Stránka 4 z 9
Re: Skladování
Napsal: ned 09. zář 2018 16:00:54
od Tornado
Myslím, že se to tady už někde probíralo. Slivovice časem spíš získává, hruškovice a meruňka zase ztrácí. Žijeme ve světě, kde vše neustále podléhá nějaké změně. Otázka pak je, zda naše smysly tuto změnu postřehnou a pokud ano, jak ji vyhodnotí.
Re: Skladování
Napsal: pon 08. dub 2019 10:48:55
od Mnemonic
Asi jsem to tu neprošťoural dost důkladně, ale když už je tu toto téma... Dostal jsem od drahé polovičky k výročí karafu na chlast (je vidět, že za tu dobu už ví co a jak

) teď řeším do do ní nalít a samozřejmě přemýšlím, jak by tam vypadal absint (doma mám samozřejmě různý pálenky, rumy, whisky...) Když jsem tu karafu myl, tak v tom vypadala dobře i voda, takže nějaká pálenka by určitě šla. Nicméně na rozdíl od dřívější produkce dává Martin teď absint do tmavých flašek (na druhou stranu když se doma laskám s L'Ancienne nebo pískovanou lahví MB tak ty lahve se mi líbí určitě víc) a taky se tu řešilo, že pokud je obsah menší, tak je vhodné to přelít do menší nádoby. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je totální blbost ten absint do karafy dávat (pravda, nedokážu si tu zelenou náplň zatím představit). Ty tmavé flašky se předpokládám používají, aby obsah neměnil barvu a může mi někdo prozradit, co se s tím alkoholem děje, když je ho v lahvi málo? Samozřejmě se držím doporučení, ale zajímalo by mě z jakého důvodu ten obsah degraduje. Díky za odpověď na mé blbé dotazy

Re: Skladování
Napsal: pon 08. dub 2019 16:44:22
od HNS
Určitě ti k tomu jiní napíšou více, nicméně rozhodující je, kdy ho hodláš vypít

V krátkém časovém úseku tam můžeš lít cokoliv, v delším se pak vždy něco vytrácí, ale to jest i u otevřených lahví. Takže určitě něco na popíjení a ne archivaci.
Re: Skladování
Napsal: úte 09. dub 2019 7:55:41
od Mnemonic
Díky za odpověď, zase kvůli tomu, že to ve flašce vypadá pěkně, neudělám ze sebe alkoholika

Jsem zvědav, jestli se ozve ještě někdo, aby mi osvětlil co přesně se v té, řekněme poloprázdné lahvi s tím alkoholem děje. Případně jesti je moje domněnka o tom slunečním světle změně klasických lahví za tmavé správná (konkrétně u Martonových produktů). Případně jestli je nějaký alkohol vhodnější než jiný... Karafa je parádní a nerad bych ji nechal zahálet

Re: Skladování
Napsal: úte 09. dub 2019 8:07:24
od keltos
Mnemonic píše:Díky za odpověď, zase kvůli tomu, že to ve flašce vypadá pěkně, neudělám ze sebe alkoholika

Jsem zvědav, jestli se ozve ještě někdo, aby mi osvětlil co přesně se v té, řekněme poloprázdné lahvi s tím alkoholem děje. Případně jesti je moje domněnka o tom slunečním světle změně klasických lahví za tmavé správná (konkrétně u Martonových produktů). Případně jestli je nějaký alkohol vhodnější než jiný... Karafa je parádní a nerad bych ji nechal zahálet

Víc vzduchu, víc kyslíku, větší oxidace.
Re: Skladování
Napsal: úte 09. dub 2019 9:56:18
od Mnemonic
OK, to je docela prostá a dalo by se říci, že i celkem logická odpověď

Díky
Re: Skladování
Napsal: ned 08. zář 2019 21:59:43
od Wagi
Prelejvani mame vyresene. Jen me tak napadlo, mame nejake minimalni vhodne mnozstvi k archivaci napriklad? Zaznivalo tu v debatach, ze i za dobreho skladovani se kvalitou lisej vzorky - respektive ty z vetsich objemu jsou lepsi......
Re: Skladování
Napsal: ned 17. lis 2019 12:08:20
od Wagi
Ciste teoreticky, kdyz bych si chtel za experimentovat....
Vezmu par litru XY absintu a kdyz si sezenu par drevenejch soudku cca 5-10l v podstate si muzu velmi zajimave hrat se starenim?
Spis by me zajimalo, nejakej tip na to po cem by soudek mohl byt, nebo cistej?
Pripadne to mnozstvi je dostatecne?
Re: Skladování
Napsal: ned 17. lis 2019 18:42:02
od Tornado
Wagi píše:Ciste teoreticky, kdyz bych si chtel za experimentovat....
Vezmu par litru XY absintu a kdyz si sezenu par drevenejch soudku cca 5-10l v podstate si muzu velmi zajimave hrat se starenim?
Spis by me zajimalo, nejakej tip na to po cem by soudek mohl byt, nebo cistej?
Pripadne to mnozstvi je dostatecne?
Čistě teoreticky: když bude soudek nový, tak z absintu budeš mít za pár měsíců dřevovici
5-10 l je strašně málo na poměru plochy dřeva a obsahu.
Na takové množství bych asi použil už vyčerpaný sud (po druhém nebo i třetím plnění), když nemá šanci moc dřevem ovlivnit chuť.
Re: Skladování
Napsal: ned 17. lis 2019 18:58:40
od Wagi
Tak snazim se chytit inspiraci, jestli ma cenu strkat to do soudku po necem - grapa, vinovice..... Bych si nic brutalnejsiho nebral..., nebo v podstate staci to nehrotit a hodit to treba jenom do skla...... Si neumim predstavit, kam to s tim soudkem bude pracovat, takze bych mohl bejt i smutnej

))
Sem si spis vymyslel neco cim se na chvilku zabavit.....
Jinak, cokoliv vetsiho je pro me ekonomicky nezajimave, chci to jenom testnout a tech par litru max clovek, kdyztak pri neuspechu snaze ozeli
