Geist Žufánek

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Odpovědět
Uživatelský avatar
VSemi
Věrný stoupenec zelené víly
Příspěvky: 454
Registrován: stř 21. pro 2016 19:19:09
Oblíbený absinthe: Žufánek
Bydliště: Kunovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od VSemi »

Vyhlížím ve kterém baru na Zlínsku se to objeví.. ať to je aspoň kde testnout před koupí láhve...
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od Rafael »

Tlačí nás touha. Touha poznat jakoukoliv zajímavou surovinu v její destilované formě. Protože destilace je nejlepší forma filtrace a způsob, jak zachytit a uchovat citlivé přírodní aromata. Snažíme se o to již 17 rok. A letos to ještě rozšíříme. Pořádně!

Ano, je to tak, ale destilace "zabije" i spoustu dobrých látek, vitamínů, minerálů, apod., které netěkají a zůstanou v kotli.
*
Na druhou stranu destilačními postupy se většinou dosáhne lepšího aromatu, využití všech vonných a aromatických látek a odstraní se chuťově moc nevyhovující složky některých surovin.
Ve většině případů je tento postup již našimi předky doporučován a preferován. A myslím si, že od té doby se v tom směru nic nového neobjevilo, jen to bylo zapomenuto nebo díky racionalizaci záměrně opomíjeno.
*
Jenže legislativně je tento postup dnes dost náročný a drahý a tak ho "asi" skoro žádný oficiální výrobce z ekonomických důvodů nepoužívá.

Proto moc fandím Martinovi &, že se do takové výroby pustili a že se snaží oživit slávu starých českých likérníků. Nejen u nás, ale i ve světě.
*
Jinak se mi moc líbí ty láhve, hlavně jejich etikety. Nějak ve mně evokují ty staré lékárny, lékárníky, drogisty a vůbec ty staré časy kdy byla ta výroba a sortiment daleko bohatší, rozmanitější a daleko méně regulovaná než dnes..

Tak přeji mnoho úspěchů a hlavně dost dalších nápadů všem Žufánkům.
*
Akorát se se mi nelíbí ten germanizmus - Geist, ale to je už jen můj problém...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Uživatelský avatar
Tuvy
* Zkušený piják *
Příspěvky: 757
Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od Tuvy »

Martine, btw., už jsi je zkoušel do něčeho zamíchat? Úplně se těším na Citron. Zkusím s ginem, vodkou a Triple sec/Cointreau, možná trochu sody a určitě chci zkusit s Laphroaig - takový "čistý" sour.

Barmanů je tu poněkoliko, tak by třebas mohli něco doporučit, zvlášť s kmínkou si neumím moc představit co udělat.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Uživatelský avatar
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Příspěvky: 1531
Registrován: stř 15. dub 2009 0:27:52
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od Dworzaaa »

...presne jak pise Tuvy - tesim se hlavne na michani do drinku a kombinaci s jidlem :heart
Omnia mea mecum porto.
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od Martin »

Ad geist: je to legislativní označení, musí to tam být a to nejen kvůli našim exportům do Německa. Ale české označení průtahový destilát je samozřejmě na prvním místě ;)

Tyto průtahy jsou víc než cokoliv jiného ideální právě pro párováním s jídlem. Navíc se skvěle míchají, taková máta s tonikem je až neskutečně dobrá. Kmínka je můj osobní favorit co se týče samostatného pití, je geniální.

Celá ta geist řada je ale hlavně dělaná pro radost. Radost z destilace a snaze ukázat jak voní a chutná neobvyklá surovina. Nejsou to produkty kterých budeme co do množství pálit jako slivovice. Právě naopak. Už teď vím, že jednoho budoucího druhu nebude ani 100 litrů. A i těchto aktuálních je jen 300 litrů od každého. Tohle množství se nepálí na zaplavení všech barů a restaurací, to jsou čiré radosti pro ty, kdo chtějí. A asi chtějí. Po prvním dni prodeje je půlka pryč...
Uživatelský avatar
Tornado
* Zkušený piják *
Příspěvky: 765
Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od Tornado »

Martin píše:Po prvním dni prodeje je půlka pryč...
Panika, rychle objednat, objednáno, uh... To jsou stresy takhle po rány :lol:
Uživatelský avatar
Tuvy
* Zkušený piják *
Příspěvky: 757
Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od Tuvy »

Všechny tři jsou už asi preventivně zařazeny v "Nedostupné produkty" :-)
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od Rafael »

Myslím si totéž co Martin, i když tu kolekci jeho průtahových destilátů jsem ještě neochutnal a dost možná, že ani se mi to ani nepodaří.
*
Nicméně zkušenosti s takovými destiláty mám. Z dávnější doby od jednoho domácího výrobce, tak vím co lze od čeho tak přibližně čekat.
Takže, tuším a vůbec se tomu nedivím, že mnoha lidem může připadat kmín jako velmi podivná surovina v likérnictví a destiláterství.
(Spíš evokuje voňavé pečivo, masovou pečeni apod.)

Ale není tomu tak, je to klasická, léty prověřená a kdysi jedna z nejrozšiřenějších lihovin. Vyráběna nejrůznějšími postupy a v různých cenových relacích.
Tím samozřejmě vůbec nic nemám proti mátě, citronům, taky to bylo dobré, ale ten kmín...
Samozřejmě, že vše je hlavně ovlivněno kvalitou surovin a ty tehdy byly kvality nevalné a mnohdy i špatně dostupné. Ale i tak vše hodně pitelné bylo....
Jen ten kmínový průtah nejvíc.
Proto to píšu, abych aspoň trochu podpořil jeho pěstovatelé a zpracovatelé a taky tu neprávem zapomenutou Kmínku.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Uživatelský avatar
drahousek
* Zkušený piják *
Příspěvky: 508
Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od drahousek »

Tohle je prostě strašný. V lednu objednávka, v březnu objednávka. A teď další tři lahvinky který prostě člověk musí mít. Problém je, že když už se na náladě objeví nějaká dobrota, přihodim lahvinku Antoníčka, ginu - člověk má aspoň pocit, že ušetří za poštovný :) a ve finále je to zase ranec... to prostě každý tři měsíce nejde :) ..pomóóc :)

Ale líbí se mi, že to Martina baví, a dělá dobroty pro mlsný jazýčky :)
Krev je učinný energetický zdroj (Frank Herbert)
----------------- www.darujkrev.cz --------------------
Uživatelský avatar
Tornado
* Zkušený piják *
Příspěvky: 765
Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Geist Žufánek

Příspěvek od Tornado »

Rafael píše:Takže, tuším a vůbec se tomu nedivím, že mnoha lidem může připadat kmín jako velmi podivná surovina v likérnictví a destiláterství
Několikrát jsem již jakousi domácí kmínku měl (macerát samozřejmě). Za mě super, jen se to nesmí přehnat s cukrem. Řekl bych, že kmín je i docela dominantní složka Kontušovky. Na destilovanou verzi se skutečně těším, už delší dobu jsem přemýšlel, jakpak by něco takového asi mohlo chutnat. S tímto projektem mi Martin udělal radost.

Nemáte nějaký tip na skutečně dobrý český kmín do kuchyně? Nákup ne kila, ale pokud by to byla top kvalita, tak bych něco do zásoby vzal.

Jinak když se koukám, co teď kvete kolem, mám trochu podezření na další produkt. Že by vedle St. Antoine byl i St. Ge.....? No, nechám se překvapit.
Odpovědět