Obilný vs. vinný základ
- kamamura
- Věrný stoupenec zelené víly
- Příspěvky: 426
- Registrován: sob 03. dub 2010 18:28:17
- Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
- Kontaktovat uživatele:
Obilný vs. vinný základ
Omlouvám se, jestli už bylo toto téma probíráno (nic jsem nenašel), ale mohl by někdo vysvětlit pro a proti obou variant?
Při čtení zahraničních fór jsem nabyl dojmu, že to není jednoznačné (lepší x horší), nicméně vinný základ zřejmě prodražuje výrobu.
Při čtení zahraničních fór jsem nabyl dojmu, že to není jednoznačné (lepší x horší), nicméně vinný základ zřejmě prodražuje výrobu.
- Jenda
- Věrný stoupenec zelené víly
- Příspěvky: 456
- Registrován: stř 13. kvě 2009 19:22:21
- Oblíbený absinthe: St.Antoine
- Bydliště: Praha 3 Žižkov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obilný vs. vinný základ
Základ z vína má jednu nespornou výhodu, stářím je kvalitnější, dostává koňakový nádech, což se z obilného lihu stát nemůže...
V nebi nejsou žádní zajímaví lidé!
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obilný vs. vinný základ
Jak pravil Jenda. 
Je to věc vkusu. Obilný líh je spíše neutrální, takže si člověk může naplno vychutnat chuťovou paletu bylinek. Vínovice se mezi bylinky může "plést" více než je zdrávo a někomu to může vadit. Na druhou stranu pokud je absinthe na vínové bázi řádně uzrálý (viz preban), pak se vínovice mezi bylinky vetře tím správným způsobem, kdy se ti na chuťových pohárcích děje skutečná chuťová show!
Je to věc vkusu. Obilný líh je spíše neutrální, takže si člověk může naplno vychutnat chuťovou paletu bylinek. Vínovice se mezi bylinky může "plést" více než je zdrávo a někomu to může vadit. Na druhou stranu pokud je absinthe na vínové bázi řádně uzrálý (viz preban), pak se vínovice mezi bylinky vetře tím správným způsobem, kdy se ti na chuťových pohárcích děje skutečná chuťová show!
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Tuvy
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 757
- Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
- Oblíbený absinthe: Pernod Fils
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obilný vs. vinný základ
Mno, popravdě. Asi je to divné, ale jeden z nejlepších absinthů, co jsem kdy pil, měl základ z (přepálené) medoviny. Ano, šlo o Martinův Mead-based prototype.
Edit: Co s takovým základem udělá čas ale nevím a myslím, že to ani nikdy vědět nebudu, protože nemám nervy nechat to někde jen tak ležet, vědět o tom a nevypít to.
Edit: Co s takovým základem udělá čas ale nevím a myslím, že to ani nikdy vědět nebudu, protože nemám nervy nechat to někde jen tak ležet, vědět o tom a nevypít to.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obilný vs. vinný základ
Obilný líh má velkou výhodu v tom, že je neutrální a nepřidává do absintu žádnou chuť ani vůni. Vinný základ dodává absintu hebký koňakový tón, který časem fantasticky zraje. Dodnes se třeba neví, z jaké odrůdy révy vinné pálil Pernod svůj základ, který je znalci považovaný za nejlepší ever!
Tuvyho zmíněný medovec je kapitola sama o sobě. Je to nejaromatičtější a nejcharakterističtější základ ze všech zmíněných, který v kombinaci s lehčím typem absintového receptu dominuje nad všema bylinkama. Je taky zatraceně drahý a tak další absinthe na jeho základu vypálím možná za dva roky.
Tuvyho zmíněný medovec je kapitola sama o sobě. Je to nejaromatičtější a nejcharakterističtější základ ze všech zmíněných, který v kombinaci s lehčím typem absintového receptu dominuje nad všema bylinkama. Je taky zatraceně drahý a tak další absinthe na jeho základu vypálím možná za dva roky.
- kamamura
- Věrný stoupenec zelené víly
- Příspěvky: 426
- Registrován: sob 03. dub 2010 18:28:17
- Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obilný vs. vinný základ
Dá se to za peníze nějak obstarat, alespoň vzorek? Přiznávám, že medový absinthe vzbudil mou zvědavost.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obilný vs. vinný základ
Hehe, zrovna teď ho piju
Jeho zrání probíhá suprově (vypálil jsem ho 14. 12. 2009) a tak ho do těch pár flašek stočím pravděpodobně dřív, než před koncem roku. Možná už jako šestiměsíční. Uvidím.
-
Dark Knight
Re: Obilný vs. vinný základ
Zamlouvám si vzorkovou láhev, decovka stačíMartin píše:Hehe, zrovna teď ho pijuJeho zrání probíhá suprově (vypálil jsem ho 14. 12. 2009) a tak ho do těch pár flašek stočím pravděpodobně dřív, než před koncem roku. Možná už jako šestiměsíční. Uvidím.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obilný vs. vinný základ
Decovky asi ani nebudou, vše půjde do sedmiček. Chci aby to byla taková raritka.
-
Dark Knight
Re: Obilný vs. vinný základ
DobreMartin píše:Decovky asi ani nebudou, vše půjde do sedmiček. Chci aby to byla taková raritka.