání mě sere, jak nic jiného)

Mám poznamenáno několik periodik, které prostě musím vidět, kéž se tam příští týden dostanu. :roll:

Nicméně jsem již našel i články, které veřejnosti dostupné jsou. A že je to velice pěkné zabrousení do české historie!

První zmínka je už Národních listech v roce 1865 z 25. ledna - druhý sloupeček, sekce "Směs", článek "Paříž se otravuje".

Mnohem zajímavější je můj druhý nález taktéž s Národních listů. 24.10. 1869! To je Osmnáctsetšedesátdevět! Na internetu se lze dočíst, že absinthe se v Čechách rozvíjel až v 80. letech a ve výše zmíněném výtisku Národních listů najdete v sekci reklamních nabídek "Továrna na lihoviny, rum a líh Ludvíka Kornfelda a spol." Mezi nabídkou nápojů je i "absint švýcarský"! :shock: Najít další historické zdroje týkající se této firmy a můžeme zjistit, zda Kornfeld vyráběl v Čechách pravý absinthe (!!!), případně zda-li nešlo o importovaný artikl přímo ze Švýcarska (Pernod?).

Máme dvě jména, Ludvík Kornfeld a Siegfried Gessler. A důkaz, že absinthe byl v Čechách již v 60. letech 19. století! Nyní jen zbývá zjistit, vyráběl se zde skutečně pravý absinthe? Můžeme v archivech nalézt i recepty? Pokusím se dohledat našeho bakaláře Petra Pavla, od kterého bychom se mohli dovědět něco více o Gesslerovi.

Mimochodem, zkuste do Krameria zadat kombinaci hesel "Hill(s)" "Absint(h/e). Nenajdete VŮBEC nic.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Moderní absinthe chutná moderně.
B.r.T

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od B.r.T »

Nikde na fóru jsem nenašel nějaké texty o historii absinthu obecně (možná jen špatně hledám, pardon), ale první věc co mě napadla, když jsme viděl ten rok:To už v této době se vyráběly maceráty? A nemohl by to třeba být jakýsi průkopník v maceraci? proč se vlastně macerátům říká bohemian?
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od Habu »

B.r.T píše:Nikde na fóru jsem nenašel nějaké texty o historii absinthu obecně (možná jen špatně hledám, pardon), ale první věc co mě napadla, když jsme viděl ten rok:To už v této době se vyráběly maceráty? A nemohl by to třeba být jakýsi průkopník v maceraci? proč se vlastně macerátům říká bohemian?
Dobré dotazy.

V knize Absinthe: History in a bottle, Barnaby Conrad cituje jeden starý text, který se zmiňuje o "absinthových náhražkách", takže není pochyb, že už v 19. století bylo možno narazit na bylinné maceráty (wormwood bitter), ale už tehdá na ně bylo pohlíženo jako na absinthové náhražky nebo napodobeniny. Podle toho, co jsem se byl schopen dočíst, se termín "bohémský absinthe" rozvinul až po pádu železné opony. A jelikož novodobá společnost toho o absinthu věděla (a stále vlastně ví) málo, vypadá to s dnešním absinthem tak, jak to vypadá. :roll:
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Dwarf
* Zkušený piják *
Příspěvky: 699
Registrován: úte 14. dub 2009 19:26:22
Oblíbený absinthe: L'Ancienne, Mead Base
Bydliště: Bratislava - SLOVENSKÁ REPUBLIKA
Kontaktovat uživatele:

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od Dwarf »

Habu, musim priznat ze taktiez som trosku zacal patrat, ako to s tym absintom v Cechach bolo, a samozrejme ma vedie zaujem aj na Slovensko. Ja sa skor zameriavam po stopach umelcov, ktory sa tiez dostali so styku s tymto napojom v Parizi a nasledne ho pili u nas. O konkretnym menach este nechcem hovorit. No popri tom ako som uz spominal zacinam zhromazdovat informacie o vytvarnikoch a ich vztahu k absintu plus predstavit zname aj nezname diela, mozno neskor vydat aspon ako brozuru, ale to je este vo hviezdach.

Zatial len par zmienok z nasej literarnej klasiky:)

Martin Razus - Krcmarsky kral 1976

Gróf, prešedivený, uhladený, oblečený anglicky a pepita, prijme Gáblika na verande ako starého
priateľa. Rozumie sa, ponúkne ho hneď dobrým fajčivom a pohárikom výtečného absintu.
Vedľa mohutnej hosťovej postavy zdá sa primalý. Jeho nepokojné, ostré oči ako i pohyby
svedčia až priurčite, že si je vedomý váhy svojich slov a nefalšovaného aristokratizmu.


Svetozar Hurban Vajansky - Kotlin (prva cast) 1901 !

Tak sa šeptalo, hovorilo, kričalo, hrozilo dva týždne pred príchodom novovymenovaného foišpána
do kotlínskej rezidencie. Iba podžupan Michal Strakonický nešepkal, nekričal, nehrozil,
hoci sa viac hneval na osudné vymenovanie než iní. Dul sa, škaredil a mrmlal pod fúz: „Len
pomaly, všetci sa poddáte i so mnou. Amen, už je po našej slávnej autonómii!“ a začal tuho piť
absint
a zo zlosti vyfajčil dvojné číslo čiernych viržínok.
"Umenie je život - život je umenie! ..Nech nás Zelená víla povznesie z hlbín každodennej ničotnosti"
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od Habu »

Včera k večeru jsem se konečně na pár minut dostal do Národní knihovny. Bohužel jsem měl zoufale málo časo. Jít na podobnou výpravu po zaměstnání, to se prostě nedá. :(

Ale i tak jsem našel několik zajímavých informací a až budu mít více času, sepíšu periodika, jejichž kopie si nechám poslat poštou domů.

Například jsem se dostal k článku od Nezvala, kde popisuje setkání s Jiřím Wolkerem a jejich absinthové večery v pražském baru jménem Daliborka. Nezval dále popisuje, že s Wolkerem pil absinthe "žlutější", zatímco si později dal sám absinthe "zelený".

Dále jsem našel vyhlášku vydanou nacistickým Německem z roku 1942, ve kterém se v Čechách zakazuje prodávati i vyráběti absinthe, včetně prodeje a výroby potřebných přísad.

Ostatní články, které jsem stihl najít, psaly o škodlivosti absinthu ve Francii a jak Francouzi strašně chlastaj. ;)

Až budu mít kopie všech zajímavých starých textů v ruce, tak se s vámi samozřejmě podělím.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od Habu »

I zde, v Daliborce, se pil absinthe!
Obrázek
(http://www.daliborka.eu/historie.html)
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Dwarf
* Zkušený piják *
Příspěvky: 699
Registrován: úte 14. dub 2009 19:26:22
Oblíbený absinthe: L'Ancienne, Mead Base
Bydliště: Bratislava - SLOVENSKÁ REPUBLIKA
Kontaktovat uživatele:

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od Dwarf »

Hm, velmi zaujimave informacie, a teda aj asi viac vyrobcov, alebo dovozcov absinthu, figurovalo v tom obdobi aj v Cechach. Dobra praca, len tak dalej.
"Umenie je život - život je umenie! ..Nech nás Zelená víla povznesie z hlbín každodennej ničotnosti"
rene1

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od rene1 »

Habu píše:
B.r.T píše:Nikde na fóru jsem nenašel nějaké texty o historii absinthu obecně (možná jen špatně hledám, pardon), ale první věc co mě napadla, když jsme viděl ten rok:To už v této době se vyráběly maceráty? A nemohl by to třeba být jakýsi průkopník v maceraci? proč se vlastně macerátům říká bohemian?
Dobré dotazy.

V knize Absinthe: History in a bottle, Barnaby Conrad cituje jeden starý text, který se zmiňuje o "absinthových náhražkách", takže není pochyb, že už v 19. století bylo možno narazit na bylinné maceráty (wormwood bitter), ale už tehdá na ně bylo pohlíženo jako na absinthové náhražky nebo napodobeniny. Podle toho, co jsem se byl schopen dočíst, se termín "bohémský absinthe" rozvinul až po pádu železné opony. A jelikož novodobá společnost toho o absinthu věděla (a stále vlastně ví) málo, vypadá to s dnešním absinthem tak, jak to vypadá. :roll:
Já mám teorii k tomu názvu. Myslím, že to bohemian neznamená "bohémský", ale český. Soudím tak z toho, že se ten název údajně uchytil a možná poprvé objevil až po pádu železné opony. Protože prý bylo Česko jednou z mála zemí, které v 90. letech zase vyráběly a vyvážely nápoj, který se absint jmenoval a "Bohemian" je jiný název pro Česko.
Absinthe Review Ben

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od Absinthe Review Ben »

This thread is very interesting! But could someone post a quick English description of the topic so far? The translator makes it sound strange...
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Česká absinthová historie

Příspěvek od Habu »

Absinthe Review Ben píše:This thread is very interesting! But could someone post a quick English description of the topic so far? The translator makes it sound strange...
And there will be much more interesting stuff in the future I'm sure! Right now from this topic the most interesting thing is a news article from the 24th of September 1869, where there is an advertisement for Distillery of Ludvik Kornfeld with a list of products he's offering, where on the sixth line is "absint švýcarský" which stands for "absinthe suisse". Now there's a question, was it an import product, or did Ludvik Kornfeld produce authentic absinthe? As I said, stay tuned, I'll try to find out and bring out the evidence! 8-)

Another interesting thing is this public notice from the news from 1942. It was a nazi notice banning the production of absinthe and it's selling, even describing not to use any wormwood essences whatsoever. I don't have a copy of that yet, but I saw it with my own eyes and as soon as possible I'll have a copy of that too.

And some local interesting stuff about Czech artists Vitezslav Nezval and Jiri Wolker drinking absinthe at the café Daliborka, see the picture above. :)

Of course no mention of a fire ritual so far, even NO mention about Hills absinthe... yet.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Odpovědět