Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Nevím jestli je zpráva o rakovinotvornosti Tuzemáku novinářská kachna nebo jen nafouknutá bublina. To se ukáže časem.
Ale mě napadla jistá analogie se zákazem absintu. Taky ve své době velmi rozšířeným alkoholickým nápojem.
(Můžeme si o Tuzemáku myslet cokoliv, ale faktem je, že se jedná o jednu z nejoblibenějších a nejprodávanějších lihovin na trhu. Podobně jako svého času v některých zemích absint.)
Tak bych rád věděl co to má znamenat, ale snad ne to, co si myslím...
*
Jed od léku odlišuje pouze podávané množství.
Paracelsus
Přílišná oddanost ideálům končí, když v rámci boje proti alkoholismu zastřelíš dítě se sáčkem rumových pralinek.
Karel Kryl
Být Tuzemák jedinou lihovinou, stal bych se doživotním zapřísáhlým abstinentem!
Rafael
Ale mě napadla jistá analogie se zákazem absintu. Taky ve své době velmi rozšířeným alkoholickým nápojem.
(Můžeme si o Tuzemáku myslet cokoliv, ale faktem je, že se jedná o jednu z nejoblibenějších a nejprodávanějších lihovin na trhu. Podobně jako svého času v některých zemích absint.)
Tak bych rád věděl co to má znamenat, ale snad ne to, co si myslím...
*
Jed od léku odlišuje pouze podávané množství.
Paracelsus
Přílišná oddanost ideálům končí, když v rámci boje proti alkoholismu zastřelíš dítě se sáčkem rumových pralinek.
Karel Kryl
Být Tuzemák jedinou lihovinou, stal bych se doživotním zapřísáhlým abstinentem!
Rafael
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- drahousek
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 508
- Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
- Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
- Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Ale oni se nebaví o rakovinotvornosti Tuzemáku! Který zdroj to uvádí?
Jo, a takhle fungujou média, fake news a podobně..., tichá pošta a po 40 lidech z toho vypadne něco úplně jinýho
Oni přece zpochybňují jednu ingredienci. Respektive nějaký barvivo či esenci - že to někdo dává do lihu mně vstávají chlupy na hlavě
Navíc, zatím neřešili jak velké množství je nebezpečné.
Je nakonec možný, že při nepřekročení "denní doporučené dávky"
to nemá na funkci vůbec vliv 
Nevidím v tom tragédii, třeba to povede k vylepšení Tuzemácké receptury
Například nejenom likérka drak tam přidávala i různý další dobroty, jako "vodu" do ostřikovačů a podobně 
Oni přece zpochybňují jednu ingredienci. Respektive nějaký barvivo či esenci - že to někdo dává do lihu mně vstávají chlupy na hlavě
Je nakonec možný, že při nepřekročení "denní doporučené dávky"
Nevidím v tom tragédii, třeba to povede k vylepšení Tuzemácké receptury
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Nechtěl bych rozvádět jak dlouho se v německy mluvících zemích vyrábějí umělé rumy. A jaké úsilí to stálo a jak dlouho to trvalo než se dostaly do nynější podoby. Sto let?
(Sebastian Stroh byl v Monarchii vyráběn asi už od roku 1832...)
*
A najednou po 185 létech nějaký evropský institut, EU akademici zjistí, že základní složka tohoto za studena míchaného nápoje je údajně karcinogenní...
Po jejích tažením proti etylkarbamátům, ale hlavně jejím českým přisluhovačům kteří byli "papežštější než papež" už dnes ani pes neštěkne. Tak doufám, že i tak jejích extempore s tím mravečnanem taky tak dopadne.
Že zvítězí zdravý rozum!
*
P.S. už jen čekám kdy nějací novodobí "vědci" zjistí a laické veřejnosti zveřejní vznik a nebezpečnost karcinogenních látek při přípravě karamelu, "pálení cukru" - nejrozšířenějšího to potravinářského barviva...
(Sebastian Stroh byl v Monarchii vyráběn asi už od roku 1832...)
*
A najednou po 185 létech nějaký evropský institut, EU akademici zjistí, že základní složka tohoto za studena míchaného nápoje je údajně karcinogenní...
Po jejích tažením proti etylkarbamátům, ale hlavně jejím českým přisluhovačům kteří byli "papežštější než papež" už dnes ani pes neštěkne. Tak doufám, že i tak jejích extempore s tím mravečnanem taky tak dopadne.
Že zvítězí zdravý rozum!
*
P.S. už jen čekám kdy nějací novodobí "vědci" zjistí a laické veřejnosti zveřejní vznik a nebezpečnost karcinogenních látek při přípravě karamelu, "pálení cukru" - nejrozšířenějšího to potravinářského barviva...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
-
zzaraza
- Pokročilý absintista
- Příspěvky: 226
- Registrován: pon 26. led 2015 17:44:45
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Stejne zadne vysledky na Google Scholar, at all.
BTW heslo "television AND cancer" poskytlo cca 12 tis. vysledku, any doubts?
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Stejně jako zzaraza, nenašel jsem (i na německy psaných zdrojích) aniprt. Smrdí to jen další novinářskou kachnou na základě "jedna pani povidala". Navíc jde o téma, které se v českých pseudomédiích chytá - EU nám něco zakazuje, to zase bude uřvánků v diskuzích a penízky z reklamních bannerů potečou proudem.
- Moderní absinthe chutná moderně.
- drahousek
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 508
- Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
- Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
- Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Pokud to tedy eventuelně je pravda, no ono co dneska není karcinogenní
není to jen o tom množství? Jako že při požití litru koncentrovaný látky/24hod. tak umřu. Ale když je v litru rumu třeba nula nula prdlačky promile, tak to nevadí?
Na druhou stranu, to se fakt nedá ta ingredience nahradit něčím "méně umělým" ? Ani nevím, jestli to je umělý... fakt tomu nerozumim, jen to vnímám podobně jako aféru "pomazánkové máslo" či přímo Rum vs. Tuzemák ....
a vážně je ta samá ingredience ve Strohu? Nevim proč, asi těmi sto-dvěste lety jak říká Rafael, ale Stroh mně teda chutná mnohem víc než tuzemák
No a pokud v tom jsou i něměcký/rakouský rumy, tak je to asi cajk ne
Na druhou stranu, to se fakt nedá ta ingredience nahradit něčím "méně umělým" ? Ani nevím, jestli to je umělý... fakt tomu nerozumim, jen to vnímám podobně jako aféru "pomazánkové máslo" či přímo Rum vs. Tuzemák ....
a vážně je ta samá ingredience ve Strohu? Nevim proč, asi těmi sto-dvěste lety jak říká Rafael, ale Stroh mně teda chutná mnohem víc než tuzemák
No a pokud v tom jsou i něměcký/rakouský rumy, tak je to asi cajk ne
-
zzaraza
- Pokročilý absintista
- Příspěvky: 226
- Registrován: pon 26. led 2015 17:44:45
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
a to nemluvim o MSDS** diskutovane latky
- Přílohy
-
PrintMSDSAction.pdf- (249.02 KiB) Staženo 290 x
-
zzaraza
- Pokročilý absintista
- Příspěvky: 226
- Registrován: pon 26. led 2015 17:44:45
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Ethanol jako takovy v pozivanych mnozstvich je mnohem nebezpecnejsi...sorry za offtopic 
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 585
- Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Valašské království
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Jo, je to tak. A kdo nevěří nechť si stáhne bezpečnostní list kvasného "potravinářského" lihu a dozajista bude zděšen o jaké sfinstvo se jedná.zzaraza píše:Ethanol jako takovy v pozivanych mnozstvich je mnohem nebezpecnejsi...sorry za offtopic
A to jsem ještě nezmínil velmi nebezpečný a zákeřný dihydrogen monoxid mající na svědomí bezpočet lidských životů, materiálních škod apod.
A přitom v poslední době jeho obsah ve svých produktech většina výrobců Tuzemáků, ale i jiných komerčních lihovin neustále zvyšuje!
*
Více se o této nebezpečné a zákeřné látce můžete dočíst třeba tady:
https://technet.idnes.cz/nebezpecny-dih ... ternet_pka" onclick="window.open(this.href);return false;
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- drahousek
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 508
- Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
- Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
- Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ethylester kyseliny mravenčí vs. thujon.
Nějaký info k nastalé rumové afeře 
https://www.stream.cz/adost/10019459-pr ... o-jsou-lzi" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady test rumů:
https://www.stream.cz/adost/10019830-ve ... aku-a-rumu" onclick="window.open(this.href);return false;
No vidíte, nebude tak zle. Tuzemák do cukroví nám nezakážou. Jen předělají technologické procesy aby tam tý látky bylo co nejmíň. No a nám z too vyplívá, že opět bude v rumu nejvíc škodlivou látkou ten zpropadenej etanol

https://www.stream.cz/adost/10019459-pr ... o-jsou-lzi" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady test rumů:
https://www.stream.cz/adost/10019830-ve ... aku-a-rumu" onclick="window.open(this.href);return false;
No vidíte, nebude tak zle. Tuzemák do cukroví nám nezakážou. Jen předělají technologické procesy aby tam tý látky bylo co nejmíň. No a nám z too vyplívá, že opět bude v rumu nejvíc škodlivou látkou ten zpropadenej etanol