Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Odpovědět
Milan
Aktivní pijan
Příspěvky: 73
Registrován: ned 25. lis 2018 15:20:09
Oblíbený absinthe: La Grenouille
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od Milan »

Včera jsem poprvé otevřel & ochutnal Martinovu hruškovici z dubového sudu :yes
Přílohy
Hruškovica.jpg
Naposledy upravil(a) Milan dne úte 14. kvě 2019 14:09:19, celkem upraveno 1 x.
Milan
Aktivní pijan
Příspěvky: 73
Registrován: ned 25. lis 2018 15:20:09
Oblíbený absinthe: La Grenouille
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od Milan »

Ještě v tomto vláknu věnovaném ovocným destilátům zmíním novinku, která mi přišla tento týden, a to slivovici a malinovici Martenz.
Naposledy upravil(a) Milan dne úte 14. kvě 2019 14:09:52, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Repry
Mistr archivář
Příspěvky: 299
Registrován: čtv 14. kvě 2009 7:43:11
Oblíbený absinthe: Mead Base
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od Repry »

To má být nějaká reklama? :roll:
MANOWAR - Kings of Metal ; http://www.manowar.com/
Milan
Aktivní pijan
Příspěvky: 73
Registrován: ned 25. lis 2018 15:20:09
Oblíbený absinthe: La Grenouille
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od Milan »

.
Naposledy upravil(a) Milan dne úte 14. kvě 2019 14:10:11, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
goxx
Pokročilý absintista
Příspěvky: 161
Registrován: ned 25. črc 2010 20:22:56
Oblíbený absinthe: ten pravý :-)
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od goxx »

Milan píše:Ještě v tomto vláknu věnovaném ovocným destilátům zmíním novinku, která mi přišla tento týden, a to slivovici a malinovici Martenz v provedení GOLD VIP (se zlatým uzávěrem). Na malinovici jsem obzvlášť zvědavý, neboť vznikla klasickou cestou, tj. kvašením ovoce a jeho destilací, přičemž na jednu láhev padlo 7kg zcela dozrálých, ručně sbíraných malin z oblasti Slezska. Poprvé v životě budu pít & degustovat něco podobného. U slivovice se prý jedná o unikátní kombinaci starých odrůd švestek a špendlíku, přičemž špendlík by měl dodat slivovici lepší aroma.



no, mám malinovici doma, nezaujala. moc aroma tedy nemá
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od Rafael »

No, já nevím, ale jak jsem kdysi psal ve vlákně o Matě Hari...

Přijde mi malin na pravý destilát škoda. Až tak, že to považuji za jejich degradaci. Ale bez toho, že bych chtěl tu snahu a nápad výrobců nějak snižovat, jistým způsobem to oceňuji, ale v druhém směru v tom vidím něco jako snobismus.
Ale zas..., jako netradiční pravý destilát, jako dárek, proč ne.
Ale já osobně bych daleko víc z nich ocenil macerační likér, ratafii nebo fortifikované víno.
(Vzpomínám si, kolik práce bylo, a to jsem měl pomocníky při sběrech, vyrobit 220l malinového vína...).
Nějak si z praktického hlediska myslím, že v případě pravého destilátu výsledek neodpovídá vložené námaze. Možná, možná, ale zkušenost s tím nemám, že kdyby se použila nějaká podtlaková, "vakuová" destilace byl by výsledek lepší...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Uživatelský avatar
drahousek
* Zkušený piják *
Příspěvky: 508
Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od drahousek »

Já jsem s Martenzkou malinovicí teda spokojen. Vůně krásná. Obzvlášť zajimavý je koštování spolu s Martinovým malinovým Geistem. Oboje výborný. Martenzka jemnější. Nevím jestli Geist třeba po dvou třech letech zjemní...uvidíme.
Jinak souhlas s Rafaelem, malin je tak trošku škoda, ale beru to spíš jako raritku, pil jsem to poprvé v životě, a mám to spíš jako takovou lahůdku na ochutnání pro návštěvy, než každotýdenní popíjení :) Jako rozšíření portfólia (nejen) domácího baru doporučuju :)
Kléma
Zelenáč
Příspěvky: 2
Registrován: úte 18. pro 2018 10:10:57
Oblíbený absinthe: Žufánek
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od Kléma »

S Malinovicí Martenz zkušenost nemám (přijde mi jen trošku na hovno, že to je "pravá moravská", která se pálí v jižních čechách na zakázku nějakýmu PR týpkovi)...což ovšem neznamená, že může být skvělá.

Jinak kvasnou malinovici zbožňuji. Raději mám jen Kdoulovici :inlove
Co se aromatu týká pak jasně vede Martinův Reine Claude a Bezinkový destilát :-).
Milan
Aktivní pijan
Příspěvky: 73
Registrován: ned 25. lis 2018 15:20:09
Oblíbený absinthe: La Grenouille
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od Milan »

Tak včera večer byla malinovice Martenz GOLD VIP otevřena a za mě teda výborný počin. Určitě to nebude pití na každý druhý den, spíš na sváteční a výjimečné události. Jen nevím, jak je to u malinovice s jejím stářím, tj. jestli časem získává stejně jako slivovice, nebo naopak ztrácí jako hruška či meruňka. Nemá někdo z vás zkušenost?
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice

Příspěvek od Rafael »

Většina netradičních destilátů je pro zrání nevhodná a časem degradují. Mimo pár obecně známých výjimek.
Ale při vhodných skladovacích podmínkách v dobře uzavřených láhvích to snad i v těch případech tak destruktivní nebude. Ale těžko lze čekat nějaké časem zvyšování kvality. Na to v těch případech stačí pár měsíců a to dělají výrobci.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Odpovědět