Absinthové normy

Vše, co by mohlo zajímat abstinenty či absintové labužníky
Odpovědět
Dark Knight

Absinthové normy

Příspěvek od Dark Knight »

Nevim, kam to dát, tak jedu nové téma. Pokoušel jsem se na základě mnoha kontaktů pozjišťovat, jak se to má s abinthem, jestli je nějaká šance na jeho třídění, jako podstoupil třeba Rum a Tuzemák.

Odpověď ze státní potravinářské inspekce:

Bohatá tradice Absintu/Absinthu/Absinthe spočívající zjednodušeně řečeno ve vyšší lihovitosti (také až kolem 72%) a speciální kombinací bylin s převahou pelyňku se bohužel neodrazila v harmonizované sféře právních předpisů Společenství. Znamená to, že označování lihovin se řídí pouze nařízením č. 110/2008/ES o definici, popisu, obchodní úpravě, označování a ochraně zeměpisných označení lihovin, v platném znění. Toto nařízení je platné pro všechny členské státy. Jsou zde definovány kategorie lihovin, u kterých je vymezeno, za jakých podmínek lze použít např. označení rum, vodka apod. Pro označení lihoviny výrazem Absint/Absinth/Absinthe žádné požadavky dány nejsou. Jinými slovy pod označením Absint/Absinth/Absinthe můžete legálně vyrábět a prodávat například bleděmodrý likér s chutí hořkých mandlí. Náš úřad však jako orgán dozoru vzhledem k evropské tradici tohoto alkoholického nápoje sestaveného většinou na bázi pelyňku z rodu Artemisia ještě speciálně sleduje u výrobků s označením Absint/Absinth/Absinthe maximální množství látky alfa, beta bujon, která se v pelyňku přirozeně vyskytuje. Předmětným nařízením pro alfa, beta bujon pak je nařízení č. 1334/2008/ES ze dne 16. prosince 2008 o látkách určených k aromatizaci a některých složkách potravin.

Ptáte se, existuje-li nějaká šance na zavedení určitých norem, které by museli výrobci Absinthu splňovat pro to, aby se jejich nápoje mohly honosit označením Absint/Absinth/Absinthe. Pokud je našemu úřadu známo z jednání evropského řídícího výboru Komise pro lihoviny, tak členské státy EU zavedení jakýchkoliv norem pro Absint/Absinth/Absinthe v této chvíli nepřipravují.

škoda ::(
dEffect
Pokročilý absintista
Oblíbený absinthe: Angelique verte suisse
Kontaktovat uživatele:

Re: Absinthové normy

Příspěvek od dEffect »

Dark Knight píše:
alfa, beta bujon
maju z toho masox a iny bujon :D

**** In absinthe is beauty like the truth in wine ****
Absinther
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: st.Antoine V, La Grenouille
Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Absinther »

Dark Knight : no škoda to je :( --Kolik nesrovnalostí by se rázem vyřešilo,kdyby se ty ústní vody musely jmenovat jinak-žeano............Odpadlo by věčné vysvětlování a už by se řešilo jen ochutnávání :)
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?
Dark Knight

Njn, tak zkusil jsem to, dal jsem si na tom záležet, nevyšlo to, oficiálně to tedy zatím asi nepůjde, pokud se nezatlačí jinde, což se dá ještě vyzkoušet.
Absinther
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: st.Antoine V, La Grenouille
Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Absinther »

Dark Knight píše:Njn, tak zkusil jsem to, dal jsem si na tom záležet, nevyšlo to, oficiálně to tedy zatím asi nepůjde, pokud se nezatlačí jinde, což se dá ještě vyzkoušet.
Každopádně za svou snahu si zasloužíš minimálně pochvalu ;) ....víšjak to říkal Nicholson v kukaččím hnízdě:,,Aspoň jsem to zkusil." 8-)
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?
Tuvy
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tuvy »

... je nás tu několik více či méně hotových právníků... ... stačilo se zeptat.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Dark Knight

Tuvy píše:... je nás tu několik více či méně hotových právníků... ... stačilo se zeptat.
aha...no, co na to říct
Wajt
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wajt »

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/bu ... ?id=698140

Třeba se opravdu dočkáme....a ústní voda se nebude prodávat pod názvem absinthe
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

Díky za link. Hned jsem zaútočil v diskuzi! :twisted:
- Moderní absinthe chutná moderně.
Blackhawk
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Jade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Blackhawk »

Ze ja blbec otevrel tu diskuzi, hned jsem se vytocil....me to tak prijde ze na vsech diskuzich jsou sami odbornici, kteri nevahaji se s tebou hadat, i kdyz o tom vi uplne hovno.
Odpovědět