Absintový macerát versus destilát

Vše, co by mohlo zajímat abstinenty či absintové labužníky
Odpovědět
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od Martin »

Pokusím se ne moc složitým způsobem vysvětlit rozdíl mezi absintovým destilátem, macerátem a likérem.

Likéry (většina czechsintů):
- na etiketě je uvedeno něco jako líh, cukr, bylinné aroma, přírodně identické aroma, EXXX.
- výroba: do míchačky nalejete surový průmyslový líh, přilejete aromata, cukerný roztok, přisypete barvítko. Pokud máte 1000l míchačku, tak za 15 minut připravíte 1000l crapsintu a můžete okamžitě lahvovat. Náklady nulanulanic, výdělek monstrózní, výsledek nepitelný.

Macerát:
- na etiketě najdete něco jako líh, byliny
- výroba: do maceračního kotle dáte průmyslový líh, nasypete základní byliny a macerujete. Po určité době "zcedíte" byliny a výsledný macerát přefiltrujete. Do lahví můžete podle poctivosti výrobce stáčet po třech dnech. Náklady jsou vyšší, místo aromat macerujete dražší byliny (i když jsou to třeba jen tři druhy). Filtrace bývá důkladnější (někdo používá mrazící filtraci), výdělek slušný. Výsledek je hořký, poctivě udělaný macerát je ale velice pitelný, pokud louchuje tak okamžitě a divoce. Jediné co vadí je název absinthe. Maceráty bývají "slavné" tím. že výrobci na dně láhve nachávají hrstku maceračních bylin (většinou pelyněk a koriandr). Macerací ale z bylin nedostanete tolik extraktu jako při destilaci! Zkuste si doma udělat čaj ve studené vodě a získáte zhruba obraz o čem mluvím.

Destilát:
- na etiketě najdete průtahový destilát z bylin
- výroba (verte): do maceračního kotle dáte podle typu výsledného absintu buď obilný líh nebo vínovici, nasypete macerovací byliny a macerujete po X dní. Výsledný macerát destilujete. Do takto vzniklého destilátu dáte barvící byliny. Zcedíte byliny, zfiltrujete a uložíte do sklepa na staření. Každý destilát se musí po destilaci vydýchat, není možné ho okamžitě stáčet do lahví. Náklady obrovské, dvakrát macerujete byliny ze kterých nikdy nedostanete veškerý alkohol nazpět, dlouho destilujete a přicházíte tak o další líh, nehledě na náklady na destilací (X hodin destilujete X litrů). Další náklady jsou ve skladování, tj. nádrže a nutnost čekat než hotový výrobek prodáte. Výsledek je lahodný, nehořký a louche nastupuje pomalu a po vlnách (anýzový macerát louchuje po první kapce vody a zakaluje moc do tmava). Příklad, první kotel jsem vypálil 30. 7. 2009 a sami uvidíte, po jaké době se dostane do prodeje.
B.r.T

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od B.r.T »

Z toho textu smrdí výrobce 8-)
teď upřímně, tohle mě zajímalo, díky za vysvětlení...
A blanche je to samé akorát už tam neprobíhá to druhé luhování bylin? Jak se to pak projeví na chuti?
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od Martin »

Logicky, kdybych nebyl výrobce, tak to nepopisuju a nemám vlastní zkušenosti. Doufám že naprostá většina lidí na fóru chápe, že toto všechno nedělám jako reklamu našemu absintu (jinak bych neprodával konkurenční vzorky, cenzuroval recenze dalších absintů atd)! Vzhledem k objemu absintu jaký vyrobíme je to komerčně naprosto zanedbatelný produkt, který dělám jen pro moje absintové zapálení a očištění českého absintového jména v zahraničí. Kdybych ho měl dělat komerčně, tak se na český trh upřímně vykašlu a prodávám to 2x dráž v zahraničí kde to ocení. Toliko k tvojí poznámce B.r.Te

Blanche se dělá stejným způsobem, jen v destilační části se destilují všechny potřebné bylinky a odpadá barvící část. Jak se to projeví na chuti? Kup si Clandestine (aspoň vzorek) a poznáš špičkovní blanche chuť.
B.r.T

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od B.r.T »

No tak se hned nevztekej :roll: . Poznámka. Nemyslel jsem to zle, jen mě trkalo do očí to podtrhávání všech věcí, které musíš dělat navíc. A že jich je... A kdyby tu nebyli ostatní, kteří by mě potom mlátili, upřímě bych ti řekl, že ho máš zdražit. Páč práce s tím máš kotel, nikdo krom absinthe fandů to neocení a ještě to prodáváš levněji než se prodává bairnsfather, který těhle kvalit nedosahuje a kvůli postupu a způsobu vzniku ani nikdy nedosáhne...
Když jsme u tématu destilace vs macerát, kdo prodá víc flašek, ty, nebo bairnsfather?
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od Martin »

Ne ne, nevztekám se. Jen bych byl velice nerad aby si kdokoliv myslel, že svůj čas s Mafií trávím jen proto, abych protlačoval náš produkt. To podtrhávání věcí u destilace je prostě výrobní fakt, který dělá každý výrobce destilovaného absintu, nejenom my.

S cenou u našeho absintu je to bohužel tak, jak to je. Když jsem s ním přišel na český absintový trh, tak jsem nemohl nasadit odpovídající cenu, nikdo by to nekoupil protože zákazníci v drtivě většině nevědeli rozdíl mezi těmi barvičkami ze supermarketů a tímto. Proto absinthe destiluju jen z čiré radosti a zvědavosti. O obchodním hledisku nemůže být nejmenší řeč.

Nechci tu na veřejnosti vypisovat úplně detaily, ale toho našeho absintu se prodá asi tak 1000x méně, než třeba prodají Hillové. Jedná se o stovky lahví ročně a výdělek z jedné láhve se počítá na koruny! Proto jsem tak strašně rád, že se začíná prodávat v Rusku, Německu či USA, kde se absinthe hodnotí mnohem víc než tady. No ale to jsem hodně odbočil od tématu.
Uživatelský avatar
Jenda
Věrný stoupenec zelené víly
Příspěvky: 456
Registrován: stř 13. kvě 2009 19:22:21
Oblíbený absinthe: St.Antoine
Bydliště: Praha 3 Žižkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od Jenda »

Martin píše:Ne ne, nevztekám se. Jen bych byl velice nerad aby si kdokoliv myslel, že svůj čas s Mafií trávím jen proto, abych protlačoval náš produkt. To podtrhávání věcí u destilace je prostě výrobní fakt, který dělá každý výrobce destilovaného absintu, nejenom my.

S cenou u našeho absintu je to bohužel tak, jak to je. Když jsem s ním přišel na český absintový trh, tak jsem nemohl nasadit odpovídající cenu, nikdo by to nekoupil protože zákazníci v drtivě většině nevědeli rozdíl mezi těmi barvičkami ze supermarketů a tímto. Proto absinthe destiluju jen z čiré radosti a zvědavosti. O obchodním hledisku nemůže být nejmenší řeč.

Nechci tu na veřejnosti vypisovat úplně detaily, ale toho našeho absintu se prodá asi tak 1000x méně, než třeba prodají Hillové. Jedná se o stovky lahví ročně a výdělek z jedné láhve se počítá na koruny! Proto jsem tak strašně rád, že se začíná prodávat v Rusku, Německu či USA, kde se absinthe hodnotí mnohem víc než tady. No ale to jsem hodně odbočil od tématu.
Martině o tom snad nikdo nepochybuje, že jsi objektivní, protože jinak by toto forum nikdy nevzniklo :!:
Tvůj přístup já obdivuji, je vidět, že jsi naprostý mistr ve svém oboru, který není zaslepen obchodem, ale vášní pro své výrobky....
A to, že začíná export Antoine do ciziny, jenom potvrzuje předchozí souvětí.
Naposledy upravil(a) Jenda dne stř 19. srp 2009 18:11:16, celkem upraveno 1 x.
V nebi nejsou žádní zajímaví lidé!
Uživatelský avatar
Repry
Mistr archivář
Příspěvky: 299
Registrován: čtv 14. kvě 2009 7:43:11
Oblíbený absinthe: Mead Base
Kontaktovat uživatele:

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od Repry »

zákazníci v drtivě většině nevědeli rozdíl mezi těmi barvičkami ze supermarketů a tímto

Přesně tak, než jsem objevil Habuovi stránky http://www.absinthe-cz.com/ a tuto, nevěděl jsem, že je rozdíl mezi absinthem a tím, co se u nás za něj vydává. Díky Martinovi jsem poznal, kde je pravda. A díky http://www.lepsinalada.cz/ se dá i v ČR sehnat kvalitní absinthe i s doplňky. A i proto, že se tam dají sehnat i konkurenční zahraniční výrobky, což pochybuju, že by jiný český výrobce na svých firemních stránkách udělal.
Kdyby Martin propagoval zde pouze St. Antoine, těžko by nabízel v tak ohromné míře vzorky i plné lahve přímé konkurence. Za to Ti Martine patří velký dík :-)
MANOWAR - Kings of Metal ; http://www.manowar.com/
B.r.T

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od B.r.T »

Sice řečičky o vděčnosti jsem nepatří repry!, ale máš pravdu a já si přidám :D. Nebejt vás, tak si s mladou dám czechsinthe po trainspottingovsku ;) Thx...
Naposledy upravil(a) B.r.T dne stř 19. srp 2009 11:46:14, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Tuvy
* Zkušený piják *
Příspěvky: 757
Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od Tuvy »

Matine, také se tě nechci dotknout, ani zpochybňovat tvé zásluhy jako výrobce absinthu (mimo jiné proto, že dnes mi od tebe přišel balíček :-), ale po přečtení mi vychází, že technicky (při stejné kvalitě provedení) macerát je mezistupeň výroby destilátu - tedy nejprv vyrobíš macerát, který pak destiluješ a případně znovu maceruješ. V takovém postupu pak destilát musí vycházet jako macerát mínus něco málo, co zůstane (např. hořčiny).

Druhá možnost je, že jsem to pochopil špatně a že destilát je vyráběn nejen z macerátu, ale i dotyčných bylin (což z nich poté pochopitelně dostane řádově víc látek) - v textu to zmíněno není, ale lehce to z něj vyplývá.

V průběhu dne asi otevřu některou z lahviček.
T.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Absintový macerát versus destilát

Příspěvek od Martin »

Druhá možnost je správně.
Odpovědět