Recenzent
Habu
Datum
2025-11-04
Absinthe
L’Ancienne Blanche
Verze
Blanche
Typ
destilát
Šarže
L.1
Barva
10 /10
Komentář
Blanche průzračný jako vzduch.
Louche
10 /10
Komentář
Ukázkový nástup louche efektu ode dna. A na to dopadání mlhových bomb se moc hezky kouká. Dokonce i olejová vrstva se drží poctivě dlouho. Hutnost taktéž naprosto v pořádku. Jde v podstatě o etalon louche efektu. Přesně takhle by to mělo vypadat.
Aroma
13 /20
Komentář
Aromatu dominuje jedna charakteristika: Mladost. Základ vínovice je sice opět luxusní, ale ta mladická vůně nového destilátu z vínovice by mohla někomu vadit. Nehledě na to, že to naprosto válcuje všechny ostatní aromatické atributy. Vážně! Kromě dobré ale mladé vínovice tam prakticky není nic jiného cítit. Přestože jde o vůni převážně příjemnou, tak objektivně toto nelze hodnotit nějak extra pozitivně.
Hutnost
10 /10
Komentář
Hutnost naprosto v pořádku.
Chuť
13 /20
Komentář
Hm... začátkem trochu připomíná sterilitu absintu L'Antique, nicméně rychle se konečně o slovo přihlašuje kombo anýz a fenykl. Resp. v tomto pořadí: Vínovice, anýz, fenykl. Anýzové aroma je tak silné, že to hraničí s těžkou anýzovkou. Dojezd je ale překvapivě docela dlouhý a veze se (nepřekvapivě) kompletně na vínovicové vlně, což není (i přes tu mladost) zrovna špatné. Pelyněk se snažím detekovat marně. Na druhou stranu jde ale vlastně o docela příjemné pití, byť to připomíná spíše levnější anýzovku založenou na luxusní vínovici. Tento absint nutně potřebuje čas! Alespoň 2 roky nechat uležet. Tohle šlo ven moc rychle.
Celkový dojem
6 /10
Komentář
Opět nelehké hodnocení. Finální verdikt jsem ale už shrnul v sekci Chuť. Levná anýzovka na drahé vínovici. A jako celek L'Ancienne Blanche rozhodně potřebuje víc času. Škoda, že láhví bylo tak málo a že byly tak drahé. Za několik let by mohlo jít o velice zajímavé pití. Teď jde zatím o nevyzrálou divoženku, jejíž potenciál se ještě nerozvinul.
Celkové skóre na základě hodnocení: 71.2 %
Recenzent
PSY3
Datum
2025-11-13
Absinthe
L´Ancienne blanche
Verze
Blanche
Typ
destilát
Šarže
1. / 2025
Barva
10 /10
Komentář
Čistý jak pramenitý voda, naprosto transparentní bez vad.
Louche
10 /10
Komentář
Louche je naprosto ukázkový, tady se mlha zvedne jen co se oleje začnou mísit a je tedy hustá, že ani světlo jí neprosvítí. Všechna čest, takhle pěkný a silný zákal se vidí málokdy.
Poznámka k barvě
0
Aroma
11 /20
Komentář
Už po otevření vzorku a přivonění k nenaředěnému absintu se mi zjevila v hlavě jasná vzpomínka na období, kdy jsem dělal svůj absint na matolině. Při ředění se vinná vůně rozvinula ještě více a nos už nedetekuje nic jiného, jen tu dobře známou vůni grappy, což mě, jako fanouškovi matolinových základů nevadí, ale... je tu velké ale s tím, že dost možná čerstvostí nebo zvolením silné odrůdy se nedostaví i po finálním naředění žádná jiná vůně. Prostě dominantní je zde destilát z hroznů, nikoliv směs mi povědomých bylin, které zde hledám marně.
Hutnost
10 /10
Komentář
Hutný rozhodně je, tady to z toho jazyku jen tak nesleze.
Chuť
14 /20
Komentář
Ach jo, .... nejspíš se hodně rozepíšu v závěru při celkovém hodnocení, ale pojďme tedy k chuti.... na první dobrou je tam pořád ta grappa ..... pak se rozjede dost lahodný fenykl a při aftertaste po polknutí je tam anýzek jak z obrázku. Musel jsem si ještě trochu doředit abych odvrátil ostrost a znovu se přesvědčil co mi jazyk ve spojení s mozkem hodlá říct.... a je to přesně jak jsem psal, třetí doušek stejný scénář, grappa, fenykl, anýz... na pelyněk tu nezbylo místo, pokud v receptu je, o čemž nepochybuji, byl umlčen a tak v chuti po něm není zmínka ať ho tam hledám sebevíc.
Celkový dojem
6 /10
Komentář
Co o tomto absintu říct? No asi to, že to L´Ancienne blanche u mě nedotáhl daleko. Vlastně ani nevím co tím chtěl autor říci, jestli byla tato chuť záměrem jeho díla, tak i u mě, jakože člověka co tyhle sprosťárny miluje, bohužel nepochodí. Vlastně jsem po dlouhé době rád, že jsem si koupil "jen" vzorek a ne celou láhev. Těšil jsem se, že to bude parádní pecka, třeba i časem bude, ale nejspíš se tomu ten čas měl dát dřív, než se pustil do světa.
Celkové skóre na základě hodnocení: 70.0 %