Svět skrze hledáček

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Svět skrze hledáček

Příspěvek od Martin »

Nechci nijak hanět analog, ale zkuste zjistit, kolik fotek ve World Press Photo či National Geographic je dnes cvaknuto analogem. A nebo se podívejte, co se stalo s Kodakem.

Analog bych chápal u současné verze Františka Drtikola, pro 99% dnešních fotografů je to zbytečná přítěž. Bohužel.
maaca
Aktivní pijan
Oblíbený absinthe: La Grenouille
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maaca »

Jasně, pro profesionálního fotografa, kterej potřebuje mít fotku do dvou minut od vyfocení v redakci na druhém konci světa je analog prostě blbost.

Pro mě je focení koníček. Živím se IT a po celém dni u monitoru přijít domů a sednout k Photoshopu... Vyvolávání ve fotokomoře má svoje kouzlo které se nedá dost dobře popsat.

A taky jde o výsledek. Na ČB fotce vyvolané klasicky je černá, bílá, všechny možné polotóny šedé a zrno. Hlavně ta černá z tiskárny prostě nevyleze, polotóny někdy a zrno je třeba vyrobit uměle.

A Kodak si svojí filmovou divizi nejspíš nechá, chtějí zrušit spíš tu digitální, kde jim ujel vlak. Třeba Foma prostě nestíhá klasické fotomateriály vyrábět.
Froggg
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Froggg »

Já to vidím stejně, výše vyjmenované vidím spíše jako spotřební fotografii, tam je potřeba to švihat jedno za druhým, ale pokud má člověk nějaký umělecký záměr a pokud se tím neživí... Však rozdíl mezi fotkou vyfocenou digitálně a analogově poznáte, pokud se její původ nesnažil někdo jó zakrýt. A už to je důvod, fotit (i) analogově, protože ta fotka z analogu není horší.
maaca
Aktivní pijan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maaca »

Jo, málem bych zapoměl. Analogová ČB fotka prostě vypadá umělečtěji, i když je to úplná blbost... můj případ :-D
Sudlice
Pokročilý absintista
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sudlice »

Nedávno se mi do rukou dostaly velice kvalitní skeny 90. let starých skleněných negativů - zachycena byla hlavně architektura, dokumentární fotky obcí a měst. Při jejich prohlížení se nemůžu zbavit pocitu, že digitální fotka je děsnej shit a v týhle dokumentární oblasti kvalitativně zaostává, jediné co je na ní výhodnějšího, než na těch stařičkých fotkách, je zachycení barevnosti (důležité hlavně pro omítky). Pak jsem se před pár týdny čirou "náhodou" setkala s projektantem, který i v současnosti fotí architekturu v zásadě na kinofilm. Je to prostě lepší, člověk si může nazvětšovat dost detailů, kdežto u digitálu narazí vždy na pixely. Plus ty klasické fotky jsou mnohem vhodnější k archivaci.
maaca
Aktivní pijan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maaca »

Pokud jde o rozlišení, tak tam se s filmem dá dostat hodně daleko. Třeba Gregory Crewdson fotí VF kamerou - negativ tušim 18x24cm, ten pak skenuje, Photoshopuje a tak. Jeho několikametrový fotky vypadaj hodně dobře i při pozhedu z několika centimetrů.

Mimochodem, listovat knihou Gregoryho Crewdsona se skleničkou absinthe v ruce mi přijde jako skvélá kombinace. Čí fotky si nejraději prohlížíte vy při popíjení zelené víly?
Froggg
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Froggg »

Já si rád prohlížím fotky Gavina Watsona, Ladislava Kamaráda... A pár rad a tipů jsem si vzal k srdci od Scotta Kelbyho, začal jsem si před nějakou dobou hrát s HDR, takže tam inspirace pocházela od něj. Jinak se mi ale líbí díla spousty fotografů, ale často jen jedna tématická edice, někdy jen jedna či několik málo fotek.
JirkaXDU
Pokročilý absintista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaXDU »

A tak se pochlubte !
Moje fotky najdete na Rajčeti, viz. podpis. Fotím špatně, ale za to rád :mrgreen:
J.
htpp://ok2xdu.rajce.idnes.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.facebook.com/jirka.malicek" onclick="window.open(this.href);return false;
Největší nebezpečí pro stát je to, když jeho občané začnou samostatně přemýšlet.
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dworzaaa »

Jirko co je ta Chilliovice a k cemu to je? Pokud je to nejaka papricka macarovana ve vodce, tak to preci uz ani nemuze moc palit? Na druhou stranu to muze bejt treba zajimavy, pokud tam mas treba habanera, ktery maji svoji specifickou chut.. nebo to mas na nejaky lecebny ucely?
Omnia mea mecum porto.
JirkaXDU
Pokročilý absintista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaXDU »

Hoj,
chilliovice jsou pomletý chilli papričky různých odrůd (čím pálivější,tím lepší) louhovaný cca. 1 měsíc v 65-ti procentní slivovici. Použití to má různé. Od mazání bolavých kloubů přes přísadu do mastí až k ochucení jídla. Jedná se ale o velice nebezpečný materiál na úrovni TNT. :mrgreen: Dávkuji laboratorním kapátkem velice opatrně. Jedna kapka na jazyk znamená totální umrtvení jazyka na cca 2 hod. Má to hodně blízko k kapsaicinovému extraktu.
Pouze na zbrojní průkaz ! :mrgreen:
J.
htpp://ok2xdu.rajce.idnes.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.facebook.com/jirka.malicek" onclick="window.open(this.href);return false;
Největší nebezpečí pro stát je to, když jeho občané začnou samostatně přemýšlet.
Odpovědět