Rum

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Odpovědět
Mnemonic
Zelený pionýr
Oblíbený absinthe: Žufánek
Kontaktovat uživatele:

Re: Rum

Příspěvek od Mnemonic »

Občas se tam vyskytnu pracovně, ale to není ideální příležitost pro ochutnávky :-) Zatím jsem podrobně nezkoumal, kde a za kolik se dají ty lahve sehnat, ale byl tam rozdíl řádově 3 stovky, takže možná vezmu obě a uvidíme. Předpokládám, že když tam podle Tebe nebo zásadní rozdíl, tak budou dobré obě :-)
Froggg
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Froggg »

Dobrý je to obojí, na tu cenu to někoho může až překvapit, pokud už párkrát šlápl u dražších lahví vedle :) Já jsem tak nějak zakotvil u Zafry, ale tohle mě stálo míň a přitom jsem si uměl představit, že tomu dám někdy před Zafrou přednost. Ale nepovažuju se za znalce rumů a určitě nedokážu popsat, v které fázi polknutí co ucítíš a na co u toho budeš myslet :)
kamamura
Věrný stoupenec zelené víly
Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kamamura »

Rumy Real McCoy 12y existují ve třech verzích:

1) Regulerních 12y edice lahvovaná na 40 procentech s černou etiketou. Je to excelentní, ale velmi suchý rum, zemitý, kořenitý a pikantní, se silným vlivem sudů po bourbonu.

2) 12y edice lahvovaná na 46 procentech rovněž černá etiketa - viděl jsem jí jen o stovku dražší než 1), a podle mě si vyplatí připlatit. 46 verze má robustnější aroma i chuť, navíc člověk může udělat to, co se dělá se silnějším chlastem - dát do něj pár kapek vody, čímž se některá aromatika uvolní a výskedkem je silnější zážitek.

3) Limitovaná edice 12y lahvovaná na 46 procentech s bílou etiketou - ta se zásadně liší od předchozích verzí v tom, že "finish" zrání proběhl v sudech po madeiře, čímž rum získává sladší (nicméně nikoliv sladký jakoby byl slazen cukrem), zakulacený charakter, a celkově působí mnohem, mnohem harmoničtěji. Pro mě osobně tenhle detail katapultuje tento rum z kategorie výborných rumů mezi to nejlepší, co jsem kdy ochutnal.

Výběr je samozřejmě na vás, ale osobně doporučuji alespoň ochutnat 3), tak povedených rumů na českém trhu mnoho není.
Tornado
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tornado »

Pro mě zatím asi nejlepší rum byl od Compagnie Des Indes: Single Cask Jamaica Hampden 24 yo 59,8%. Aroma, chuť, dozvuk, vše jedním slovem masakr :heart Bohužel i cena :cry :broken
Froggg
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Froggg »

kamamura: Tu trojku mám. Ale když jsem ho kupoval, četl jsem, že v sudech po madeiře byl stařen jen částečně. Tvůj popis chuti ale sedí, určitě se nejedná o sladký rum, spíš jen není tak suchý.
kamamura
Věrný stoupenec zelené víly
Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kamamura »

Froggg píše:kamamura: Tu trojku mám. Ale když jsem ho kupoval, četl jsem, že v sudech po madeiře byl stařen jen částečně. Tvůj popis chuti ale sedí, určitě se nejedná o sladký rum, spíš jen není tak suchý.
Proto taky píšu "finish", je to dnes běžná praxe nejen u rumů, ale i u whisky. V tomhle případě je to AFAIK 10 let v sudech po bourbonu, a zbývající dva v sudech po madeiře.
Froggg
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Froggg »

kamamura: Nj, to je o tom, že neumím číst... Nějak si nepamatuju, že bych zaevidoval při prvním čtení Tvého příspěvku slovo finish :)
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

Tornado píše:Pro mě zatím asi nejlepší rum byl od Compagnie Des Indes: Single Cask Jamaica Hampden 24 yo 59,8%. Aroma, chuť, dozvuk, vše jedním slovem masakr :heart Bohužel i cena :cry :broken
Naprostý souhlas! Tohle byla opravdu kurevská dobrota.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Tornado
* Zkušený piják *
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tornado »

Chystá se někdo příští sobotu na RumFest?
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

Tornado píše:Chystá se někdo příští sobotu na RumFest?
Oh shit, to mě mrzí, úplně jsem na to zapomněl. :( Příští sobotu jsem bohužel mimo Prahu. Dorazil bych leda tak na zavíračku a to už by nemělo cenu.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Odpovědět