Pernod Fils Tarragona
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Pernod Fils Tarragona
Habuův včerejší příspěvek o testování Tarragony mě vedl k sepsání této stručná historie výroby Pernod absintu ve španělské Tarragoně. Jako zdroj mi posloužily informace od Luca Santiaga z Vert d'Absinthe.
Ač se o tom moc nemluví, nebo lépe řečeno neví, první fabrika na výrobu absintů byla v Tarragoně vybudována již v roce 1912 firmou Pernod SA se sídlem ve Švýcarsku. Byla to stejná rodina, která do roku 1910 vyráběla v Couvetu Edouard Pernod. Neměla žádnou spojitost s Pernod Fils v Pontarlier.
V Tarragoně se Pernod SA vyráběl od roku 1912 do roku 1936. Receptura byla stejná, jako Edouard Pernod, jen dle dobových reklamních materiálů byly všechny byliny použité v Pernod SA vypěstovány ve Španělsku. Absint má bohatý profil, dřevité tóny a obsahuje méně anýzu, než klasický Pernod Fils. Láhev má modro-zelený odstín, znak Pernod a dno je vypouklé. Je víceméně stejný, jako preban Edouard Pernod a při porovnávací degustaci je bylo těžké rozeznat.
V roce 1930 se manažerem stává José Banus a v roce 1936 kupuje Pernod SA náš starý známý Pernod Fils z Pontarlier. Přichází změna receptu a z varianty Edouard Pernod se opět stává Pernod Fils! Na etiketě se objevuje jméno José Banus, láhev zůstává modro-zelená, dno vypouklé. Anýz se vrací v plné síle. Tato varianta se vyrábí necelé tři roky, od roku 1936 do roku 1938. Od 1939 -1945 je lihovar uzavřen v důsledku války.
Teprve až v roce 1950 obnovil lihovar v Tarragoně výrobu absintu. Dojde ke změně láhve. Ta je menší, znak Pernod není tak plastický. Receptura je opět změněna, absint je víc citrusový a osvěžující, pelyněk ustupuje do pozadí.
Další změny se projevují v období od 1960 - 1970. Absint přestal být citrusový, lehký a osvěžující. Chuť zákazníků pravděpodobně stála za celkovým zhořknutím. Chuť je těžší, více komplexní a bylinná. Láhev se opět zmenšuje, je znatelně menší než v období 1950 - 1960. Dno je nyní zcela ploché a sklo čistě zelené, z etikety se ztrácí jméno José Banus. Z těchto lahví jsme si přivezli z letošního Absinthiades vzorky.
Ač se o tom moc nemluví, nebo lépe řečeno neví, první fabrika na výrobu absintů byla v Tarragoně vybudována již v roce 1912 firmou Pernod SA se sídlem ve Švýcarsku. Byla to stejná rodina, která do roku 1910 vyráběla v Couvetu Edouard Pernod. Neměla žádnou spojitost s Pernod Fils v Pontarlier.
V Tarragoně se Pernod SA vyráběl od roku 1912 do roku 1936. Receptura byla stejná, jako Edouard Pernod, jen dle dobových reklamních materiálů byly všechny byliny použité v Pernod SA vypěstovány ve Španělsku. Absint má bohatý profil, dřevité tóny a obsahuje méně anýzu, než klasický Pernod Fils. Láhev má modro-zelený odstín, znak Pernod a dno je vypouklé. Je víceméně stejný, jako preban Edouard Pernod a při porovnávací degustaci je bylo těžké rozeznat.
V roce 1930 se manažerem stává José Banus a v roce 1936 kupuje Pernod SA náš starý známý Pernod Fils z Pontarlier. Přichází změna receptu a z varianty Edouard Pernod se opět stává Pernod Fils! Na etiketě se objevuje jméno José Banus, láhev zůstává modro-zelená, dno vypouklé. Anýz se vrací v plné síle. Tato varianta se vyrábí necelé tři roky, od roku 1936 do roku 1938. Od 1939 -1945 je lihovar uzavřen v důsledku války.
Teprve až v roce 1950 obnovil lihovar v Tarragoně výrobu absintu. Dojde ke změně láhve. Ta je menší, znak Pernod není tak plastický. Receptura je opět změněna, absint je víc citrusový a osvěžující, pelyněk ustupuje do pozadí.
Další změny se projevují v období od 1960 - 1970. Absint přestal být citrusový, lehký a osvěžující. Chuť zákazníků pravděpodobně stála za celkovým zhořknutím. Chuť je těžší, více komplexní a bylinná. Láhev se opět zmenšuje, je znatelně menší než v období 1950 - 1960. Dno je nyní zcela ploché a sklo čistě zelené, z etikety se ztrácí jméno José Banus. Z těchto lahví jsme si přivezli z letošního Absinthiades vzorky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils Tarragona
Díky Martine! Super info!
Mohl bys prosím poskytnout link na původní text? Není-li to tedy soukromá zpráva.
Ten popis z let 1960 - 1970 na můj včerejší vzorek sedí. A ještě dotaz - 1970? Neskončila produkce Pernod Fils právě už v 60. letech?
Mohl bys prosím poskytnout link na původní text? Není-li to tedy soukromá zpráva.
Ten popis z let 1960 - 1970 na můj včerejší vzorek sedí. A ještě dotaz - 1970? Neskončila produkce Pernod Fils právě už v 60. letech?
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Dwarf
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 699
- Registrován: úte 14. dub 2009 19:26:22
- Oblíbený absinthe: L'Ancienne, Mead Base
- Bydliště: Bratislava - SLOVENSKÁ REPUBLIKA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils Tarragona
Zaujímave 
"Umenie je život - život je umenie! ..Nech nás Zelená víla povznesie z hlbín každodennej ničotnosti"
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils Tarragona
Dnes dorazila láhev Pernod Fils Tarragona circa 1950! Krásný kousek do mé sbírky.
Díky historickým souvislostem sepsaných v tomto tématu je lehce poznat, že pochází z období 1950-1960.
Díky historickým souvislostem sepsaných v tomto tématu je lehce poznat, že pochází z období 1950-1960.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Wajt
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 989
- Registrován: čtv 13. srp 2009 11:16:26
- Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils Tarragona
Jenom pár poznámek. Není mi z historického hlediska uplně jasné, proč Pernod vyráběl v Tarragoně během španělské občanské války, kdy v jistých obdobích probíhaly v Katalánsku tvrdé boje a situace na území ovládaném republikánskými silami podnikání zrovna dvakrát nepřála. Výrobu proti tomu zastavil v období II. světové války, která samotné území Španělska nezasáhla...
Pochopitelně, nejsem zrovna odborník na španělské dějiny, ale tohle mi přijde zvláštní...
edit: Co se týká Tarragony, Tarragon je druh pelyňku, poku vím. Samozřejmě nevím, zda se Tarragona jmenuje po něm, ale nedivil bych se. V horách okolo města jsem viděl docela dost volně rostoucího pelyňku.
Pochopitelně, nejsem zrovna odborník na španělské dějiny, ale tohle mi přijde zvláštní...
edit: Co se týká Tarragony, Tarragon je druh pelyňku, poku vím. Samozřejmě nevím, zda se Tarragona jmenuje po něm, ale nedivil bych se. V horách okolo města jsem viděl docela dost volně rostoucího pelyňku.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils Tarragona
Tak Tarragona se absintu říká až teď, kvůli odlišení původu a to proto, že ji vyráběl lihovar Banus ve španělské Tarragoně. S pelyňkem to nemá nic společného.
- Wajt
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 989
- Registrován: čtv 13. srp 2009 11:16:26
- Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils Tarragona
Já to vztahoval k názvu města pochopitelně.Martin píše:Tak Tarragona se absintu říká až teď, kvůli odlišení původu a to proto, že ji vyráběl lihovar Banus ve španělské Tarragoně. S pelyňkem to nemá nic společného.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils Tarragona
Jo, docvaklo mi to až jsem to odeslal 
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils Tarragona
Tři nejlepší Tarragony z třicátých let právě dorazily. Na zdraví, Martine 
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.