Rum
-
Mnemonic
- Zelený pionýr
- Oblíbený absinthe: Žufánek
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rum
Občas se tam vyskytnu pracovně, ale to není ideální příležitost pro ochutnávky
Zatím jsem podrobně nezkoumal, kde a za kolik se dají ty lahve sehnat, ale byl tam rozdíl řádově 3 stovky, takže možná vezmu obě a uvidíme. Předpokládám, že když tam podle Tebe nebo zásadní rozdíl, tak budou dobré obě 
- Froggg
- * Zkušený piják *
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý je to obojí, na tu cenu to někoho může až překvapit, pokud už párkrát šlápl u dražších lahví vedle
Já jsem tak nějak zakotvil u Zafry, ale tohle mě stálo míň a přitom jsem si uměl představit, že tomu dám někdy před Zafrou přednost. Ale nepovažuju se za znalce rumů a určitě nedokážu popsat, v které fázi polknutí co ucítíš a na co u toho budeš myslet 
- kamamura
- Věrný stoupenec zelené víly
- Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
- Kontaktovat uživatele:
Rumy Real McCoy 12y existují ve třech verzích:
1) Regulerních 12y edice lahvovaná na 40 procentech s černou etiketou. Je to excelentní, ale velmi suchý rum, zemitý, kořenitý a pikantní, se silným vlivem sudů po bourbonu.
2) 12y edice lahvovaná na 46 procentech rovněž černá etiketa - viděl jsem jí jen o stovku dražší než 1), a podle mě si vyplatí připlatit. 46 verze má robustnější aroma i chuť, navíc člověk může udělat to, co se dělá se silnějším chlastem - dát do něj pár kapek vody, čímž se některá aromatika uvolní a výskedkem je silnější zážitek.
3) Limitovaná edice 12y lahvovaná na 46 procentech s bílou etiketou - ta se zásadně liší od předchozích verzí v tom, že "finish" zrání proběhl v sudech po madeiře, čímž rum získává sladší (nicméně nikoliv sladký jakoby byl slazen cukrem), zakulacený charakter, a celkově působí mnohem, mnohem harmoničtěji. Pro mě osobně tenhle detail katapultuje tento rum z kategorie výborných rumů mezi to nejlepší, co jsem kdy ochutnal.
Výběr je samozřejmě na vás, ale osobně doporučuji alespoň ochutnat 3), tak povedených rumů na českém trhu mnoho není.
1) Regulerních 12y edice lahvovaná na 40 procentech s černou etiketou. Je to excelentní, ale velmi suchý rum, zemitý, kořenitý a pikantní, se silným vlivem sudů po bourbonu.
2) 12y edice lahvovaná na 46 procentech rovněž černá etiketa - viděl jsem jí jen o stovku dražší než 1), a podle mě si vyplatí připlatit. 46 verze má robustnější aroma i chuť, navíc člověk může udělat to, co se dělá se silnějším chlastem - dát do něj pár kapek vody, čímž se některá aromatika uvolní a výskedkem je silnější zážitek.
3) Limitovaná edice 12y lahvovaná na 46 procentech s bílou etiketou - ta se zásadně liší od předchozích verzí v tom, že "finish" zrání proběhl v sudech po madeiře, čímž rum získává sladší (nicméně nikoliv sladký jakoby byl slazen cukrem), zakulacený charakter, a celkově působí mnohem, mnohem harmoničtěji. Pro mě osobně tenhle detail katapultuje tento rum z kategorie výborných rumů mezi to nejlepší, co jsem kdy ochutnal.
Výběr je samozřejmě na vás, ale osobně doporučuji alespoň ochutnat 3), tak povedených rumů na českém trhu mnoho není.
- Froggg
- * Zkušený piják *
- Kontaktovat uživatele:
kamamura: Tu trojku mám. Ale když jsem ho kupoval, četl jsem, že v sudech po madeiře byl stařen jen částečně. Tvůj popis chuti ale sedí, určitě se nejedná o sladký rum, spíš jen není tak suchý.
- kamamura
- Věrný stoupenec zelené víly
- Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
- Kontaktovat uživatele:
Proto taky píšu "finish", je to dnes běžná praxe nejen u rumů, ale i u whisky. V tomhle případě je to AFAIK 10 let v sudech po bourbonu, a zbývající dva v sudech po madeiře.Froggg píše:kamamura: Tu trojku mám. Ale když jsem ho kupoval, četl jsem, že v sudech po madeiře byl stařen jen částečně. Tvůj popis chuti ale sedí, určitě se nejedná o sladký rum, spíš jen není tak suchý.
- Habu
- fuckin' amateur
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Naprostý souhlas! Tohle byla opravdu kurevská dobrota.Tornado píše:Pro mě zatím asi nejlepší rum byl od Compagnie Des Indes: Single Cask Jamaica Hampden 24 yo 59,8%. Aroma, chuť, dozvuk, vše jedním slovem masakrBohužel i cena
![]()
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Habu
- fuckin' amateur
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Oh shit, to mě mrzí, úplně jsem na to zapomněl.Tornado píše:Chystá se někdo příští sobotu na RumFest?
- Moderní absinthe chutná moderně.