Napsat to můžu, třeba sem?
Znovuobjevení absintu, Groove Bar, Praha, 8. 8. 2013
Ve čtvrtek 8. srpna jsem v půl 7 večer dorazil do Groove Baru u Národní třídy. Stylová putyka, nahoře bar, dole salónek, který byl zarezervovaný pro absintovou degustaci. Přivítali mě dva barmani, jeden Čech a druhý Američan, který žije v Praze asi 4 roky. Z hostů tam byl americký pár, po cca půl hodině dorazil ještě druhý americký pár

Povídání se vedlo v angličtině, naštěstí trochu umím a specifickou slovní zásobu jsem si nastudoval, takže pohoda. Na stole byly i talíře s různými sýry, zeleninou, hroznovým vínem a pečivem na vyčištění chuťových kanálků, profi přístup. Každý měl svůj set (sklenička Périgord se lžičkou Classic, skleněný džbánek s ledovou vodou a menší porcelánový džbánek na nalévání vody do sklenice). Upřímně jsem trochu doufal ve fontánku, ale to už bych chtěl asi moc

Vzorky měly objem cca 1.5 - 2 cl (odhadem).
Začalo se povídáním o absintu obecně, první vzorek byl
Kübler 53, švýcarský blanche ansint, chuťově zajímavý, relativně jednoduchý, ne moc hořký. Bohužel v salónku nebylo moc světla (dekadentní přítmí), takže člověk si nemohl pořádně prohlédnout barvu a průběh louche, ale zase to mělo zajímavou atmosféru.
Další byl
Pernod, verte, macerovaný, nedestilovaný, relativný ostrý a hořký, nicméně stále docela dobrý. Barva byla i přes horší osvětlení jasně zelená, sytá.
Následoval
Roquette 1797, ten mě zaujal nejvíc, výrazná vůně a chuť, naprosto odlišná od ostatních vzorků. Barva jemná, světlejší. Chuť bohužel nedokážu moc přesně popsat, ale úplně vystupovala z řady. Taky to je asi nejdražší absint, který jsme tam pili, rozhodně to byl moment, kdy jsem se rozhodl, že nějakou podobnou láhev musím mít
Další byl
Mead Base, dobrý absint, trochu jsem cítil rozdíl mezi ním a třeba St. Antoinem, ale proti Roquette to byl (podle mého názoru) návrat spíš k tradiční chuti.
Hned na to jsme dostali
Butterfly, americký verte, moc dobrý absint, ale musel bych ho vypít trochu víc, abych zjistil o čem konkrétně je

Nicméně ze střední cenové sorty to je asi lahev, kterou si taky brzo koupím.
Poslední absint, který jsme ochutnali, byl
La Grenouille, který docela dobře znám a mám moc rád. Svěží jižanské tóny a sladký nádech mi vyloženě sedí, rozhodně zatím můj nejoblíbenější absint, kterého jsem vypil trochu víc, než jen na koštování.
Na závěr jsme ještě dostali absintové frappé (drcená máta, absint, sodovka, led - prostě mojito s absintem) z lahve
Abisinthe Amer 72 (zraje 9 měsíců). To mě taky docela nadchlo, dokážu si představit tohle popíjet na pláži v docela velkém objemu

Chuťově mi máta k absintu docela sedla, možná to někdy zkusím s nějakým jiným druhem.
Na závěr se strhla zajímavá debata, komu co nejvíc chutnalo atd. Všichni byli ze zážitku nadšení, já bych se klidně obešel i bez toho povídání a přitlačil bych na vzorcích, ale i tak jsem se dozvěděl pár nových zajímavostí a postřehů o absintu.
Rozhodně tuhle degustaci můžu doporučit všem začátečníkům/lehce pokročilým, 690,- je rozhodně přijatelná cena za víc než 2 hodinový zážitek s degustací a spoustou informací.
Pro mě to bylo otevření dalších dveří v mojí absintové kariéře, teď už stoprocentně vím, že ty lahve za to stojí a že jsem si našel zabávu na zbytek života
link na web akce:
http://www.limeandtonic.com/prague/cs/z ... ochutnavka" onclick="window.open(this.href);return false;
Vive la Fée Verte !!