KarlvonSudeten píše:.....takže zeleňáka nechávám v surovém 90%ním stavu. Ono se to pak stejně ředí vodou, takže v tom nevidím zásadní problém (stejně jako např. u ginu).
Díky, Karl.
Ahoj Karle. Moc nechápu jak jde získat jednoduchou destilací 90%....
Zdravím, no celkem jednoduše. Mám zákvas dejme tomu 15% ethanolu, udělám první destilaci - zakoncentrování a výrazné snížení objemu a pak ten produkt vydestiluju ještě jednou a mám velký podíl vysokoprocentního kvasného lihu. Zrovna na absintha je to ale celkem jedno, protože to pak stejně ředím na 50% do macerační části. Tuhle 50% směs s bylinama zase vydestiluju a chytám podíl cca do 60%, pak přepínám na dojezd. No a takto vydestilovaný absinth má skutečně okolo 90%.
Tuto tabulku samozřejmě znám. No opravdu je to k těm 90%...netvrdím, že na % přesně, ale 85 - 90% to skutečně má. Vzorky jsem odeslal na košt do Žusy s r.o. takže není problém změřit. Však destilace nemá lineární průběh. Po lopatě řečeno, dlouho dlouho mi chčije vysokoprocentní čisťák a pak to jde mnohem rychleji s koncentrací dolů. Na max. 60% končím a takto vydestilovaná frakce je o výše napsané čistotě. Pochopitelně destilováno velmi pomalu a s citem na kvalitním zařízení.