Obsello II - The Rum Based Absinthe

Seznam pravých absintů, nové absinty na trhu, uživatelské hodnocení, vzorky a vše kolem.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Příspěvky: 1531
Registrován: stř 15. dub 2009 0:27:52
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Re: Obsello II - The Rum Based Absinthe

Příspěvek od Dworzaaa »

Tibro píše:Stárnutí změkne agresivní chutí a staví vrstev dřeva tónů k doplnění vyzrálost.
Mel sem tim na mysli obecnej rozdil mezi rumem a cachacou, ktera se preci jenom podoba vic nasladly vodce s prijemnym aroma a ten sud tam neni znat tak moc, jako u rumu (kdyz budeme brat v potaz i verzi cachacy, ktera lezela v sudu). Nicmene musim uznat, ze rum neni moje parketa, a tak sem nikdy asi neuchtnal nic z vyssich trid a kostoval sem jen beznou nabidku tuzemskych baru, ktera se hodi spis do michacek.
Omnia mea mecum porto.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Obsello II - The Rum Based Absinthe

Příspěvek od Habu »

Obsello I. na Ebay. Přihodil jsem. 8-)

http://www.ebay.de/itm/231146584834?ssP ... 1431.l2649" onclick="window.open(this.href);return false;
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
kamamura
Věrný stoupenec zelené víly
Příspěvky: 426
Registrován: sob 03. dub 2010 18:28:17
Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
Kontaktovat uživatele:

Re: Obsello II - The Rum Based Absinthe

Příspěvek od kamamura »

wilkinsl píše:
Dworzaaa píše:Tak to se spis nez o rum, jedna o cachacu ne?
Rum se pálí z melasy a cachaca se vyrábí ze zelené třtiny.
To není tak úplně pravda. Na karibských ostrovech původně kolonizovaných Francouzi se vyrábí z čerstvé šťávy z cukrové třtiny "Rhum Agricole" (známé značky St. James, Clément), klasickému rumu z melasy pak Francouzi říkají "Rhum Industriel".

Jinak, jak správně píše Tibro, záleží daleko víc na postupu výroby než na původní surovině. Když cokoliv destilujete na koloně na vysoké procento alkoholu, je množství příměsí minimální a dostáváte tzv. "neutral spirit", v podstatě vodku, existují totiž i vodky z cukrové třtiny. Naopak pro dosažení charakteristických rumových aromat a chutí se používají speciální postupy, jako určité kmeny kvasnic, případně tzv. "dunder", což je zbytek po minulém kvašení (oblíbená metoda u Jamajských rumů). U zrajících rumů také záleží na tom, do jakých sudů se to dá, jinak bude chutnat rum, který zrál v sudech po sherry, a jinak rum ze sudů po bourbonu. V neposlední řadě záleží i na tom, kolik cukru, karamelu a dalších podvodů tam někteří bezskrupulozní výrobci dodají těsně před lahvováním.

Jinými slovy, líh z cukrové třtiny nemusí mít ani náznak rumové chuti nebo aromatu.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Obsello II - The Rum Based Absinthe

Příspěvek od Habu »

Tak jsem včera v NY konečně Obsello II. ochutnal. Bohužel není vůbec o co stát. :( Základ je dobrý, řekl bych i nadstandartní rum (nebo destilát z cukrové třtiny, aby něko neprskal;)), ale bylinky a jejich použití opravdu mizerné. K absintu to má daleko. Vzorek jsem nedopil. Kdyby se toho chopil někdo schopný, mohl by z toho být zajímavý kousek.

Trocha zajímavostí. Obsello (i první šarži!) vlastnil Američan, který Obsello nechal vyrábět ve Španělsku. Španělé se mu ale na to po čase vyprdli a tak majitel začal Obsello vyrábět sám v USA. A aby to udělal o něco zajímavější, zkusil rumovou bázi. Což je podle mě dobrý nápad, protože kvalitní bílý rum by mi k absintovým bylinkám sedl, jen řemeslně a pravděpodobně i kvalitou bylinek jde bohužel o paskvil. Škoda.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Odpovědět