Pernod Fils circa 1905 - 1910
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Pernod Fils circa 1905 - 1910
Dnes tu mám opravdovou lahůdku, absinthe Pernod Fils, který jsem nedávno nabízel v tomto vlákně http://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=12&t=88. Troufám si říct, že je to vůbec první vintage absinthe v Čechách.
Už asi hodinu ho popíjím a přemýšlím jak pojmout recenzi. Jak bych měl totiž recenzovat něco, co je absintový etalon? Budu psát tedy útžkovitě, tak jak mi to zrovna přichází na mysl.
Ze samotné láhve se mi rozřepalo chmýří pod nosem, nádherná litrová láhev s bublinkama ve skle, etiketa v téměř dokonalém stavu. Fantastická a uležená vůně absintu. Barva jakou jsem si vždy přál vidět, téměř koňakově hnědá krása. Zapínám připravený foťák, otevírám kohoutek na fontáně a sleduju kapky. S roztřepanýma rukama posunuju fontánu tak, aby kapky padaly do absintu a ne na sklenici. Po naředění asi dvě minuty čichám a snažím se izolovat vůně.
První doušek.
Nařez!
Lahodný, sametově jemný absinthe jaký mé hrdlo ještě nepoznalo. S údivem pozoruju, že bylinný profil vintage absintu je jednodušší než jsem si kdy myslel. Není narvaný bylinkama a kořením, jako současné repliky (např. Roquette), je to prostě poctivý absint ve kterém jsem identifikoval přesně ty byliny, které jsou součástí receptu a žádné navíc (Pernod Fils se skládá jen ze 4 destilovaných a 2 barvících bylin).
Téměř okamžitě jsem si vzpoměl na radu jednoho recenzenta, který na feeverte testoval první šarži mého Antoine. Říkal mi, abych se vykašlal na snahu o vytvoření chuťově přesyceného absintu a místo toho vytvořit perfektní základní absinthe. Teď už přesně vím, co tím myslel.
Ochutnání Pernodu mi dalo víc, než čtění všech dosavadních recenzí vintage absintů. Je mi teď dokonale jasné, jak by měl vypadat poctivý absinthe. A co je na tom nejlepší? Troufám si říct, že ho dokážu zreplikovat! Nedokážu urychlit 100 roků zrání, ale dokážu ho vytvořit tak, aby chutnal velice podobně, jako když ho vyrobili v roce 1905.
Video na youtube!
Už asi hodinu ho popíjím a přemýšlím jak pojmout recenzi. Jak bych měl totiž recenzovat něco, co je absintový etalon? Budu psát tedy útžkovitě, tak jak mi to zrovna přichází na mysl.
Ze samotné láhve se mi rozřepalo chmýří pod nosem, nádherná litrová láhev s bublinkama ve skle, etiketa v téměř dokonalém stavu. Fantastická a uležená vůně absintu. Barva jakou jsem si vždy přál vidět, téměř koňakově hnědá krása. Zapínám připravený foťák, otevírám kohoutek na fontáně a sleduju kapky. S roztřepanýma rukama posunuju fontánu tak, aby kapky padaly do absintu a ne na sklenici. Po naředění asi dvě minuty čichám a snažím se izolovat vůně.
První doušek.
Nařez!
Lahodný, sametově jemný absinthe jaký mé hrdlo ještě nepoznalo. S údivem pozoruju, že bylinný profil vintage absintu je jednodušší než jsem si kdy myslel. Není narvaný bylinkama a kořením, jako současné repliky (např. Roquette), je to prostě poctivý absint ve kterém jsem identifikoval přesně ty byliny, které jsou součástí receptu a žádné navíc (Pernod Fils se skládá jen ze 4 destilovaných a 2 barvících bylin).
Téměř okamžitě jsem si vzpoměl na radu jednoho recenzenta, který na feeverte testoval první šarži mého Antoine. Říkal mi, abych se vykašlal na snahu o vytvoření chuťově přesyceného absintu a místo toho vytvořit perfektní základní absinthe. Teď už přesně vím, co tím myslel.
Ochutnání Pernodu mi dalo víc, než čtění všech dosavadních recenzí vintage absintů. Je mi teď dokonale jasné, jak by měl vypadat poctivý absinthe. A co je na tom nejlepší? Troufám si říct, že ho dokážu zreplikovat! Nedokážu urychlit 100 roků zrání, ale dokážu ho vytvořit tak, aby chutnal velice podobně, jako když ho vyrobili v roce 1905.
Video na youtube!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Repry
- Mistr archivář
- Příspěvky: 299
- Registrován: čtv 14. kvě 2009 7:43:11
- Oblíbený absinthe: Mead Base
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Ááááááá, to je nářez. Nehorázně závidím!
P.S.: Takže se můžeme těšit na novou značku Absinthu od Žusy?
P.S.: Takže se můžeme těšit na novou značku Absinthu od Žusy?
MANOWAR - Kings of Metal ; http://www.manowar.com/
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Nejen jednu Repry, nejen jednu! 
A už další týden se tu objeví recenze na další vintage Edouard Pernod, který bude mít možnost ochutnat víc lidí, že jo Repry a Habu?
A už další týden se tu objeví recenze na další vintage Edouard Pernod, který bude mít možnost ochutnat víc lidí, že jo Repry a Habu?
- Repry
- Mistr archivář
- Příspěvky: 299
- Registrován: čtv 14. kvě 2009 7:43:11
- Oblíbený absinthe: Mead Base
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Teda Martine, děláš mi radost. Nejen, že St. Antoine je taková česká rarita jako jediný pravý absinthe, ale on taky dostane sestřičku (vypadá to, že rovnou dvojčata) 
Edouard samozřejmě k pití v nejbližší době nebude, ten se dostane na řadu až v nějakou ultrajedinečnou chvíli. Snad to vydržím
Edouard samozřejmě k pití v nejbližší době nebude, ten se dostane na řadu až v nějakou ultrajedinečnou chvíli. Snad to vydržím
MANOWAR - Kings of Metal ; http://www.manowar.com/
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Když jsem sledoval video, nepokrytě jsem slintal! 
Trošku mimo - jak ses, Martine, cítil, když ta láhev byla na cestě?
Já k pošťákům chovám opatrnou nedůvěru. Kdybych si koupil celou láhev za takové prachy, tak bych si to poštou prostě poslat nenechal. Zajel bych si pro ni!
Nevypil jsi to všechno, zbyly vzorky?
Trošku mimo - jak ses, Martine, cítil, když ta láhev byla na cestě?
Nevypil jsi to všechno, zbyly vzorky?
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Flaška byla tak dokonale zabalená, že by bylo téměř nemožné ji rozbít. David v tom má vyloženě praxi 
Trochu absintu mi ještě zůstalo, ale na vzorky to už nebude.
Trochu absintu mi ještě zůstalo, ale na vzorky to už nebude.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Heh.
Kolik ho tam bylo?
Předpokládám, že obsah láhve je 0,7l, ale absinthe zajisté nebyl až po hrdlo, že?
K jakému jinému absinthu bys jej chuťově přirovnal?
K jakému jinému absinthu bys jej chuťově přirovnal?
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Láhev byla původně litrová, dochovalo se cca 800ml. Když se mi nepodařilo sehnat aspoň 5 zájemců o vzorek, tak jsem poprosil Davida jestli by z jedné láhve neudělal vzorky sám. Výsledkem je jeho nabídka http://www.finestandrarest.com/specialsaugust kde nabízí 50ml vzorky (asi 3 sklenice) za 225€ nebo 100ml za 415€ včetně poštovného po celém světě. Vzal jsem tedy vzorek a prázdnou flašku. Celou plnou za 3500€ bych si dovolit nemohl.
- Dwarf
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 699
- Registrován: úte 14. dub 2009 19:26:22
- Oblíbený absinthe: L'Ancienne, Mead Base
- Bydliště: Bratislava - SLOVENSKÁ REPUBLIKA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Velmi pekne napisane, a predovsetkym uplne chvalihodny krok. Nakolko si myslim ze si asi jediny vyrobca absinthu v Cechach a mozno aj v blizkom okoli smerom na vychod (Slovensko, Polsko, Madarsko, Bulharsko atd.), ktory ochutnal pred zakazovy absinthe. Velmi si to osobne cenim, nakolko ako spominas budes sa snazit svoju ochutnavku vyuzit aj pre doladenie svojho vyrobku, uzasne a velka vdaka!
"Umenie je život - život je umenie! ..Nech nás Zelená víla povznesie z hlbín každodennej ničotnosti"
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pernod Fils circa 1905 - 1910
Díky Dwarfe! Ochutnávka měla hlavně sloužit k mému naštelování na správnou vlnu. Když teď budu vyrábět PF repliku a budu tvrdit, že je sakra podobná tomu původnímu, můžete mi věřit. Ochutnávku preban absintu bych vřele doporučil všem českým výrobcům, hanbou by se pak museli propadnout. Jdu si objednat další vzorek, ať mám do zásoby a na analýzu 
edit: objednal jsem další 50ml vzorek. Pokud se najde jeden zájemce, můžu ho rozdělit na polovinu a 25ml nabízím k prodeji. To množství odpovídá tomu, co je na fotkách a na videu, připravíte z něj sklenici vašeho života! Okamžitě se dostanete na nejvyšší degustátorský level a vaši kamarádi se s vámi budou chlubit a nejen gotičky si na vás budou chtít šáhnout.
Když se sejde víc zájemců, tak mám u Davida rezervovaných i 100ml, ze kterého bych připravil další 4 vzorky po 100€.
edit: objednal jsem další 50ml vzorek. Pokud se najde jeden zájemce, můžu ho rozdělit na polovinu a 25ml nabízím k prodeji. To množství odpovídá tomu, co je na fotkách a na videu, připravíte z něj sklenici vašeho života! Okamžitě se dostanete na nejvyšší degustátorský level a vaši kamarádi se s vámi budou chlubit a nejen gotičky si na vás budou chtít šáhnout.
Když se sejde víc zájemců, tak mám u Davida rezervovaných i 100ml, ze kterého bych připravil další 4 vzorky po 100€.