Recenzent
Habu
Datum
2023-11-10
Absinthe
21e Absinthiades
Verze
Verte
Typ
destilát
Šarže
2023
Barva
10 /10
Komentář
Velice hezká a čistá olivově zelená s malým nádechem zlaté. Moc hezké!
Louche
8 /10
Komentář
Pomalý nástup s neurčitým rozmělňováním mlhoviny, později silná a stabilně vypadající olejová vrstva na hladině. Leč zdání klame a mizí poměrně rychle. Nicméně závěr je překvapivě dostatečně hutný, takže skóre zachráněno.
Poznámka k barvě
Absintová zelená s opatrným nádechem žluté.
Aroma
15 /20
Komentář
Ale aroma je zajímavé! Velice intenzivní, absint ze sklenky je cítit v celé místnosti. Je to ale divočina! Již z aromatu je patrné, že jde o blend velice rozdílných absintů z 5 francouzských palíren. Zvláště nezakalený absint je taková pětihlavá saň. Tu je cítit Guy, tu Aymonier, tu dokonce Emile Pernot. Po přidání vody vznikne homogenní slepenec všech vůní, z čehož je velice těžké detekovat jednotlivé bylinky. Jsem si zde stoprocentně jistý pouze anýzem.
Hutnost
9 /10
Komentář
Hmmm, ano, ale úplná smetana to není.
Chuť
17 /20
Komentář
Hmmm, první zásah je velice jemný anýz, který se v závěru nebezpečně blíží hašlerce. Tipuji Butte Montmartre z La Semilly! Tyto tóny chuti s přehledem dominují. Dojezd je sice krátký, ale zakončený onou sladkostí, která se v ústech převelice dlouho drží. Druhý doušek začíná naopak mnohem zajímavěji! Zemitost, andělika, dokonce trochu pelyňku... áááá šup s tím anýzem, který to zase všechno celé zválcuje. Každopádně to vypadá na nesourodnou saň i na poli chuťovém. Třetí doušek... až žvýkačková tzv. "candy" chuť! A anýz... tentokrát skoro až druhé housle. Tak tohle je absolutní haluz! Třetí doušek je prakticky jiný absint ve srovnání s prvním douškem. WTF?!
Celkový dojem
9 /10
Komentář
Jedním slovem: "Co to kurva..." jenže opět v tom (asi) pozitivním slova smyslu. Na místě, tj. přímo v Pontarlieru, mě to vůbec nechytlo, ale to protože tohle se musí být v klidu, aby ta pětihlavá saň dostala plné pole působnosti. Hodně dlouho jsem tehdy otálel, jestli mám láhev koupit a teď bych rád koupil ještě jednu, nebo rovnou dvě do archívu, abych za nějaký rok znovu ochutnal, protože jak TOHLE bude stárnout, to je opravdu jedna extrémní neznámá. Srkám stále i při psaní hodnocení absintu jako celek a cítím preban. To nevymyslíš. Klidně 9/10, nuda s tím rozhodně není!
Celkové skóre na základě hodnocení: 82.1 %