
Recenzent
Habu
Datum
2024-03-09
Absinthe
La Brune
Verze
Rouge
Typ
destilát
Šarže
0
Barva
10 /10
Komentář
Tmavá mahagonově hnědá. Jeden z nejtmavších absintů ze sudu. Na druhou stranu nelze barvě nic vytknout... zvláště, když člověk neví, jestli jde o blanche nebo verte.
Louche
9 /10
Komentář
Postup louche je přinejmenším zajímavý. Mléčné vlny se sice tvoří pěkně odspodu, ale zároveň se mlží neurčitě celý rezervoár. Navíc, první fáze přidávání vody, kde se objeví silná olejová vrstva na povrchu, barva samotného absintu ještě více ztmavne! Tmavě hnědé mléko se ale na konci mění do hutného cihlového mléka. Něco podobného jsem ještě neviděl! Hutnost je ale dostatečná a to celkové louche vystoupení je vlastně docela zábavné, takže 9/10.
Poznámka k barvě
Tmavě cihlově rezavé hutné mléko.
Aroma
16 /20
Komentář
Nezakalenému absintu dominují dvě vůně: Sudová dřevitost, která ale není extra dominantní a jakási jehličnatá svěžest. Po přidání vody se ale do tohoto komba přidá delikátní a velice příjemný pelyněk. Plus příjemná nedominantní sladkost zabalená do zemité dřevitosti. Na druhou stranu půjde asi o první absint s menší intenzitou od Stefana Rossoniho. Finálně jde o voňavý absint, ale intenzita trochu chybí.
Hutnost
10 /10
Komentář
Sto procent!
Chuť
14 /20
Komentář
První atak je naprosto rezolutní dřevo! V tom dobrém slova smyslu. Vše ostatní patrné z vůně je prakticky nepřítomno, resp. sotva detekovatelné. Zároveň je to celé všechno poměrně rychle pryč. Dojezd je sice stále dřevitě příjemný, ale krátký a nenabízí žádnou novou kapitolu... resp. až úplně v samém závěru je patrná ona sladkost z aromatu. Druhý doušek, opět dřevo, tentokrát ale už i trochu svěžesti a velice opatrný pelyněk. Dojezd je opět krátký, byť svěžejší, včetně té malé sladkosti na konci. Třetí doušek jen kopíruje předchozí dva, byť se ke slovu konečně trochu dostávají i bylinkovější tóny, byť zemitá dřevitost stále drží s přehledem prim. Celkově těžké hodnocení. Velice těžká a dřevitě zemitá chuť, na jemnost nezbylo moc místa.
Celkový dojem
7 /10
Komentář
Jsou trochu zmaten. Stefano Rossoni navrhl recept speciálně pro staření v sudu, jenže, pokud vím, půjde o nějakou moderní formuli, neboť některé historické absinty se sice v dřevěných studech stařily, resp. skladovaly, ale jejich recept nebyl primárně na sud upravován. Jde určitě o zajímavý experiment, ale nějak extra nadšený z něj vlastně nejsem.
Celkové skóre na základě hodnocení: 77.9 %