Nakousli jsme to už v jednom vítacím threadu, tady to jen rozvedu.
Christoph Keller je německá lihovarnická legenda. Celý svět ho zná jako výrobce Monkey 47 ginu, ale on se ještě předtím proslavil svými ovocnými a bylinnými destiláty. Jeho kotel má pouze 125 litrů a šarže jsou klidně 20 litrů. Pálí všechno co se mu dostane do ruky. A pálí tepvre krátce, zhruba od roku 2008!
Největší zábrana je v tom, že má licenci pouze pro prodej v Německu. Tedy kromě M47, ale ten patří jiné firmě. K jeho destilátům se dostává zatraceně špatně a pro běžného konzumenta je připravena ještě další nástraha, cena. Brutálně vysoká cena.
Jeho Stählemühle destiláty se plní pouze do 0,35 lahví (M47 a absint je výjimka, ty jsou 0,5l) a jejich cena je kolem 80€. Perská limetka je ale třeba za 95€. Za třetinku. Absint je za 95€. Za půlčák. V nabídce má ale i třetinky za 180€.
Já jsem ale držka prahnoucí vyzkoušet všechno zajímavé. Minulý týden jsem objednal 8 destilátů a 2 láhve absintu a dnes dostal oznámení o expedici. Čekejte tedy report ve kterém lehce nastíním i ty jeho ovocné destiláty.
A teď jen doufat, že toto fórum nikdy neobjeví moje žena a nespočítá si dvě a dvě...
Absinthe Keller et Fils
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Absinthe Keller et Fils
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Absinthe Keller et Fils
Tak to mě asi předběhneš.
Po návratu z dovolené jsem chtěl láhev taky koupit.
Nu jsem zvědav.
Nu jsem zvědav.
- Moderní absinthe chutná moderně.
-
Procrastine
- Zelenáč
- Příspěvky: 7
- Registrován: čtv 04. úno 2016 21:32:44
- Oblíbený absinthe: Pravý (destilovaný) absinthe
- Kontaktovat uživatele:
Re: Absinthe Keller et Fils
Ahoj,
super! Těším se na hodnocení. Já ho měl v plánu na léto, na chalupu. Tak alespoň zjistím, jestli koupit či ne.
Procrastine
super! Těším se na hodnocení. Já ho měl v plánu na léto, na chalupu. Tak alespoň zjistím, jestli koupit či ne.
Procrastine
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Absinthe Keller et Fils
První poznámky z degustace.
Ročník 2013, láhev číslo 65.
Nenaředěná sklenice voní hezky, ale asi tak o poloviční intenzitě, na jakou jsme zvyklí. Anýz, fenykl, yzop.
Po naředění se ukáže dost možná nejslabší louche, jaký jsem kdy u destilovaného absintu viděl. Výsledná barva je jako hodně bledé bílé víno.
Chuť je jemná, typicky Kellerovsky jemná. Potíž je ta, že my na tohle nejsme zvyklí. Je to jemné tak, že přemýšlíte, jesti vůbec pijete alkohol. V chuti je cítit poměrně obyčejný anýz, rozhodně ne žádná španělská anetolová pecka, spíš základ. Hodně slabý pelyněk, docela hezký yzop a trochu pontiky. A to je všechno.
Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak k mým prvním 4 šaržím. Takto nějak by mohla dnes chutnat 3 šarže.
Vážím si Christopha a jeho ovocných destilátů a ginu, ale jestli tohle stojí 95 euro, tak jdu okamžitě zdražit St. Antoine na 1200 Kč.
Beru to jako raritu od dobrého člověka. Podle všech náznaků jde o jednorázovou akci. Skoro bych se vsadil, že po této už nic nevypálí. Druhou láhev dám do archívu pro budoucí generace a z tého nabízím 3 decovkové vzorky. Pokud je mezi vámi někdo, kdo dá za deci 500 Kč, tak mi napište.
Ročník 2013, láhev číslo 65.
Nenaředěná sklenice voní hezky, ale asi tak o poloviční intenzitě, na jakou jsme zvyklí. Anýz, fenykl, yzop.
Po naředění se ukáže dost možná nejslabší louche, jaký jsem kdy u destilovaného absintu viděl. Výsledná barva je jako hodně bledé bílé víno.
Chuť je jemná, typicky Kellerovsky jemná. Potíž je ta, že my na tohle nejsme zvyklí. Je to jemné tak, že přemýšlíte, jesti vůbec pijete alkohol. V chuti je cítit poměrně obyčejný anýz, rozhodně ne žádná španělská anetolová pecka, spíš základ. Hodně slabý pelyněk, docela hezký yzop a trochu pontiky. A to je všechno.
Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak k mým prvním 4 šaržím. Takto nějak by mohla dnes chutnat 3 šarže.
Vážím si Christopha a jeho ovocných destilátů a ginu, ale jestli tohle stojí 95 euro, tak jdu okamžitě zdražit St. Antoine na 1200 Kč.
Beru to jako raritu od dobrého člověka. Podle všech náznaků jde o jednorázovou akci. Skoro bych se vsadil, že po této už nic nevypálí. Druhou láhev dám do archívu pro budoucí generace a z tého nabízím 3 decovkové vzorky. Pokud je mezi vámi někdo, kdo dá za deci 500 Kč, tak mi napište.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Absinthe Keller et Fils
Jestli to fact není určeno pro masochisty jako já. Pro pití v neředěném nebo jen mírně zředěném stavu?
Spíš "bylinný destilát než klasický Absinthe"?
Spíš "bylinný destilát než klasický Absinthe"?
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Absinthe Keller et Fils
To jsem předpokládal. Jen je docela překvapením, že i ten louche je mizerný. :-/ To by mě zajímalo, jaký byl použit recept.
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Absinthe Keller et Fils
Louche pří poměru cca 1:2 http://cl.ly/393S3j3r3k31" onclick="window.open(this.href);return false;
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Absinthe Keller et Fils
Jak jsem si prošel výrobky Christoph Keller Stählemühle nevím co si myslet. U ovocných destilátů někdy "sťapané" úplně nesourodé druhy dohromady, až jsem se zježil, např. rybízy, a na straně druhé jednodruhové bylinné destiláty...Habu píše:To jsem předpokládal. Jen je docela překvapením, že i ten louche je mizerný. :-/ To by mě zajímalo, jaký byl použit recept.
*
V každém případě má Christoph s eterickými oleji, (silicemi), zkušenosti a umí s nimi pracovat - umí se jich zbavit. Většinou jsou zákaly, (louche), jimi způsobené při destilacích siličnatých surovin senzoricky nepřijatelné.
A prakticky je mnohem jednodušší je do destilátů dostat než se jich zbavit a přitom zachovat jejích chuť a vůni.
Tak si myslím, že stejně jako u těch bylinných destilátů to udělal i u toho absintu, ale že jinak použil nebo inspiroval se klasickými Rp.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Dwarf
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 699
- Registrován: úte 14. dub 2009 19:26:22
- Oblíbený absinthe: L'Ancienne, Mead Base
- Bydliště: Bratislava - SLOVENSKÁ REPUBLIKA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Absinthe Keller et Fils
tak to vyzerá fakt hrozneMartin píše:Louche pří poměru cca 1:2 http://cl.ly/393S3j3r3k31" onclick="window.open(this.href);return false;
"Umenie je život - život je umenie! ..Nech nás Zelená víla povznesie z hlbín každodennej ničotnosti"