Jak možná víte, náš rodinný ovocný lihovar se specializuje na 100% přírodní destiláty a likéry. Ty jsme mimo jiné prodávali i v našem zahraničním e-shopu společně s českými absinty. Pak nás ale začali sami zákazníci přemlouvat do toho, abychom zkusili vyrobit i náš vlastní absinthe.
Za žádnou cenu jsem nechtěl porušit tradici výroby pouze přírodních produktů a tak byla okamžitě zavržena výroba studenou cestou (míchání lihu s aromaty a barvivy) a do macerace se mi taky moc nechtělo. Chtěl jsem zkusit původní absinthe!
Začal jsem se tedy pídit po recepturách a postupech (hodně pomohl David Nathan-Meister aka Oxygenee, dle mě největší znalec na absint vůbec) a objednal první várku bylin. K macerování a destilaci první šarže došlo asi v listopadu 2007, do prodeje šla v lednu 2008. Podle mě byl absint sakra dobrý neboť jsem do té doby znal jen CZ produkci.
V květnu si Antoníčka koupil Habu a popsal svoje dojmy na feeverte, kde napsal "It was bitter, pretty much like some other stuff e.g. from L'OR." Dareba
Následující komentáře mě přesvědčily o tom, že to má smysl:
"I really hope you the best, I think you are doing something worthwhile."
"Received mine this afternoon, although still young and fresh it looks good and smells perfect."
"This bottle is light years beyond the first. My kudos to Martin. He's proving to be a quick study and open to suggestion."
Takže Štefanovi patří dík za to, že absinthe zveřejnil na feeverte, zdrbal ho tam a tím dal impuls tomu, abych ho poslal na veřejný test a podle připomínek nejzasvětěnějších připravil druhou šarži! Od té doby jsem absintu propadl a nesmírně se těším na další šarže, které budu pořád zdokonalovat.
Tolik čerstvá historie