Mel sem tim na mysli obecnej rozdil mezi rumem a cachacou, ktera se preci jenom podoba vic nasladly vodce s prijemnym aroma a ten sud tam neni znat tak moc, jako u rumu (kdyz budeme brat v potaz i verzi cachacy, ktera lezela v sudu). Nicmene musim uznat, ze rum neni moje parketa, a tak sem nikdy asi neuchtnal nic z vyssich trid a kostoval sem jen beznou nabidku tuzemskych baru, ktera se hodi spis do michacek.Tibro píše:Stárnutí změkne agresivní chutí a staví vrstev dřeva tónů k doplnění vyzrálost.
Obsello II - The Rum Based Absinthe
- Dworzaaa
- *** Absinthe guru ***
- Oblíbený absinthe: Sevil
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obsello II - The Rum Based Absinthe
Omnia mea mecum porto.
- Habu
- fuckin' amateur
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Obsello I. na Ebay. Přihodil jsem. 
http://www.ebay.de/itm/231146584834?ssP ... 1431.l2649" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebay.de/itm/231146584834?ssP ... 1431.l2649" onclick="window.open(this.href);return false;
- Moderní absinthe chutná moderně.
- kamamura
- Věrný stoupenec zelené víly
- Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
- Kontaktovat uživatele:
To není tak úplně pravda. Na karibských ostrovech původně kolonizovaných Francouzi se vyrábí z čerstvé šťávy z cukrové třtiny "Rhum Agricole" (známé značky St. James, Clément), klasickému rumu z melasy pak Francouzi říkají "Rhum Industriel".wilkinsl píše:Rum se pálí z melasy a cachaca se vyrábí ze zelené třtiny.Dworzaaa píše:Tak to se spis nez o rum, jedna o cachacu ne?
Jinak, jak správně píše Tibro, záleží daleko víc na postupu výroby než na původní surovině. Když cokoliv destilujete na koloně na vysoké procento alkoholu, je množství příměsí minimální a dostáváte tzv. "neutral spirit", v podstatě vodku, existují totiž i vodky z cukrové třtiny. Naopak pro dosažení charakteristických rumových aromat a chutí se používají speciální postupy, jako určité kmeny kvasnic, případně tzv. "dunder", což je zbytek po minulém kvašení (oblíbená metoda u Jamajských rumů). U zrajících rumů také záleží na tom, do jakých sudů se to dá, jinak bude chutnat rum, který zrál v sudech po sherry, a jinak rum ze sudů po bourbonu. V neposlední řadě záleží i na tom, kolik cukru, karamelu a dalších podvodů tam někteří bezskrupulozní výrobci dodají těsně před lahvováním.
Jinými slovy, líh z cukrové třtiny nemusí mít ani náznak rumové chuti nebo aromatu.
- Habu
- fuckin' amateur
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem včera v NY konečně Obsello II. ochutnal. Bohužel není vůbec o co stát.
Základ je dobrý, řekl bych i nadstandartní rum (nebo destilát z cukrové třtiny, aby něko neprskal;)), ale bylinky a jejich použití opravdu mizerné. K absintu to má daleko. Vzorek jsem nedopil. Kdyby se toho chopil někdo schopný, mohl by z toho být zajímavý kousek.
Trocha zajímavostí. Obsello (i první šarži!) vlastnil Američan, který Obsello nechal vyrábět ve Španělsku. Španělé se mu ale na to po čase vyprdli a tak majitel začal Obsello vyrábět sám v USA. A aby to udělal o něco zajímavější, zkusil rumovou bázi. Což je podle mě dobrý nápad, protože kvalitní bílý rum by mi k absintovým bylinkám sedl, jen řemeslně a pravděpodobně i kvalitou bylinek jde bohužel o paskvil. Škoda.
Trocha zajímavostí. Obsello (i první šarži!) vlastnil Američan, který Obsello nechal vyrábět ve Španělsku. Španělé se mu ale na to po čase vyprdli a tak majitel začal Obsello vyrábět sám v USA. A aby to udělal o něco zajímavější, zkusil rumovou bázi. Což je podle mě dobrý nápad, protože kvalitní bílý rum by mi k absintovým bylinkám sedl, jen řemeslně a pravděpodobně i kvalitou bylinek jde bohužel o paskvil. Škoda.
- Moderní absinthe chutná moderně.