Stránka 2 z 9

Re: Skladování

Napsal: úte 07. bře 2017 18:27:24
od Dan
Otázka trochu bokem, ale snad zase ne moc... jak to je s odvětráváním slivovice? V pálenici, kam vozím švestky, mě vždycky upozorňují, že je třeba to ještě nechat odvětrat, nejlépe pod kusem fáče. Můj diletantský dotaz tedy zní - je to vůbec třeba, případně na jak dlouho? díky

Re: Skladování

Napsal: úte 07. bře 2017 18:43:35
od Martin
Jo, je to záhodno nechat vyvětrat. Pokud máš např. skleněný 50l demižon, tak dej na hrdlo gázu a nech to pár dnů vyvětrat. Ale bacha, aby v té místnosti nebyly saponáty, uskladněná zelenina či něco podobného. Je to docela hygroskopické a dokáže to natáhnout cizí pachy.

Re: Skladování

Napsal: úte 07. bře 2017 19:03:53
od Dan
Takže stačí řádově dny? Od někoho jsem taky slyšel, že to nechává od jara třeba až do července...

Re: Skladování

Napsal: úte 07. bře 2017 19:08:23
od VSemi
To dělá kvůli manželce aby jí mohl tvrdit že se mu půlka demižónu odpařila ne? To je totiž blbost tak dlouho...

Re: Skladování

Napsal: úte 07. bře 2017 19:46:17
od Martin
Stačí dny. Pokud to někdo větrá půl roku, tak je blbec.

Re: Skladování

Napsal: čtv 09. bře 2017 9:47:01
od Tuvy
A co dělat s již několikaletou flaškou, která má takovýten ostrý nevydýchaný ocas? Lze otevřít a nechat v klidu několik dní vysmrdět? Nebo to bude jen horší?

Re: Skladování

Napsal: stř 15. bře 2017 14:06:38
od HNS
Dneska mi na bar dorazily vinolok zátky, objednal sem je na absinty a jiné destiláty s korkovými uzávěry ( manipulace s korkem není za barem dlouhodobě ideální, korek schne, odlamuje se a hrozí riziko nečistot v alkoholu, špatně se zandavá zpět ) Doporučuju, jsou levné a velmi praktické. Jistě je velmi dobře znáte neb je má Martin na žábě :) Pokud jste nešikovní jako já, dělají se i ve verzi high top, žabka má low top. Jsou různé průměry hrdel, tedy i zátek, tak pozor. Nicméně mám ozkoušeno, že třeba na Jade absinty lze použít v klidu jak 17,5 tak 18,5.

Plm...takže dobrý večer... :chuckle

Re: Skladování

Napsal: ned 09. dub 2017 19:54:16
od Korpiklani
zzaraza píše:Pečetní vosk je krásně rozpustný v lihu, na rozdíl od parafinu;)
A co treba vceli vosk? Mam rad preci jen prirodni produkty :F

Re: Skladování

Napsal: pon 10. dub 2017 0:59:32
od Rafael
Včelí vosk je sice pěkný, voňavý a přírodní materiál, navíc v lihu nerozpustný, ale v teple měkne a v zimě křehne a láme se. Do něj bych v případě dlouhodobého archivního skladování rozhodně nešel.
(Možná, možná, ale vůbec jsem si tím nejsem jist, by možná fungovalo "vyvaření" korkových špuntů v něm a za horka s nimi láhve zazátkovat. Ale je to jen domněnka, nejsem žádný archivář, jen včelář, a nikdy jsem to nezkoušel...)
Pokud bych ale něco takového dělal, raději bych šel do nějakých silikonových uzávěrů pojištěných nahoře ještě nějakou smršťovací páskou).
Otázkou ale je, co by lihové páry, ty vznikají i při nízkých teplotách, udělaly s tím silikonem třeba po padesáti létech... Nějaká kontaminace by "třeba" po té době mohla nastat.. Já bych to neřešil, ale v dnešní době "zelených ekoaktivistů....
(Každá kapalina má snahu se vypařovat i při nízkých teplotách. Třeba voda - vyprané prádlo na šňůře uschne i při nízkých teplotách, nebo i za mrazu...)
Tuvy píše:A co dělat s již několikaletou flaškou, která má takovýten ostrý nevydýchaný ocas? Lze otevřít a nechat v klidu několik dní vysmrdět? Nebo to bude jen horší?
To je trochu podobné. Vypařují se všechny kapaliny. Některé víc, některé míň, záleží to na jejích bodu varu. Vznikají sice různé azeotropické směsi které to trochu popírají, ale obecně platí, že dřív se vyvětrají z destilátů pouhým samovolným vyvětráním ty nízkovroucí.
V první řadě rozpuštěné plyny, proto se to "odvětrávaní" hlavně dělá, a pak zbytek nízkovroucích složek po špatně vedené destilaci.
"Ocasů", pokud jsem ten výraz správně pochopil - kyselost, svíravost, hořkost, se tímto způsobem rozhodně zbavit nejde. Z destilátu se napřed odpaří to zdravé jádro a to způsobí zkoncentrování těch nežádoucích výševroucích složek a mimo ztráty lihovitosti způsobí to, že se ještě zkoncentrují....

Re: Skladování

Napsal: čtv 13. dub 2017 8:47:23
od Korpiklani
Rafael píše:Včelí vosk je sice pěkný, voňavý a přírodní materiál, navíc v lihu nerozpustný, ale v teple měkne a v zimě křehne a láme se. Do něj bych v případě dlouhodobého archivního skladování rozhodně nešel.
Na druhou stranu mas v archivu stale klima, pak je jen otazkou ta teplota a vlhkost. Spis jde o to jak se meni vlastnosti vceliho voslu v zavislosti na dobe, zda vydrzi beze zmeny tréma 20 let nebo i vic?