Rafael

Nově příchozí členové, představte se nám, abychom vás mohli zařadit do skupiny Absintisté s přístupem do sekcí Události a Sklep!
Rafael
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Kontaktovat uživatele:

Rafael

Příspěvek od Rafael »

Zdravím všechny Mafiány a dovolte abych se představil a něco napsal.
Pocházím z Valašského království a táhne mi už "skoro" na šedesát. Lépe napsáno při své profesi bych byl v minulém režimu už jednou nohou starobní důchodce.
Jinak se věnuji sadařství, včelařství a domácímu kutilství a výrobě s tím spojené...
*
Můj vztah k Absintu byl odjakživa negativní. Neumím vlastně ani vysvětlit proč. Změna nastala až když se na trh vrátila stará likérka Hills. Velká změna!!!
Nic horšího jsem do té doby nepil a jen cena a taky to, že to byl dárek způsobilo, že jsem láhev statečně dopil. Ale inspirovalo mně to a začal jsem se tehdy o absint trochu zajímat. A tak podle jedné staré likérnické příručky, bohužel české, jsem vyrobil absint svůj. Teplou cestou. Bohužel v Rp., byl k maceraci v barvicí fázi předepsán pelyněk. Pravý a v příšerném množství. Hrozná zkušenost která je mi někdy i po tolika létech připominána.
O absintu jsem už nechtěl ani slyšet a úplně pro mně pro mně přestal existovat. Nezměnil to ani nástup internetu a sběr historických knih. Mé znechucení bylo takové míry, že jsem všechny odkazy o něm nebyl schopen ani přečíst a vyhýbal se jim protože na mně působily jako červený hadr v rukou toreadora na býka v aréně.
I v receptářích jsem kvůli němu stránky z hesly začínající písmeny Abs rychle opouštěl.
*
Vše změnil až "nedávno" Martin a Vy, celá Mafie. Znovu jsem se začal o ABSINTHE zajímat. Tentokrát už, ale vážně a poctivě. I když jen v teoretické rovině.
Praktické, pijácké zkušenosti mám, jen s Martinovým Antoníčkem. Žádný jiný poctivě destilovaný absint jsem si ještě nekoupil. Pořád mám asi v sobě ten starý blok. Takže se ho snažím nějak překonat a učím se ho pít a vychutnávat. A pomalu se mi to daří. Jen si ho zatím ředím méně než by se mělo. No, snad se časem zlepším.
Bohužel v mém okolí pro to moc podpory nemám. Jsou snahy pít ho neředěný nebo ho úplně odmítají. Přičítám to hlavně léty pošramocené pověsti tohoto nápoje. A ta se špatně napravuje. Lidé už bohužel více věří reklamám apod. více než vlastní chuti:-(((
*
Píšu to tady hlavně proto, že chci všem poděkovat za osvětu, spoustu informací a velmi pěkné počtení v pracovní době. Chtěl jsem to udělat daleko dříve, ale nešlo se mi zaregistrovat - možná mé mobilní zařízení možná chyba v registraci....
Až teď se mi to podařilo.
Tímto se taky chci předem omluvit za možné zmršení formatování textu atd...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
keltos
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Re: Rafael

Příspěvek od keltos »

Ahoj Rafaeli, vítej do rodiny!
Froggg
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Froggg »

Vím Tě tu a přeju mnoho kvalitních zážitků při absintu :drink
davar
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Berthe-Doubs M.-Jade-St.Antoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davar »

Nazdar Rafaeli!

Skvele cist ze jsi do absintu sel rovnyma rukama...tj. "udelej si sam". Nebyl ten receptar nahodou z roku 1947 od Ferdinanda Staffla? Receptu je hodne (spatnych), ale je i par velmi dobrych knizek, v anglictine, tam se dozvis jak to udelat poradne, aby byl absint jak ma byt.

Mozna ti bude povzbuzenim, ze jeden muj kamarad, delsi dobu duchodce, taky sadar, vinar, chovatel a vasnivy pestitel ;) ...asi stejna natura co ty ... uz stihl zasazet do zahradky kvalitni odrudy absintovych bylinek a vyrobil prvni prototypy svych absintu (trochu upgradoval svuj papinak).

Takze vitej v klubu ... ;)
Rafael
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rafael »

Děkuji za přivítání.
*
Davare ano, byl to Štaffl, Likérnický receptář vydání z r. 1947 str. 101. Dnes nechápu kde ten člověk k tomu Rp. přišel. A má tam i další perličky. Např. Grain paradise uvádí jako zrna rajských jablíček...
A já si tehdy myslel, že absint musí být hořký a zelený tak jsem sáhl po tom Rp. Kdybych se tomu tehdy věnoval pořádně a porovnal s jinou literaturou byl bych dnes jinde. Např. J. Brož, Receptář chemicko - technický str. 624, ale i Uher &, Průmyslová výroba lihovin.

Ke knihám autorů jako Bedel, Goettler, Duplais, De Brevans, Sorel aj. jsem tehdy samozřejmě přístup neměl, ale i v češtině jak píšu se dalo něco sehnat.
Přílohy
pontica_20140830103901708.jpg
sekyry.
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Vítej mezi přáteli dobrého absintu a alkoholu jako takového.

Staré české receptáře jsou naprosto k ničemu a svým způsobem se podílely na tom, jakou absint měl situaci na trhu.
Naštěstí dnes je situace mnohem lepší a na trhu jsou dobré absinty a spousta dobrého absintu je i mezi domácími paliči.
Rafael
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rafael »

Martine, děkuji za přivitání.

S těmi českými receptáři máš samozřejmě svatou pravdu.
Já jsem jen chtěl napsat, že jsem v české literatuře narazil jen na ty dva zdroje. Že jen ty dva se trochu přibližují originálům a nastíňují jak by se to asi mělo dělat. Jinak se to všude jen hemžilo maceráty, oleji a silicemi.
*
Proto ti moc fandím, že si se do toho pustil a jsem moc rád, že české likérnictví má opět nějakou osobnost která má světu co říct.
Ať se daří.
sekyry.
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

Zdrávas! :mrgreen:

Předchozího nového mafiána jsem zdravil coby novou generaci, ale to se ve tvém případě asi moc nechytne. ;)

Protože se hlasování pro další absintové setkání stahuje opět k Brnu, budeš mít příležitost se potkat s místními kolegy, kteří se jistě podělí o spoustu "zážitků". :twisted:
- Moderní absinthe chutná moderně.
Rafael
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rafael »

Habu, v otázce Absinthu, by se to u mně i chytit mohlo. Vlastně je to velmi trefné:-))))
Zvlášť po tom co jsem tady v podzemí zatím stačil přečíst.. Nestačil jsem se divit.
*
Jinak jsem už fact generace odstupující.
A na to Brno i jiné se moc necítím. Zatím nevím, nenapadá mně nic čím bych mohl přispět tady ve sklepě. Natož na srazu.
*
Ale budu se snažit. Hlavně všechno přečíst, pochopit zdejší pravidla a zvyklosti a snad časem budu něčím přínosný.
A to, jak jsem psal v úvodním příspěvku jsem Vám dlužný....
Zatím se tady jen tak rozhlížím protože nechci psát nějaké duplicitní nebo nevhodné příspěvky a už vůbec ne blbosti od tématu.
*
A děkuji za své "zazelenání". Moc hezká barva, už se tady cítím lépe.
Ta šedivost se mi vůbec nelíbila. Připomíná mi tresti, oleje a umělou chemii.
sekyry.
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dworzaaa »

Vitej!

A na srazu se urcite ukaz! Muzes prispet tim, ze si s nama das sklenicku a jen tak pokecas :)
Omnia mea mecum porto.
Odpovědět