Recenzent
Navlan
Datum
2026-01-10
Absinthe
Rosinski Absinthe
Verze
Verte
Typ
destilát
Šarže
2025
Barva
4 /10
Komentář
Moc nevím co si o tom myslet, osobně mi připadá jemně hnědý po sudu a s lehkým zeleným nádechem
Louche
10 /10
Komentář
Kalí se to, ano a opravdu hezky, zakalení je tak mléčně husté že dokonce ulpívá viditelně na skle
Aroma
6 /20
Komentář
Přímo z lahve cítím anýz, a nic moc dalšího. když ho nechám se trochu rozdýchat tak vysoupí něco co připomíná ledové moře a sůl. Pod touhle dost výraznou slupkou mi přijde aroma poněkud prázdné. Nalití do sklenice aromatu moc nepomůže, přijde mi že chytám trochu pelyňku ale rozhodně bych netipnul pelyněk pravý. Po naředění se prázdnota ve vůni moc nemění jen se přidává kouřovost a trocha jódu. A po napití a vydechnutí nosem je cítit jen anýz ale jinak prázdno.
Hutnost
10 /10
Komentář
Tady není co vytknout. Je krásně příejmně hutný
Chuť
9 /20
Komentář
S mojí chuťovou preferencí je tohle krok vedle. Na začátku cítím hodně anýzu, nic moc dalšího. Chuť mě stále připadá poněkud nevýrazná až na anýz z ní toho moc nevystupuje skoro jako bych se napil slané vody. Na dojezdu potom vystupuje rašelina a kouř, a na patře něco co mi skoro připomíná zvěřinu. Kouř se postupně vytrácí a cítím lehkou irskou bažinu. Někomu to asi chutnat bude ale mě tohle opravdu dost nesedí.
Celkový dojem
4 /10
Komentář
Tohle mi opravdu nesedlo, ale má své nepopiratelné přednosti které někdo možná i ocení. Já osobně tohle dopíjím s nevelkým nadšením ale při ještě dodatečném naředění je anýz pořád stále výrazný ale chuť bažiny se trochu ztratí.
Celkové skóre na základě hodnocení: 45.9 %
Recenzent
Habu
Datum
2026-01-15
Absinthe
Rosinski Absinthe
Verze
Verte
Typ
destilát
Šarže
2025
Barva
3 /10
Komentář
Velice světlá až mdlá slabě zelená barva. Vypadá to jako pokažený blanche.
Louche
8 /10
Komentář
Nástup je skutečně ukázkový! Tvorba ode dna přesně jak se patří. Následující postup už sice tak tabulkový není, ale ta hutnost je přímo monstrózní a to už před první polovinou přidávání vody.
Aroma
12 /20
Komentář
Nezakalený absint napovídá, že v základu se nachází velice kvalitní alkohol - whisky. Jen ta whisky není ani v tom nezakaleném absintu zrovna výrazně cítit. A po přidání vody už vůbec. O rozpačité slovo se hlásí absintové byliny, kterým dominují zpocené tělní tekutiny. Není to sice klasická nemytá vagína, jakou známe u jiných francouzských absintů, ale ty asociace tak jsou. Na druhou stranu, abych Rosinskimu moc nekřivdil, na poli těchto "potících" se absintů jde o ten nejméně intenzitní exemplář. V pozadí se přeci jen krčí něco bylinkově příjemného, jen to sice na nějaké vyšší skóre rozhodně není.
Hutnost
10 /10
Komentář
Jogurt.
Chuť
10 /20
Komentář
Chuť začíná zpoceně. Pak se okamžitě hlásí ke slovu dominantní anýz se silně hašlerkovými tóny, které se drží až do samotného dalekého dojezdu. A tím to tak nějak hasne. Po whisky ani vidu ani slechu. Přestože si tento absint měl pobýt 6 měsíců v sudu, tak v chuti se to neprojevuje prakticky vůbec. Snažím se zachytit něco jak ze základu, tak ze sudu, ale marně. Zpocený anýz a, pravda, celkem příjemná jemnost, díky které je tento absint nakonec pitelný, resp. na vylití to není. Alespoň pro mě.
Celkový dojem
5 /10
Komentář
Dovolím si tvrdit, že tento absint na whisky bázi se moc nepovedl. Předchozí kreace (absint pojmenovaný zkrátka Absinthe Whisky-Base) z německého absintového setkání byla o poznání povedenější. Tahle příšera Rosinski zůstává jen příšerou. Jako sběratelský artikl OK, ale na pití bych si to rozhodně nekoupil.
Celkové skóre na základě hodnocení: 56.5 %