Recenzent
Habu
Datum
2022-06-30
Absinthe
Le Traditionnel
Verze
Verte
Typ
destilát
Šarže
2022
Barva
10 /10
Komentář
Čistá světlejší zelená s nepatrným nádechem žluté. Příjemná na pohled. Bez známky kalu. V klidu plný počet bodů.
Louche
10 /10
Komentář
Vše do puntíku tabulkové! Co je ale zajímavé, je počátek zákalu, ve kterém převažují ony žlutější (až zlatavé) odstíny barvy. Olejová vrstva mizí sice o něco dříve, ale i tak jde prakticky o dokonalý louche efekt. Navíc finální barva je etalon absintově opalinové barvy. Dokonce i hutnost je prakticky neprostupná.
Poznámka k barvě
Klacická zeleně opalinová mhla známá z těch starých impresionistických maleb.
Aroma
18 /20
Komentář
Hmm, nezakalenému absintu dominuje jistá kořenitost, ale s přidáním vody se aroma ukázkově zjemní, otevře a zakalená "Tradicionelka" voní svěže, s delikátním anýzem a fenyklem. Navíc detekuji jemné jižanské bylinky, které připomínají takové absinty jako L'Italienne nebo La Grenouille. Pelyněk hraje v aromatu sice druhé housle, ale je tam!
Hutnost
10 /10
Komentář
Ovšem!
Chuť
17 /20
Komentář
První nástřel je překvapivě jemnost snoubící se s onou kořenitostí, která se dále rozvíjí prakticky až do závěru. Anýz a hlavně fenykl krapet sežehne chuťové pohárky, ale nic, co by každý absintový piják nezvládl.
Celkový dojem
9 /10
Komentář
Jak zmíněno v chuti, jde o jeden z nejtradičnějších absintů ve svém slova smyslu. Absintové konzervy nad tímto budou ucvrkávat. Subjektivně řečeno, aroma trochu vede nad chutí, ve které je opravdu dosti dominantní fenykl. Což ale ve výsledku nevadí, protože zde cítím stárnoucí potenciál. Celkově jde ale o velice nadstandardní absint a hned v závěsu za již zavedenou palírnou z Boršic.
Celkové skóre na základě hodnocení: 89.4 %
Recenzent
Habu
Datum
2025-07-15
Absinthe
Le Traditionnel
Verze
Verte
Typ
destilát
Šarže
7.6.2025
Barva
10 /10
Komentář
Světlejší olivově zelená s nepatrným "vintage" nádechem. Navíc křišťálově čisté.
Louche
10 /10
Komentář
Takřka tabulkový nástup, chybělo tomu sice ta tvorba ode dna, ale následující průběh je pastva pro oči! Od olejové vrstvy, po krémový louche efekt. V poslední čtvrtině přidávání vody je louche dokonce mírně tmavší, než by člověk (na základě nezakalené barvy) očekával. Celkově poměrně jistých 10/10.
Poznámka k barvě
Krémově tabulková opalinově zelená.
Aroma
18 /20
Komentář
Už nezakalená "nová" tradicionelka voní naprosto jinak, než předchozí šarže. Jasně patrný vliv italských absintů. Silné jižanské tóny se po přidání trochu rozplynou, resp. uvolní cestu klasickým absintovým bylinám. A ano, v závěru, když se člověk při očichávání absintu soustředí, narazí na skutečně tradiční set svaté trojice, ve které naneštěstí hraje pelyněk až 3 housle. A i zde, v těch tradičních vodách, je aroma jiné, než v předchozích šaržích. Na druhou stranu to není nic proti ničemu. Těm, kterých italská produkce voní (zvláště od Stefana Rossoniho), se bude tato verze líbit. I já jsem spokojen, příjemně jemná vůně, ke které se rád vracím. Pokud by byl výraznější pelyněk, atakovalo by aroma vrchní příčky.
Hutnost
10 /10
Komentář
Ovšem že plný počet.
Chuť
18 /20
Komentář
Začátek je nádherně jemný, připomínající levandulové tóny, resp. máte v ústech to, co jste cítili v aromatu, poté hned mandlově marcipánové a po chvilce přijde ten klasický fenykl, který ale není tak kousavý, jako předchozí šarže. Dojezd je překvapivě pouze v režii klasických absintových bylin, zároveň také trvá i docela dlouho. Po prvním doušku to vypadá, že první půlka prožitku je jižanská, druhá tradičněji osvěžující. A ano, jde o long drink. Druhý doušek začíná prakticky nachlup stejně. Jen ten závěr je tentokrát dokonce o něco příjemnější, resp. ta mandlová marcipánovost se žvejkačkově protahuje až do samotného závěru, kde předává otěže fenyklu s anýzem. Třetí doušek, se kterým jsem tentokrát nečekal, začíná tím, kde druhý doušek končil, tedy klasickými absintovými bylinami, které tentokrát drží krok sakra dlouho, než se ke slovu dostane opět ta mandlovost. Po čertech dobrý absint! Kromě slabšího pelyňkového tónu tomu nelze nic vytknout.
Celkový dojem
9 /10
Komentář
Můj problém při první degustaci této nové šarže byl ten, že jsem očekával podobnou verzi z předchozích šarží. Jenže tato šarže je prakticky jiný absint. I tak jsem se ale snažil tento absint hodnotit objektivně. A jde o naprostou špičku! Nicméně jak již několikrát zmíněno, v této verzi dominují jižanské tóny, které nemusí všem sednout, takže je možné předpokládat, že půjde o polarizační absint. Za mě palec hore, ještě nějakou láhev určitě koupím.
Celkové skóre na základě hodnocení: 91.8 %