Alandia Suisse Verte

Recenze pravých destilovaných absintů, bylinných macerátů snažících se býti absintem a bohužel i chemických sloučenin nemajících se jménem absint nic společného.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Recenze
Recenze
Příspěvky: 382
Registrován: pon 26. říj 2009 22:40:53
Oblíbený absinthe: Preban

Alandia Suisse Verte

Příspěvek od Recenze »

Obrázek


Recenzent
        Habu

Datum
        2020-09-04

Absinthe
       Alandia Suisse Verte

Verze
        Verte

Typ
        destilát

Šarže
        L0712

Barva
        7 /10
Komentář
        Jasná, výrazná, až agresivní zelená. Takto vypadá absint chvíli po barvící části. Že si takový odstín dokázal udržet tak dlouho, je přinejmenším zarážející. Na druhou stranu jde o klasickou barvu absintů od Olivera Mattera, který stojí i za tímto "značkovým" kouskem.

Louche
        6 /10
Komentář
        Na počátku to vypadalo na velmi líný louche, ale v druhé polovině kapání vody chytil absint druhý dech a z počátku slabý zákal v mžiku proměnil v dostatečně hustou mlhu. Nicméně přesto nejde o bůhvíjaké divadlo, standardní, až nudný louche efekt, který na konci přeci jen trochu ztrácí na finální hutnosti.
Poznámka k barvě
        Opalinově zelené nízkotučné (a odstředěné) mléko.

Aroma
        14 /20
Komentář
        Nezakalný absint voní sladce, jakoby heřmánkově. Je patrné silné bylinkové aroma, tady se s množstvím bylinek nešetřilo. Rukopis Matterův je přeci jen trochu znát. Jemné tóny vzdáleně připomínající staré šarže Douplais Verte. Bohužel s přidáním vody se intenzita ztrácí prakticky vniveč. Je třeba čenichat přímo u hladiny, aby člověk něco zachytil.

Hutnost
        10 /10
Komentář
        OK.

Chuť
        16 /20
Komentář
        Chuť je o mnoho výraznější než aroma! Až to člověku bere dech... i chuťové buňky. Ta medová heřmánková sladkost se rozvine hned s prvním douškem. I v chuti lze detekovat cosi ze zmíněného Duplais. Druhý doušek je mnohem lepší, začíná dominovat fenykl, takže se celá dutina ústní začíná stahovat mírnou trpkostí. Zůstává i středně dlouhý bylinkový dojezd. I třetí doušek je příjemný, silně, skoro až travnatě bylinkový. Nemám šanci definovat všechny tóny, nicméně ač louche i aroma nebyly žádná hitparáda, chuť dává jasně najevo, že přeci jen jde o ten typ absintu, který se označuje jako "zkapalněné bylinky". Dojezd, resp. ocase se prodlužuje každým douškem, stejně jako zmíněná trpkost. Klasické absintové charakteristiky v podobně výrazného anýzu a pelyňku jsou zde spíše menší, resp. sotva detekovatelné. Zvláštním způsobem to ale nevadí. Tohle je poměrně poctivý Oliver Matter!

Celkový dojem
        6 /10
Komentář
        Ze všech atributů z tohoto absintu nejlépe vychází finální chuť, ve které tančí koncentrované bylinkové víly. Na druhou stranu jde o komplikovanější absint, který bych začátečníkům asi nedoporučil.


Celkové skóre na základě hodnocení: 74.7 %

<< x >>

Odpovědět